Previous slide
Next slide

8 syytä vältellä virvoitusjuomia

limonadi
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: The Healthyn toimittajat
Virkistysjuoma saattaa piristää, mutta siitä ei ole apua terveydellesi.

Saatat estää itseäsi saamasta tärkeitä ravinteita

Virvoitusjuomia juovilla ihmisillä saattaa olla pienempi todennäköisyys saada A-vitamiinia, kalsiumia ja magnesiumia kuin ihmisillä, joiden juomavalinta on vähärasvainen maito tai hedelmämehu. Lisäksi virvoitusjuomissa on fosforihappoa, joka saattaa kuluttaa kalsiumia ja magnesiumia. Nämä kaksi ravintoainetta auttavat pitämään kehon vastustuskyvyn terässä. (Tummissa virvoitusjuomissa on enemmän fosforihappoa kuin vaaleissa virvoitusjuomissa.) Lue lisää magnesiumista!

Limonadi on yhteydessä tyypin 2 diabetekseen

Jotkin virvoitusjuomat sisältävät isoglukoosia, joka saattaa johtaa myös suurempaan vapaiden radikaalien tuotantoon. Vapailla radikaaleilla on yhteys kudosvaurioihin, tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen ja diabetekseen liittyviin komplikaatioihin. Näin voit pienentää diabeteksen riskiä!

Ne sisältävät usein liikaa sokeria

Yksi tölkillinen tavallista virvoitusjuomaa saattaa sisältää jopa 10 teelusikallista lisättyä sokeria. Tämä on iso määrä! Kun keholle syöttää näin paljon sokeria nestemäisessä muodossa, verensokeri saattaa nousta ja saada kehon tuottamaan enemmän insuliinia sen prosessoimiseksi. Virvoitusjuomien tai muiden makeutettujen juomien juominen säännöllisesti onkin yhteydessä ylipainon, tyypin 2 diabeteksen, insuliinivastustuskyvyn ja muiden terveysongelmien riskiin. 12 vinkkiä terveempään verensokeriin!

Se sisältää fosforihappoa

Fosforihappo estää kehon kykyä imeyttää kalsiumia luonnollisesti. Jos et saa tarpeeksi kalsiumia, tämä saattaa johtaa luiden pehmenemiseen, luukatoon ja hammasreikiin. Se sotkee myös vatsahapon toimintaa, estää ravinteiden liukenemista ja hidastaa ruuansulatusta.

Kofeiini saattaa johtaa nestehukkaan

Virvoitusjuomien juominen saattaa johtaa nestehukkaan, koska se sisältää paljon kofeiinia. Monet juovat aterioidessaan virvoitusjuomia veden sijaan ja unohtavat juoda tarpeeksi vettä päivittäin.

Light-juomat sisältävät keinotekoisia makeutusaineita

Sokerittomissa virvoitusjuomissa käytetään keinotekoisia makeutusaineita sokerin sijaan, mikä saattaa eläinkokeiden tulosten mukaan olla vaarallista suurina annoksina. Ihmisillä tehtyjen tutkimusten tulokset ovat kuitenkin olleet ristiriitaisia, vaikka Journal of Pharmacology & Pharmacotherapeutics -lehdessä vuonna 2001 julkaistu tutkimus osoittikin, että vähäkaloriset, elintarvikekäytössä olevat makeutusaineet olivat turvallisia syödä ”sopivina päivittäisinä annoksina”. Vuonna 2017 Canadian Medical Association Journal -lehdessä julkaistu arvioi totesi, että kainotekoisten makeutusaineiden käytöllä ei ollut yhteyttä painonpudotukseen vaan niillä saattaa olla tekemistä liikalihavuuden, korkean verenpaineen ja sydän- ja verisuonitautien kehittymisessä, vaikka tuloksia ei olekaan vahvistettu. Sopivissa määrin nautittuna makeutusaineiden ei ole osoitettu aiheuttavan terveysongelmia.

Ne eivät sisällä mitään ravinteita

Ihan kuin virvoitusjuomista luopumiseen tarvittaisiin vielä yksi syy, mutta ne eivät sisällä lainkaan ravinteita. Limonadin juomisella ei ole muita myönteisiä vaikutuksia kuin että se saattaa maistua hyvältä.

Virvoitusjuomien juominen saattaa vahingoittaa hampaita

Virvoitusjuomien säännöllinen juominen saattaa aiheuttaa plakin kerääntymistä hampaisiin, mikä saattaa johtaa reikiintymiseen ja ientauteihin. Lisäksi suussa olevat luonnolliset bakteerit muodostavat happoja virvoitusjuomassa olevan sokerin kanssa. Happo voi johtaa hampaiden mätänemiseen ja reikiintymiseen. Nämä tavat vahingoittavat hampaitasi!
 
Lähteet:
 
Lääketieteellisesti arvioinut ravintoterapeutti Elisabetta Politi 1.9.2019.
Julkaistu alun perin: 17.10.2019

Lue lisää: 

10 ruokaa, jotka pahentavat tulehdusta

Mocktail – juhlatunnelmaa ilma alkoholia

30 ruokaa, jotka todistetusti auttavat ehkäisemään syöpää