Previous slide
Next slide

Terveellinen ruoka: 8 ruokaa, joilla on parantavaa erikoisvoimaa

8-superruokaa
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: KIRJASTA: Foods that harm, foods that heal
Lihan, vihannesten ja maitotuotteiden huonosti tunnettuja terveysominaisuuksia.

Tiedätkin ehkä, että omenan ja parsakaalin sisältämät kuidut auttavat estämään diabeteksen ja sydänsairausten syntymistä, ja että marjojen antioksidantit voivat ehkäistä syöpää ja että vähärasvaisen lihan sisältämä proteiini kasvattaa lihasta. Mutta tiesitkö, että pellavansiemenet voivat vähentää kuumia aaltoja? Tai että kurpitsa on yksi niistä ruoista, joita Crohnin tautia sairastavat sietävät?

Tässä vielä kahdeksan muuta ruokaa, jotka ovat terveellisempiä kuin ehkä luulit.

Parsaa verenpaineeseen

Parsa sisältää luonnon omaa diureettia asparagiinia, joka auttaa elimistöä pääsemään eroon liiallisesta nesteestä ja suolasta. Siitä on apua niille, jotka kärsivät korkean verenpaineen aiheuttamasta turvotuksesta. Lisäksi parsan sisältämä B-vitamiini voi auttaa taistelussa kognitiivista rappeutumista ja masennusta vastaan. Mutta jos sinulla on kihti, kannattaa parsan nauttiminen pitää minimissä, sillä se sisältää puriineja, jotka voivat aiheuttaa kivuliaita kohtauksia.

Teetä tulehduksiin

Teen sisältämä kemikaali, L-teaniini, laajentaa gamma-delta-T-soluja (immuunijärjestelmän verisoluja, jotka toimivat elimistön eturintamana infektioita vastaan) jopa viisikymmenkertaiseksi. Tee voi kuitenkin vähentää raudan imeytymistä jopa 80 prosenttia, kun sitä juodaan paljon rautaa sisältävän aterian yhteydessä. Vaikutusta voi lieventää juomalla tee aterioiden välillä tai lisäämällä siihen sitruunaa. Lue lisää teen terveysvaikutuksista!

Sianlihasta energiaa

Sianlihasta saa runsaasti tiamiinia, B-vitamiinia, jota tarvitaan hiilihydraattien muuttamiseen energiaksi elimistölle ja aivoille. Se on tärkeää myös sydämen, lihaksiston ja hermoston toiminnalle. Sianliha sisältää myös sinkkiä, joka auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää, rakentamaan proteiineja sekä parantamaan haavoja.

Juustoa hampaille

Useimpien juustojen luonnostaan sisältämä rasva tarttuu hampaiden pintaan ja toimii luonnollisena esteenä bakteereita vastaan. Juusto sisältää myös kaseiinia, proteiinia, joka antaa luonnollista suojaa hampaille. Pitkään kypsytetyt juustot, kuten sinihomejuusto ja camembert, voivat kuitenkin joillain ihmisillä laukaista migreenikohtauksia.

Sitruunaa munuaiskiviin

Sitruunan ja limen sisältämä sitruunahappo auttaa välttämään tietynlaisten munuaiskivien muodostumista vähentämällä kalsiumin erittymistä virtsaan. Sitruunankuori sisältää myös rutiini-nimistä yhdistettä, joka voi vahvistaa suonten ja hiussuonten seinämiä ja mahdollisesti lievittää suonikohjuja ja niiden aiheuttamaa kipua. Lue lisää sitruunasta! 

Leseitä divertikuliittiin

Vehnäleseiden lisääminen kuitupitoiseen ruokavalioon voi ehkäistä divertikuliittia, jossa paksusuolen seinämiin ilmestyneet pienet pullistumat tulehtuvat. Kypsentämättömien leseiden sisältämä fytiinihappo estää kuitenkin kalsiumia, rautaa, sinkkiä ja muita tärkeitä kivennäisaineita imeytymästä elimistöön.

Papaijaa nivelreumaan

Yksi keskikokoinen papaija antaa yli kaksinkertaisesti suositellun päiväannoksen C-vitamiinia. Yli 20 000 osallistujan tutkimuksessa todettiin, että henkilöt, jotka söivät vähiten C-vitamiinia sisältäviä ruokia, sairastuivat nivelreumaan yli kolme kertaa todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka saivat sitä ruoastaan runsaasti.

Punajuurta aivojen hyväksi

Punajuuret tuottavat typpioksidia, joka auttaa kasvattamaan veren virtausta elimistöön ja aivoihin, mikä puolestaan voi alentaa Alzheimerin taudin ja vaskulaarisen dementian kehittymisen riskiä. Punajuurten naateissa on kuitenkin paljon oksalaatteja, jotka voivat muodostaa pieniä kiteitä ja johtaa tietynlaisten munuaiskivien muodostumiseen.

Lue lisää:

Terveellistä ruokaa superhalvalla 

11 herkullista vihannesta

Näin pääset eroon munuaiskivistä