Previous slide
Next slide

Kahdeksan parasta huonekasvia mielenterveyden kannalta wellness-asiantuntijoiden mukaan

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Tiede osoittaa, että huonekasvit pitävät huolta myös ihmisistä

Puutarhanhoito ja huonekasvikokoelmat ovat nousseet suosituiksi sosiaalisen median trendeiksi muutamista tärkeistä syistä johtuen. Washington DC:ssä psykoterapeuttina ja apulaisprofessorina toimiva lisensoitu kliininen sosiaalityöntekijä ja filosofian tohtori Jamie Keaton Jones sanoo, että kun maailmassa on viime vuosina ollut niin paljon huolia, monille ihmisille kasvien hoitamisesta on tullut harrastus, jonka avulla he ovat voineet keskittää huomionsa johonkin myönteiseen ja kokea lohtua ja kauneutta elävän asian seurassa kotonaan. ”Kasveilla sekä viherkasveille altistumisella on todettu olevan useita mielenterveydellisiä hyötyjä, kuten stressin väheneminen, masennuksen tunteiden väheneminen, sosiaalisuuden lisääntyminen, keskittymisen palautuminen, kognitiivisen suorituskyvyn parantuminen, mielialan parantuminen ja itsetunnon lisääntyminen”, Jones kertoo The Healthy -julkaisulle.

Kasvien kanssa vuorovaikutuksessa olemisen hyödyt mielenterveydelle

huonekasvi
Kuva: iStock – Kasvit ja mielenterveys

Tutkimuksissa on osoitettu, että luonnon läheisyydessä oleskelulla on monia etuja, olipa kyse sitten metsästä, pienestä puutarhasta tai muutamasta huonekasvista. ”Eräässä tutkimuksessa kävi ilmi, että sairaalapotilaat, joilla oli kasveja huoneessaan, kertoivat tuntevansa vähemmän kipua ja omaavansa matalamman verenpaineen sekä olevansa vähemmän väsyneitä ja ahdistuneita kuin potilaat, joilla ei ollut kasveja huoneessaan”, kertoo tohtori Jenny Seham, filosofian tohtori ja hoitava psykologi sekä Empowerment Series Garden – ja Arts and Integrated Medicine (AIM) -ohjelmien johtaja Montefiore Health Systems -terveyskeskuksesta New Yorkin Bronxista. Miten tämä on mahdollista? Hän selittää: ”Kortisolin eli stressihormonin on osoitettu laskevan kasvien kanssa vuorovaikutuksessa olemisen myötä. Tämän seurauksena puolestaan väsymys, ärtyneisyys ja verenpaine laskevat.” Tohtori Seham lisää: ”Puutarhanhoito ja kasvien hoitaminen voivat auttaa ihmisiä unohtamaan negatiiviset ajatukset tai tunteet.”

Lisensoitu kliininen sosiaalityöntekijä Gayle Weill, joka työskentelee New Yorkissa ja Connecticutissa, lisää: ”Tutkimukset ovat osoittaneet, että kasvit ja puutarhanhoito auttavat vähentämään ahdistus- ja masennusoireita ja lisäävät samalla tuottavuutta sekä serotoniinia, joka on mielialaa kohottava välittäjäaine.”

Tapa pysyä yhteydessä maahan

Elämämme on kiireistä, ja vietämme paljon aikaa istuen näytön takana. Weill ehdottaa, että kasvien kasvattaminen voi olla tilaisuus harjoitella todellista läsnäoloa tässä ja nyt ja keskittyä johonkin miellyttävään ja arvokkaaseen, koska se on aivan nenän edessä. ”Menneisyyden haikailun tai tulevaisuuden murehtimisen sijaan kasvien hoitaminen auttaa keskittymään nykyhetkeen ja antaa onnistumisen tunteita”, hän toteaa.

Pohjois-Carolinan Wilmingtonissa työskentelevä ja stressiin sekä elämänhallinta- ja käyttäytymisongelmiin erikoistunut lisensoitu kliininen sosiaalityöntekijä Tyler Keith (joka on myös innokas puutarhuri), kutsuu tätä prosessia ”maadoittumiseksi”. Hän selittää: ”Maadoittuminen on mielenterveyskäytäntö sekä henkinen käytäntö, joka tukee yksilöiden yhteenkuuluvuuden tunnetta eli tunnetta tarkoituksesta, suunnasta tai paikasta maailmassa… puhuttiinpa sitten puutarhan kasvattamisesta, yksittäisen ruukkukasvin hoitamisesta tai puiden ihailusta sisällä tai ulkona.”

