Previous slide
Next slide

Mustan kahvin ystäville – vaihtoehtoja kahvin keittämiseen, kun haluat juomasi ilman kahvinporoja

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Kaupallinen yhteistyö

Kahvi tänään – enemmän kuin vain virkistävä juoma. Yhä useammin ei keskitytä vain juoman voimakkuuteen tai kofeiinin määrään, vaan myös sen makuihin, jälkimakuihin ja erilaisiin valmistustapoihin. Kahviloissa kahvin valmistukseen käytetään useimmiten ammattikäyttöön tarkoitettuja espressokeittimiä, kun taas kotona on tapana kaataa kahvi kuuman veden kanssa. Vakiintunut kahvikulttuuri kannustaa meitä kuitenkin kokeilemaan muitakin tapoja valmistaa kahvia. Näitä ovat paitsi kompaktit kahvinkeittimet kotiin, myös paperisuodattimet tai erityiset kahvinkeittovälineet.

Kahvinkeitin kotona ei ole enää ylellisyyshyödyke

Jos haluat nauttia laadukasta kahvia kotona, ei ole tarpeen etsiä massiivista kahvinkeitintä, jota käytetään usein kahviloissa. Kompakti, tilaa säästävä kahvinkeitin voi riittää. Kahvin maku riippuu kuitenkin paljon enemmän juoman valmistustavasta ja valituista kahvipavuista kuin valmistustekniikasta.

Nykyään kahvinkeitin kotiin on suosittu sen helppokäyttöisyyden vuoksi. Lisäksi se voi olla hyvin kompakti, mikä on erityisen tärkeää niille, joilla on pienet keittiöt. Kahvinkeitinasiantuntijoiden mukaan suodatin-, kapseli- tai pienet puoliautomaattiset kahvinkeittimet löytävät aina paikkansa pienessä keittiössä. Ne ovat niin suosittuja myös edullisen hintansa vuoksi.

Kapselikahvinkeittimiin tarvitaan erityisesti sovitettuja kahvikapseleita, ja kahvia valmistettaessa riittää, että laite täytetään vedellä, kapseli asetetaan paikalleen ja painetaan laitteen käyttöpainiketta. Etuna on mahdollisuus valita kahvijuomien makuvalikoima laajasta valikoimasta: espressosta caramel macchiatoon.

Puoliautomaattiset kahvinkeittimet vaativat hieman enemmän huomiota, mutta tekevät kahvin valmistuksesta eräänlaisen rituaalin: jauhettu kahvi kaadetaan erityiseen kahvaan, se puristetaan ja kahva kiinnitetään kahvinkeittimeen. Sitten sinun tarvitsee vain painaa yhtä nappia ja antaa kahvin valua kuppiin. On totta, että kahvijuomavaihtoehtoja on vähemmän, mutta puoliautomaattiset kahvinkeittimet miellyttävät mustan kahvin ystäville. Ja mikä tärkeintä – ei kahvinporoja.

Suodatettua kahvia on valmistettu yli 100 vuotta

Suodatettu kahvi on nykyään yhä tärkeämpi tapa valmistaa kahvia. Vaikka tämä saattaa tuntua monista uutuudelta, suodatinkahvia on valmistettu jo yli 100 vuotta. Ensimmäinen paperisuodatin kehitettiin vuonna 1908, kun saksalainen Melitta Bentz keksi siivilöidä kahvin imukykyisen paperiarkin läpi välttääkseen kahvinporot juomassaan. Tänä päivänä tunnettu Melitta-tuotemerkki ei enää valmista paperisia kahvisuodattimia. Heidän päätuotteensa ovat automaattiset kahvinkeittimet. Siitä huolimatta Melitta itse asiassa viitoitti tietä paperisille kahvisuodattimille ja suodatinkahville.

Chemex-suodatinkahvi on avain täyteläiseen ja aromaattiseen kahviin.

Chemex-kahvin valmistustapaa arvostetaan nykyään sen kyvystä valmistaa puhdasta, puhdasta ja aromikasta mustaa kahvia. Tämän vaikutuksen aikaansaavat paitsi erityiset paperiset kahvisuodattimet myös tyylikäs valmistusprosessi, joka vaatii usein huomiota ja hieman tietämystä. Tärkein ero suodatinkahvin ja kotona keitetyn kahvin välillä on paperisuodatin, joka erottaa juoman kahvinporoista. Kapselikahvinkeittimet ja puoliautomaattikahvinkeittimet toimivat samalla tavalla, mutta suodattaminen vaatii enemmän aikaa sekä huomiota.

