Previous slide
Next slide

Karpalon terveysvaikutukset!

karpalo
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Karpalot ovat muutakin kuin satunnainen lisuke kanalle tai kalkkunalle – karpaloa kannattaa nauttia säännöllisesti mehuna tai kuivattuina marjoina. Marjoja voi lisätä myös muroihin, muffineihin ja muihin leivonnaisiin.

Karpalo on sukua mustikalle ja puolukalle, ja niiden tapaan se on täynnä antioksidantteja. Karpalomehu on oiva kotikonsti virtsatietulehduksen hoitoon.

Käyttö

Antioksidanttien lähde
Kihti
Munuais- ja virtsatiekivet
Uupumus
Virtsarakkotulehdus
Virtsatietulehdusten ehkäisy

Historiaa

Karpaloita käytetään monissa pohjoisissa maissa. Amerikan alkuperäisasukkaat kypsensivät ne ja nauttivat sitten hunajalla ja vaahterasiirapilla makeutettuna, ja siinä muodossa ne ovat yhä osa Yhdysvaltain kiitospäivän ateriaa. Parantajat hoitivat karpalohauteilla haavoja, ja hauteet olivat luultavasti melko tehokkaita. Karpaloissa on runsaasti tanniineja, jotka hillitsevät verenvuotoa, ja lisäksi niissä on tulehduksia ehkäiseviä antibioottisia yhdisteitä.

Mitä karpalo sisältää?

Karpaloissa on antioksidantteja, muun muassa proantosyanidiineja, joista marjat saavat syvän värinsä. Antioksidantit poistavat elimistöstä vapaita radikaaleja. Vapaat radikaalit kulkevat elimistössä vahingoittaen solukalvoja ja DNA:ta ja jopa aiheuttaen solukuolemia. Nauttimalla monipuolisesti värikkäitä hedelmiä ja vihanneksia voi varmistaa erilaisten antioksidanttien saannin, mikä alentaa riskiä moniin kroonisiin sairauksiin, kuten syöpään, sydäntauteihin ja diabetekseen.
Ruokia, jotka ehkäisevät syöpää
Vinkit diabeetikon ruokavaliot

Hyvä tietää

Kaupan mehuhyllyllä kannattaa varmistaa, että poimii koriin sataprosenttista karpalomehua eikä makeutettua ja lisäaineilla kyllästettyä valmistetta.

Tieteellinen tutkimus

Tutkimusten mukaan säännöllinen karpalomehun nauttiminen voi vähentää virtsatietulehduksia niille alttiilla naisilla estämällä E. coli –bakteerin kiinnittymisen rakon seinämiin. Harvardin lääketieteellisessä yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että myös 40 gramman annoksella kuivattua, makeutettua karpaloa on sama bakteerien kiinnittymistä ehkäisevä vaikutus, joka voi auttaa ehkäisemään virtsatietulehduksia.  Näiden suppeiden tutkimusten tulokset olivat rohkaisevia, mutta kävi ilmi, että liian moni kohdehenkilö jätti testit kesken syistä, joita ei ilmoitettu.

Paras lääke rakko-ongelmiin

Karpalomehua on pitkään käytetty kotikonstina virtsatietulehduksiin ja ehkäisemään munuais- ja virtsatiekiviä. Alun perin tätä pidettiin kiinihapon ansiona. Kiinihappo lisää virtsan happamuutta ja ehkäisee kalkkikiteiden muodostumista. Tutkijat uskoivat, että happamuus auttoi ehkäisemään virtsatietulehduksia, mutta nyt tutkimukset ovat osoittaneet, että karpaloiden antibioottinen aine auttaa huuhtomaan bakteerit elimistöstä virtsan mukana. Mustikka- ja puolukkamehulla on samanlainen ehkäisevä vaikutus. Lue virtsatieluhdeksun hoidosta ja ehkäisystä!

Vinkki ostajalle

Moni kaupassa myytävä karpalomehu on liian laimeaa auttaakseen ehkäisemään virtsatietulehduksia. Mehuissa voi olla myös paljon sokeria tai muita makeutusaineita. Karpalomehua voi myös valmistaa itse mehustimella. Makeutta mehuun saa sekoittamalla yhden osan karpalomehua kahteen tai kolmeen osaan omenamehua ja makeuttamalla sitten lisää tarvittaessa. Terveyskaupoissa ja luomuruokakaupoissa myydään makeuttamatonta karpalotäysmehua. Raikkaan, happaman juoman saa, kun soodaveteen tai kivennäisveteen sekoittaa hieman karpalomehua.

Lue lisää: 

Virtsatietulehdukset saattavat yleistyä keski-iässä

Tiesitkö tämän ruokasoodasta

Metsämarjoilla voi torjua infektioita