Keith lisää, että kun koemme maadoittumista, kehossamme tapahtuu muutoksia. ”Sykkeemme hidastuu ja hengityksestämme tulee täyteläisempää, kun olemme maadoittuneet”, hän toteaa. ”Lihakset voivat rentoutua, kun ne saavat enemmän happea.”

Kuinka kasvit auttavat meitä tuntemaan yhteenkuuluvuuden tunnetta?

”Olen nähnyt yhteisöllisen puutarhatoiminnan myönteiset vaikutukset mielialaan, motivaatioon, energiaan, sosiaalisuuteen, tietoon, yhteistyöhön, luovuuteen ja itseluottamukseen”, tohtori Seham toteaa. ”Nämä kokemukset voivat tukea empatiaa, lisääntynyttä sitoutumista yhteisöön sekä halua tukea muita. Kasvit voivat auttaa ihmisiä rentoutumaan ja tuntemaan olonsa rauhalliseksi stimuloiden samalla luovuutta, sillä ne voivat aktivoida useita aisteja, kuten näköä, hajua ja kosketusta”, hän kertoo. ”Aktiviteetit, kuten kasvien kastelu ja hoitaminen, auringonvaloon reagoiminen sekä sen tunnistaminen, mitä kasvit ja ihmiset tarvitsevat menestyäkseen, voivat olla merkityksellisiä kokemuksia.”

Keith huomauttaa vielä yhden asian, ennen kuin täytät ostoskorisi kasveilla tai juokset lähimpään taimitarhaan – vaikka kasvit voivat varmasti olla hyödyllisiä, ne ovat vain yksi osa kokonaisvaltaista hyvinvointirutiinia. ”Puutarhanhoito ja kasvien hoito eivät ole yleislääke”, hän toteaa. ”Kasvin omistaminen ei vaikuta välittömästi tai suoraan mielenterveysprosesseihin. Se on vain yksi palapelin pala, joka altistaa yksilöt positiivisille ajatuksille ja tunteille, ja josta jotkut voivat siten hyötyä ylläpitäessään mielenterveyttään.”

Kuinka monta huonekasvia siis tarvitset?

Huonekasvi
Kuva: iStock – Huonekasvi

Jos mietit, kuinka monta kasvia tarvitset hyötyjen saamiseksi, Jonesin mukaan kyse ei ole kasvien määrästä vaan pikemminkin ”vuorovaikutuksesta kasvin kanssa”. Hän esittää seuraavat kysymykset: ”Onko kasvi esimerkiksi sijoitettu paikkaan, jossa näet sen usein? Kukoistaako se?”

Jos tilasi on pieni tai et ole varma, oletko valmis sitoutumaan kasvien kasvattamiseen täysillä, usean kasvin omistaminen voi käydä ylivoimaiseksi. Tohtori Sehamin kokemuksen mukaan ”jo yhdellä kasvilla voi olla vaikutus; se voi sitouttaa sinut tuoksullaan tai värillään, joka luo positiivisen mielialareaktion jokaisessa vuorovaikutustilanteessa.”

Varaudu oppimiskäyrään

Kuten mikä tahansa uusi taito tai harrastus, myös huonekasvien hoitaminen tai puutarhan kasvattaminen vaatii opettelua. Anna itsellesi hieman armoa. ”Meidän ei ole tarkoitus olla heti hyviä kaikessa”, Keith sanoo. ”Vaatii aikaa, energiaa ja panostusta oppia, mitä kasvit tarvitsevat – esimerkiksi tietynlaisen auringonvalon määrän, kasvualustan ja kosteustason sekä oikeat ruukutusmenetelmät!”

Anna itsellesi aikaa oppia perusasiat, ole kärsivällinen ja jätä tilaa yritykselle ja erehdykselle. Tohtori Seham neuvoo: ”Aloita yhdestä kasvista ja tee sen ylläpidosta osa päivittäistä rutiinia, kuten kahvin keittämisestä tai hampaiden pesusta.”

