Previous slide
Next slide

Brad Pitt – mieluummin viisas kuin nuori

Brad Pitt
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Rüdiger Sturm
Hollywood-tähti Brad Pitt kertoo vahvasti uskonnollisesta lapsuudenkodistaan ja ikääntymisen tuomasta tyyneydestä.

Brad Pittin puheille pääseminen muistuttaa valtiollista seremoniaa. Ensin on käytävä läpi pitkälliset hyväksymisprosessit. Ennen tapaamista elokuvien jakeluyhtiön työntekijä peittää haastattelijan älypuhelimen kameran tarralla, jotta sillä ei vain otettaisi salaa valokuvia. Sen sijaan itse 55-vuotias Pitt, joka viimeksi on nähty teattereissa Quentin Tarantinon elokuvassa Once Upon A Time In Hollywood, on virkistävän rento ja vastaa jokaiseen kysymykseen mukisematta.

Valitut Palat: Kuulut Hollywoodin suurimpiin tähtiin. Miten selität saavutuksesi?

Brad Pitt: En ole likimainkaan ainut lahjakas näyttelijä, mutta päinvastoin kuin useimmat muut, minulla oli onni myötä ja sain tilaisuuden. Käytin sitä määrätietoisesti hyväkseni.

Kuinka tärkeinä pidät elokuva-alan palkintoja?

Oscareilla ja vastaavilla ei ole koskaan ollut minulle merkitystä. Niihin ei saa keskittyä, koska silloin jättää huomiotta sen, mikä on oikeasti tärkeää: tehdä työnsä hyvin. Varsinkin, kun palkintojen saaminen on onnen kauppaa. Joskus arpa osuu kohdalle, se on mukavaa, ja joskus taas ei. Iloitsen aivan yhtä paljon siitä, jos ystäväni voittavat.

Olet ylittänyt viidenkympin rajapyykin. Onko ikääntyminen muuttanut näkemyksiäsi?

Kyllä vain. Minusta on nimittäin tullut likinäköinen – olen jo vuosia tarvinnut silmälaseja. Vakavasti puhuen olen tullut tietoiseksi siitä, että haluaisin jättää lapsilleni perinnöksi muistamisen arvoisia elokuvia. Ja pidän vanhenemisesta. On parempi olla viisas kuin nuori.

Ilmeisesti lapsuudenkotisi oli vahvasti konservatiivinen. Oliko siitä hankala irrottautua?

Kyllä, perheeni on erittäin vahvasti uskonnollinen. Minulla oli omat ongelmani sen kanssa, ja nuorena kyseenalaistin sen jatkuvasti. Siinä kaikessa ei ollut mielestäni järkeä. Lopullisen pesäeron tekeminen oli kuitenkin eri asia. Siihen kykenin vasta parikymppisenä. Myönnän silti, että silloin minua myös pelotti, kun en yhtäkkiä pystynytkään selittämään maailmaa uskon avulla.

Oletko saanut tukea vanhemmiltasi?

He hyväksyivät suunnitelmani ryhtyä näyttelijäksi. Ja he ovat hyväksyneet minut sellaisena kuin olen, vaikka he ovatkin huolissaan sieluni pelastumisesta.

Mistä olet itse huolissasi?

Meille kaikille tärkeä aihe on kuolema. Kannan huolta siitä, sujuvatko lasteni asiat hyvin. He ovat minulle tärkeysjärjestyksen kärjessä, kun ennen mietin enemmän omaa hyvinvointiani. Ymmärrän, että elämä ei ole pysyvää. Ja juuri sen vuoksi yritän jättää jälkeeni sellaisia elokuvia, jotka voivat muuttaa jotakin.

Oletko löytänyt vastauksia suuriin kysymyksiin sen jälkeen, kun aikoinaan jätit uskon?

Uskonto haluaa rauhoitella meitä antamalla meille selityksiä. Mutta ehkä löydämme rauhan täysin toisella tavalla: ihan vain hyväksymällä että maailmassa on suuria arvoituksia.
 

Brad Pitt

  • Syntyi 18. joulukuuta vuonna 1963 Yhdysvalloissa Oklahoman osavaltiossa.

  • Ensimmäisten pienten roolien jälkeen hän teki läpimurtonsa vuonna 1991 elokuvassa Thelma ja Louise. Pittin ura jatkui muun muassa elokuvalla Seitsemän sekä 12 apinaa, josta hän sai ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa näyttelijänä. Hän esiintyi myös Quentin Tarantinon elokuvassa Kunniattomat paskiaiset.

  • Lisäksi Pitt on menestynyt tuottajana: hän voitti vuonna 2014 parhaan elokuvan Oscarin elokuvasta 12 Years a Slave.

  • Toisesta avioliitostaan kollegansa Angelina Jolien kanssa Pittillä on kolme biologista ja kolme adoptoitua lasta.

    Julkaistu alunperin Valitut Palat -lehdessä helmikuussa 2020. 
     

Lue lisää: 

Claire Foy – kuningattaresta hakkeriksi

Meryl Streep on rautainen rouva

Charlize Theron hakee haasteita