Previous slide
Next slide

8 vinkkiä kehujalle

kehu
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Erica Lamberg
Jokainen kuulee mielellään kehuja, mutta kehuminen ei kaikille tule luonnostaan. Kun kehu on aito, ystävällinen ele voi viedä pitkälle. Näillä vinkeillä hiot kehumisen taitojasi.


Ole vilpitön

Vain vilpittömillä kehuilla on merkitystä. ”Satunnaiset kehut kuulostavat pinnallisilta, jos ne sopisivat kehen tahansa. Esimerkiksi ”sinulla on kivat hiukset” ei ole merkityksellinen, ellei kampauksessa todella ole jotain erityistä”, sanoo Diane Gottsman, joka on etikettiasiantuntija ja Protocol School of Texasin omistaja. ”Kehun täytyy olla aito ja huomaavaisesti lausuttu, vilpittömän hymyn säestämä, jotta se vaikuttaa uskottavalta.”

Selvitä, mistä toinen on innostunut

Ihmisistä on ihanaa, kun heitä kehutaan asiasta, mistä he ovat intohimoisia. ”Sillä pääsee pitkälle, jos tietää, mistä kehun vastaanottaja pitää”, sanoo Tina Mertel. Mertel on vastaava valmentaja ihmissuhdekursseilla San Diegossa ja New Yorkissa. ”Monet kehuvat sellaisia asioita, jotka ovat heille itselleen tärkeitä. Jos kehun haluaa olevan toiselle tärkeä, kysy, miksi hän tekee sitä mitä tekee. Vastauksesta voi päätellä, mitä hän pitää tärkeänä.”
 

Ylistä persoonallisuuspiirteitä

Persoonallisuuden kehumista arvostetaan enemmän kuin opittujen taitojen kehumista. ”Sellaiset ominaisuudet kuin ystävällisyys, tarkkanäköisyys ja sisu ovat kestävämpiä kykyjä kuin opitut taidot kuten yleisön edessä puhuminen tai projektinhallinta”, sanoo Denverissä asuva psykoterapeutti Tina Gilbertson. ”Sen sijaan, että kehut jonkun verkostoitumistaitoja, kehu hänen ystävällisyyttään, anteliaisuuttaan tai lämminhenkisyyttään.”
 

Luo yhteys monella tasolla

”Hyvä kehu saa ihmisen tuntemaan olonsa huomatuksi”, sanoo newyorkilainen psykoterapeutti Nick Fager. ”Kyse ei ole niinkään siitä, että kommentoi toisen ulkonäköä, vaan sen viestimisestä, että kuuntelet häntä. Voit sanoa jotain sellaista kuin ’olen huomannut, että tämä prosessi on ollut sinulle vaikea, mutta selviydyt siitä silti kunnialla’.” Fager lisää, että kehut osoitetaan kuulijan aidolle itselle, ei millekään valheellisesti rakennetulle minäkuvalle. ”Tuntuu todella hyvältä, kun sinut huomataan aitona itsenäsi”, hän sanoo.
 

Ole täsmällinen

Yleiset kehut saattavat vaikuttaa epäaidoilta. Kehu kannattaakin täsmentää, kuten ehdottaa Gretchen Kubacky, joka on psyklogian tohtori ja toimii psykologina Los Angelesissa. ”Älä sano: ’onpas kauniita kukkia’. Sano sen sijaan: ’onpa kaunis asetelma. Olet saanut paljon aikaan vain yksivärisillä kukilla.’. Tällä tavalla kehu tuntuu henkilökohtaisemmalta.
 

Entä jos jatkaisit kehua kysymyksellä?

Jos kehun päättää kysymykseen, kannustaa toista vastaamaan. ”Tällä tavalla saadaan saman tien aikaan keskustelu ilman epämukavia hiljaisuuksia”, toteaa kirjailija Nihar Sutar. Sen sijaan, että vain kehut jonkun hiuksia, voit sanoa: ”Sinulla on ihanat hiukset. Käytätkö jotain hiustuotteita?” Tällä osoitat sekä pitäväsi keskustelukumppanisi hiuksista että olevasi aidosti kiinnostunut.

 
Kehu ilman taka-ajatuksia

Mielekkään kehun taustalla ei ole taka-ajatuksia. Vastikään julkiastu Psychology Today -lehden artikkeli huomauttaa, että ”hyvä kehu on vilpitön, kunniottava, ei liian ylitsevuotava, eikä tuo kehujalle mitään selvää etua”.

 
Kehu sisäistä kauneutta

Kehu sisäistä kauneutta ja persoonaa ennemmin kuin ulkonäköä. Tämä voi vahvistaa kehun vastaanottajan itseluottamusta. CBS:n artikkelin mukaan persoonallisuuspiirteisiin, pyrkimyksiin ja saavutuksiin keskittyneet kehut motivoivat paremmin kuin pelkkä ulkonäön kehuminen