Previous slide
Next slide

Jos olet yli 50-vuotias, tarvitset tämän rokotteen

rokote_vyöruusu
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Sam Benson Smith
Vaikka et olisi sairastanut vesirokkoa, tarvitset silti tämän rokotteen. Rokotteiden kanssa ajan tasalla pysyminen on yksi helpoimmista tavoista suojautua sairauksilta.

Yhdysvaltain tartuntatautikeskuksen neuvontakomitean mukaan yli 50-vuotiaiden tulisi lisätä vyöruusurokote Shingrix listalle muiden terveyteen liittyvien tehtävien lisäksi mahdollisimman pian. Shingrix tuli Yhdysvaltain lääkemarkkinoille viime marraskuussa, mutta Suomessa sitä vielä odotellaan. Tartuntatautikeskuksen neuvoja kannattaa kuunnella, sillä noin yksi kolmesta amerikkalaisesta saa vyöruusun jossain vaiheessa. / noin 5 % suomalaisista 50-vuotiaista ja 10 % 70-vuotiaista on sairastanut vyöruusun.

Vyöruusun oireisiin kuuluu ”kipua, polttelua, tunnottomuutta tai pistelyä, kosketusherkkyyttä, punaista ihottumaa joka alkaa muutama päivä kivun jälkeen, nesteen täyttämiä rakkuloita jotka puhjettuaan rupeutuvat sekä kutiaminen”, kertoo Mayo Clinic -klinikka.

Rokote kannattaisi hankkia, vaikka ei muistaisi sairastaneensa vesirokkoa 

Vyöruusutulehdus tunnetaan myös nimellä herpes zoster, ja sitä aiheuttaa vesirokkovirus. Tutkimusten mukaan yli 99 prosenttia yli 40-vuotiaista amerikkalaisista on saanut elämänsä aikana vesirokon. Lääkärit neuvovat, että vaikkei vesirokkoa muista sairastaneensa, vyöruusurokote kannattaa silti hankkia.

Shingrix-rokotteen teho on melko vaikuttava, sillä sen tehokkuuden on todettu olevan 97,6 % yli 60-vuotiailla (koehenkilöitä seurattiin keskimäärin 3,1 vuotta). Tähän verrattuna edellinen markkinoilla ollut vyöruusurokote Zostavax oli vain 51-prosenttisen tehokas yli 60-vuotiailla (koehenkilöitä seurattiin keskimäärin 1,3 vuotta). Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, joten se tulee maksaa itse. Rokote annetaan kerta-annoksena, jonka hinta vuonna 2019 on noin 185 €.

Lue lisää: 

Vyöruusu vaatii pikaiset hoidon 

6 tuhkarokon oireitta, jotka sinun tulee tietää

Tällainen on fibromyalgia