Previous slide
Next slide

Glaukooma saattaa viedä näkökyvyn – näillä neuvoilla voit välttää sen!

glaukooma
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Lisa Fields
Glaukooma on näköhermon sairaus, joka ei suoranaisesti vahingoita verkkokalvoa, mutta vie monelta ihmiseltä näkökyvyn.

Glaukooma on näköhermon sairaus, joka ei suoranaisesti vahingoita verkkokalvoa, mutta vie monelta ihmiseltä näkökyvyn. Nesteitä virtaa silmään ja silmästä ulos tasaisin väliajoin. Jos neste ei virtaa ulos silmästä tarpeeksi nopeasti, silmänpaine voi nousta, mikä vaurioittaa näköhermoa. Se aiheuttaa pysyvää ääreisnäön heikkenemistä ja voi johtaa sokeutumiseen.

Itse ei voi tietää sairastavansa glaukoomaa, koska se on kivuton, keskeinen näkökenttä on kunnossa ja aivosi huijaavat sinut uskomaan, että ääreisnäkösi toimii.

”Näkökentässä ei ole tummaa läiskää, kuten rappeumassa”, tohtori Wiedemann sanoo. ”Jos olet kolmen auton takana ja näet vain kaksi autoa, mitä näet kolmannen auton paikalla? Näet vain kadun. Aivosi täyttävät kohdan sillä, mitä oletat näkeväsi tai mitä olet tottunut näkemään. Jos lapsi juoksee kadulle siihen kohtaan, jossa sinulla ei ole näköä, et edes huomaa, että lapsi jää sinulta näkemättä.”

Noin 12 miljoonalla eurooppalaisella on glaukooma, ja heistä 10–15 prosenttia on sokeita. Tauti on yleisempi yli 60-vuotiailla ja se kulkee yleensä suvussa. Ei ole olemassa keinoja alentaa riskiä, eikä tautia voi parantaa, mutta hoitoja on: yleisin on silmätipat, toiseksi yleisin laserhoito tai leikkaus. Vaikka tipat voivat estää näön heikkenemistä, on monia potilaita, jotka eivät käytä niitä säännöllisesti. Lääkärit haluavat asiaan muutoksen.

Tohtori Garway-Heath, joka toimii myös Euroopan glaukoomajärjestön varapuheenjohtajana, kertoo: ”Moorfieldsin silmäsairaala tekee useassa eri yksikössä laajaa, Ison-Britannian terveystutkimusinstituutin rahoittamaa satunnaisotostutkimusta glaukoomapotilailla. Tutkimuksessa selvitetään, kumpi hoidoista, silmätipat vai laserhoito, on kustannustehokkaampi, ja kumpaa potilaat itse suosivat.”

Englantilaisella Peter Austinilla todettiin varhainen glaukooma 32 vuoden isässä. Nykyään 61-vuotiaan, Surreyssä asuvan Austinin näkö on edelleen kunnossa, koska hän käyttää silmätippoja kahdesti päivässä.

”Se ei ole epämiellyttävää, eikä vaikeaa – täytyy vain olla kurinalainen”, sanoi Austin, Kansainvälisen glaukoomajärjestön potilasedustaja. ”Sanohan, kuinka suuren osan näöstäsi voisit menettää ennen kuin se olisi niin kamalaa, että olisit valmis tekemään jotain? En ole jättänyt yhtään annosta väliin yli 20 vuoteen.”

Lue lisää

Näin suojelet silmiäsi ikääntymisen tuomilta vaurioilta 

6 varhaista kurkkusyövän oiretta, jotka jäävät helposti huomaamatta

Kun outo vatsakipu vaivaa