Chemex-kahvi on juoma, joka suodatetaan hieman paksumpien paperisuodattimien läpi suoraan pullon tai tiimalasin muotoiseen Chemex-kahviastiaan. Tätä kahvia valmistettaessa on kiinnitettävä huomiota sekä veden lämpötilaan että jauhetun kahvin karkeuteen ja määrään. Itse prosessi ei kuitenkaan ole kovin monimutkainen. Aluksi paperisuodatin kyllästetään kokonaan kuumalla vedellä ja astia kuumennetaan. Sen jälkeen vesi valutetaan ja kahvi kaadetaan suodattimeen. Asiantuntijoiden mukaan täyteen Chemex-annokseen (800 g) tarvitaan 56 g karkeampaa jauhettua kahvia. Aluksi vettä lisätään vain sen verran, että se peittää kahvin. Odotetaan, että vesi imeytyy, ja asetetaan astia vaa’alle. Sitten vesi kaadetaan uudelleen – pienenä virtana, pyörivin liikkein. Kaikki tapahtuu hitaasti, ja toiminto toistetaan, kunnes haluttu paino on saavutettu. Tämä tapa valmistaa kahvia vaatii enemmän aikaa kuin automaattiset kahvinkeittimet, mutta eräänlaiseksi rituaaliksi muuttuvaan prosessiin osallistuvat myös ne, jotka ovat vähemmän kiinnostuneita kahvista.

Hario V60 suodatinkahvi on tyylikäs väline erittäin puhtaan kahvin valmistukseen.

Toinen monipuolinen ja helppokäyttöinen kahvinkeitin kotikäyttöön on Hario V60.  Ne, kuten Chemex-astia, vaativat paperisuodattimet, mutta Hario V60 -kahvisuodatintyökalun avulla voit valmistaa kahvia suoraan suosikkikuppiisi. Sen nimi tulee V-kirjainta muistuttavan astian muodosta ja sen 60 asteen kulmasta. Ensimmäinen tällainen suodatin valmistettiin posliinista, ja sitä käytettiin ensimmäisen kerran Japanissa vuonna 2004. Markkinoilla on nykyään saatavilla myös muovisia, metallisia ja jopa kuparisia Hario V60 -kahvisuodattimia. Keraaminen oli kuitenkin yleisin vaihtoehto.

Hario V60 -kahvin valmistustapa muistuttaa eniten haudutettua kahvia. Vaikka suodattimet on myös kyllästettävä ja kuppi lämmitettävä kuumalla vedellä, juoman määrästä ei tarvitse huolehtia. On kuitenkin syytä huomata, että jauhetun kahvin karkeus on tässäkin yhteydessä tärkeää. Jos kahvi on jauhettu liian hienoksi – vesi kulkee suodattimen läpi paljon vaikeammin, ja mitä kauemmin kahvi tippuu, sitä katkerampaa siitä tulee. Tämän vuoksi asiantuntijat suosittelevat valitsemaan keskikokoisen tai karkeamman kahvinjauhatuksen. Samoin kuin kahvin valmistuksessa Chemex-astiaan, se on ensin kyllästettävä pienellä määrällä vettä ja kaadettava uudelleen vain lyhyen ajan kuluttua. On tärkeää, ettei kuivasta kahvista jää kokkareita ja että vettä kaadetaan kiirehtimättä. Tämä auttaa paljastamaan suodatetun kahvin parhaat ominaisuudet.

Suodatettu kahvi on terveellisempää

Kun kahvinkeittotekniikkaan kiinnitetään yhä enemmän huomiota, myös kahvin terveysvaikutuksista aletaan puhua. Ruotsin Göteborgin yliopistossa hiljattain valmistuneen 20 vuotta kestäneen tutkimuksen mukaan keitetty kahvi sisältää runsaasti kolesterolia nostavia aineita. Kyseessä ovat kahvestoli- ja kahweoliyhdisteet, joita esiintyy öljyisissä kahvipisaroissa ja -jauhoissa. On käynyt ilmi, että nämä aineet voidaan poistaa suodattamalla kahvi. Näin kahvin valmistuksessa ei vapautu kahvirasvaa, mutta jauhot erotetaan juomasta, joten haitalliset kemikaalit jäävät jäljelle. Tutkimuksen jälkeen alettiin yhä enemmän puhua siitä, että kahvin suodattamista voidaan pitää terveellisimpänä tapana valmistaa kahvia.