Chia-Ming Ro, puutarhakonsultti ja Los Angelesissa sijaitsevan Coastal Homestead -yrityksen omistaja, vertaa kasvien hoitamista treffeihin. ”Olet hankkinut uusia kasveja, mutta et tiedä niistä paljoakaan. Tulevien viikkojen aikana opit niistä lisää, tutustut niihin ja saat selville, miten niitä tulisi hoitaa”, hän sanoo. ”Joskus tämä onnistuu erinomaisesti, koska sinulla on kyky mukautua kasvien tarpeisiin. Joidenkin kasvien kanssa tämä ei kuitenkaan onnistu, koska et ole keksinyt, miten tehdä ne onnellisiksi. Tai jotkut ovat yksinkertaisesti liian työläitä ylläpidettäviä!”

Mitä nämä kaikki asiantuntijat siis suosittelevat valitsemaan kasveiksi, jotka tuovat enemmän harmoniaa kotiisi? Tässä ovat heidän ehdotuksensa kahdeksasta parhaasta kasvista mielenterveyden kannalta.

Isoanopinkieli

Jos olet vasta aloittanut kasvien kasvattamisen, on parasta aloittaa helpolla ja mutkattomalla kasvilla. (Eli sellaisella, joka selviää hengissä, vaikka unohtaisit joskus kastella sen.)

Miekanmuotoiset, tummanvihreät lehdet ja usein sinapinkeltaiset tai valkoiset raidat saavat isoanopinkielen erottumaan. ”Isoanopinkieli on loistava ensimmäinen kasvi”, Jones toteaa. ”Se on erittäin helppohoitoinen, viihtyy tiloissa, joissa on vähän auringonvaloa, on visuaalisesti houkutteleva ja suodattaa ilmaa.”

Keith lisää: ”Isoanopinkielet ovat kärsivällisiä uusien kasvattajien kanssa, sillä ne eivät kärähdä nopeasti auringossa ja kuole. Ne myös kestävät kuivuutta, jos unohdat kastella niitä. Nämä kasvit sopivat mainiosti kasvattamaan itseluottamusta kasvienhoitotaitojen suhteen.”

Kirjorönsylilja

Kirjorönsyliljat, joilla on runsaasti vaaleanvihreitä lehtiä, ovat toinen helppohoitoinen valinta. ”Ne pärjäävät hyvin kosteassa, ja itse asiassa ne kestävät hyvin erilaisia valon määriä, mutta pärjäävät kuitenkin parhaiten puolivaloisassa paikassa”, Keith sanoo. ”Joskus ihmiset laittavat kirjorönsyliljoja kylpyhuoneeseensa saadakseen tilaan lämpimämmän ja kodikkaamman tunnelman, joka saa rentouttavan kylvyn tuntumaan vielä rentouttavammalta”, hän selittää.

Kun kirjorönsylilja menestyy, se kasvattaa uusia versoja, jotka voidaan leikata ja ruukuttaa uudeksi kasviksi. ”Kirjorönsylilja on ihana kasvi, jonka versoja voi lahjoittaa ystäville ilman itselle aiheutuvia kustannuksia”, Keith toteaa. Jos haluat kasvin, jota voit jakaa toisille, valitse tämä kasvi!

Aloe Vera

Aloe vera huonekasvi
Kuva: iStock

Aloe Vera on kuivuutta kestävä ja helppo kasvattaa, ja se voi olla aloittelevan kasvinomistajan unelma, koska se on anteeksiantavainen ja sopeutuvainen. ”Aloe Vera on helppohoitoinen – riittää että kastelet sitä kuukausittain. Lisäksi se tuottaa parantavaa geeliä, jota voit käyttää suoraan lehdestä”, Seham kertoo.

Keith lisää: ”Myös minä suosittelen pitämään kotona aloe veraa, sillä se auttaa puhdistamaan ilmaa ja on hyödyllinen palovammojen, haavojen ja naarmujen hoidossa, sillä se auttaa vammoja paranemaan nopeammin ja lievittää kipua.” Tämä pätee myös auringonpolttamiin.

Kultaköynnös

Kultaköynnös on soikeat, sydämenmuotoiset sekä vahamaiset lehdet, ja ne ovat sopeutumiskykyisiä kasveja. ”Niitä voi kasvattaa monella eri tavalla, sillä ne kasvattavat pitkiä köynnöksiä, jotka voivat roikkua ruukussa ja kasvaa alaspäin, tai ne voivat kiipeillä ja kasvaa ylöspäin säleikön avulla”, Keith neuvoo.

Myös Jones pitää kultaköynnöksistä siksi, että ”ne ovat helppohoitoisia, suodattavat ilmaa ja näyttävät kauniilta laskeutuessaan alas esimerkiksi kirjahyllyä pitkin.”

Keith suosittelee sinulle tätä kasvia, jos haluat istuttaa kasveja kuluttamatta paljon rahaa – kultaköynnöksiä on nimittäin helppoa lisätä. (”Lisääminen” tarkoittaa kasviharrastaja-kielellä sitä, että voit ottaa kasvista pistokkaita ja kasvattaa niistä uusia kasveja.)

Laventeli

Laventeli on kaunis yrtti, joka houkuttelee runsaasti pölyttäjiä, kuten mehiläisiä ja perhosia. Rentouttavasta tuoksustaan tunnetulla laventelilla ”on rauhoittava vaikutus, se auttaa vähentämään stressiä ja edistää unta. Lisäksi laventelilla on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, kun sitä käytetään paikallisesti iholle”, Weill kertoo.

Tämä tarkoittaa sitä, että laventeli sopii hyvin puutarhaan tai leikattuna ja kuivattuna sisätiloihin (tai jopa kylpyammeeseen ripoteltuna).

Basilika

”Oman puutarhan yrttien kasvattamisella, poimimisella ja käyttämisellä on myönteinen vaikutus mielenterveyteen, sillä se luo myönteisiä aistikokemuksia ja onnistumisen tunteita”, tohtori Seham sanoo.

Basilika on kesäyrtti, joka rakastaa aurinkoa (se on myös herkullisen kotitekoisen Margherita-pizzan ja peston perusraaka-aine). Basilika ei ole ainoastaan herkullinen ruokien aineosa, vaan sen syömisellä on myös terveyshyötyjä, Weill kertoo. ”Sillä on ominaisuuksia, jotka auttavat lievittämään stressiä ja ahdistusta. Basilikan lehtiä käytetään moniin tarkoituksiin, ja kasvi toimii adaptogeenina eli luonnollisena aineena, jonka katsotaan auttavan kehoa sopeutumaan stressiin. Basilikan nauttiminen voi parantaa mielen selkeyttä”, hän lisää.

Sitruunamelissa

Tämä tuoksuva vihreä yrtti kuuluu minttukasvien heimoon, ja sitä on helppoa viljellä. ”Sitruunamelissa tunnetaan rauhoittavista ominaisuuksistaan, ja sillä on kevyt sitruunan tuoksu, jota voi ihanasti tehostaa hieromalla lehtiä sormien välissä”, tohtori Seham kertoo. ”Sitä on käytetty parantamaan unta, vähentämään stressiä ja ahdistusta, parantamaan ruokahalua ja helpottamaan ruoansulatushäiriöitä.” Hän lisää, että sitruunamelissaa on yleinen teen raaka-aine, ja sitä käytetään myös kauneustuotteissa, kuten voiteissa.

Yrtit ovat monipuolisia ja elävöittävät aluetta, jossa niitä kasvatetaan. ”Voit käyttää yrttejä huoneen raikastamiseen, kukkakimpussa, teessä ja tietenkin seuraavalla ateriallasi”, Ro sanoo. ”Yrtit eivät vaadi paljon, ja niitä voi kasvattaa ruukussa aurinkoisen ikkunan ääressä (niille sopii parhaiten 4–6 tuntia aurinkoa) tai missä tahansa ulkona.”

Viherminttu Viherminttu on sitkeä ja nopeasti kasvava yrtti, joka kuuluu minttukasvien heimoon. ”Vihermintun lehtiä on mukavaa vain haistella, eikä siitä tarvitse edes tehdä teetä, sillä se vaikuttaa välittömästi rauhoittavasti”, tohtori Seham sanoo.

Lue lisää:

Parhaat ilmaa puhdistavat kasvit NASAn mukaan

10 herkullisen erilaista tapaa käyttää basilikaa

Tiesitkö tämän luonnon ihmeaine Aloe verasta?