Previous slide
Next slide

Mistä lisää puhtia? 10 vinkkiä parempaan jaksamiseen

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Vieraskynä: Puhti

Ajoittainen, ohimenevä väsymys ei ole vaarallista. Pitkittynyt väsymys sen sijaan ei ole normaalia. Monilla voi olla nykyään väsymystä, joka ei poistu pelkästään nukkumalla yhdet hyvät yöunet. Mikä jaksamattomuutta aiheuttaa ja miten omaa vireyttä voisi edistää elintavoilla? Nappaa jutusta myös tarjous Puhti-terveystarkastukseen, jolla voit selvittää elimistösi tilaa!

Väsymyksen taustalla voi olla monia syitä. Väsyneenä kannattaa kiinnittää huomiota elintapoihin; omaa jaksamista voi edistää muun muassa liikunnalla ja monipuolisella ruokavaliolla. Puhti-terveystarkastus auttaa sinua saamaan käsityksen omaan hyvinvointiin ja vireystilaan vaikuttavista tekijöistä. Kun elimistösi on tasapainossa ja elintapasi kunnossa, jaksat paremmin arjessa, saat lisää energiaa liikuntaan ja voit ennaltaehkäistä sairauksia!

Mistä väsymys voi johtua?

Uni on välttämätöntä, eikä siitä voi tinkiä. Liian vähäiset yöunet tai huono unen laatu väsyttävät taatusti. Aikuinen tarvitsee keskimäärin 8 tuntia unta yössä. Unen tarve on yksilöllinen.

Liika kuormitus ja stressi väsyttävät. Kuormittava elämäntilanne vie voimia. Stressi vaikuttaa herkästi uneen, jaksamiseen ja mielialaan.

Liian suuren kofeiinimäärän nauttiminen häiritsee herkästi unta. Kokeile, kuinka kofeiinipitoisten juomien välttäminen jo iltapäivästä lähtien vaikuttaa uneen.

Sekä tupakointi että alkoholin käyttö väsyttävät. Jo yksi lasillinen illalla voi haitata unta.

Liikunta tuo virtaa arkeen. Säännöllinen harjoittelu nostaa energiatasoja ja parantaa unen laatua. Toisaalta liian suuri harjoitusmäärä voi väsyttää, jos ei palaudu riittävästi. Toisessa ääripäässä on siis liika harjoittelu; ylikunto tarkoittaa sitä, että palautumista ei tapahdu riittävästi ja ihminen uupuu.

Vitamiinien ja mineraalien puutokset voivat aiheuttaa väsymystä päiväaikaan. Esimerkiksi raudanpuuteanemian yksi oire on väsymys. Rautavarastoista huolehtiminen auttaa ehkäisemään raudanpuuteanemiaa sekä pysymään virkeänä. Kehon rautavarastojen tilan voi selvittää helposti laboratoriokokeella.

Väsymys voi olla diabeteksen oire. Liikunta, terveellinen ruokavalio ja hyvä uni auttavat aikuistyypin diabeteksen ennaltaehkäisyssä.

Myös kilpirauhasen toimintahäiriöt voivat aiheuttaa jaksamattomuutta. Kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa elimistöä ja aineenvaihduntaa. Kilpirauhasen liikatoiminta saa puolestaan aineenvaihdunnan yleensä toimimaan ylikierroksilla, mikä tekee hermostuneen olon ja nostaa sykettä. Kilpirauhasen toimintaa selvitetään laboratoriokokeilla. Tilat vaativat aina asianmukaista lääkärin hoitoa; elintavoilla voi toki tukea omaa yleistä jaksamista hoidon rinnalla.

Väsymys voi toki liittyä myös muihin sairauksiin tai sairauden hoitoon, unihäiriöön, raskauteen tai esimerkiksi vaihdevuosiin. Osaan tekijöistä voi vaikuttaa itse, osa vaatii hoitoa.

Vinkkejä jaksamisen edistämiseen

1. Selvitä, onko syytä epäillä, että väsymyksen taustalla olisi jokin selkeä syy kuten vähäiset rautavarastot. Ole yhteydessä lääkäriin, jos epäilet sairautta tai sinulla on oireita.

2. Liiku sopivasti. Vältä rankkaa urheilua kuitenkin liian myöhään illalla.

3. Vältä sähköpostia ja sosiaalista mediaa ennen nukkumaanmenoa. Varsinkin työasioiden tarkistaminen nostaa vireystilaa ja vaikeuttaa nukahtamista. Vähennä laitteiden sinistä valoa.

4. Huolehdi unihygieniasta: pimennä makuuhuone, tuuleta, huomioi lämpötila ja eristä äänet.

5. Huolehdi säännöllisestä unirytmistä arkena, mutta myös viikonloppuna ja lomilla.

6. Pyri nousemaan aina suurin piirtein samaan aikaan aamuisin. Tämä edistää uni-valverytmin samana pysymistä.

7. Pidä lepotaukoja jo päivän aikana.

8. Huolehdi tasaisesta verensokerista.

9. Vähennä kofeiinia.

10. Opettele stressinhallinnan keinoja.

Nyt on aika aloittaa hyvinvointisi ja terveytesi seuranta – näin helposti se onnistuu!

Pääset kattaviin laboratoriokokeisiin Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä. Puhti-terveystarkastus sisältää 30 eri laboratoriokoetta. Mukana on mm. täydellinen verenkuva, kolesteroli, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.

Puhti-terveystarkastus auttaa sinua:

  • tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja
  • saamaan käsityksen omaan hyvinvointiin ja vireystilaan vaikuttavista tekijöistä
  • näkemään helposti, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä arvot tarkoittavat
  • selvittämään, mitä tekijöitä muuttamalla, ja miten, saat lisää energiaa arkeen.

Tilaa testipaketti www.puhti.fi, ilman lääkärin lähetettä. Laboratoriot useilla paikkakunnilla ympäri Suomen. Näytteenotto käy hetkessä. Tulokset yleensä jo seuraavana päivänä. Selkeä tulosraportti.

Testin jälkeen voit tilata erillisenä lisäpalveluna lääkärin etäkonsultaation Puhdin tulosraportilta, mikäli herää epäilys sairaudesta tai mikäli sinulla on oireita.

Hyödynnä -20 % etu Puhdin laboratoriopaketteihin!

Valitse itsellesi sopivin laboratoriopaketti Puhdin sivuilta www.puhti.fi ja lisää ostoskorissa
etukoodi LISÄÄPUHTIA

Edun voi käyttää kaikkiin Puhdin laboratoriopaketteihin (alk. 99 €). Tarjous voimassa 30.6.2023 asti. Tilaus Puhdin verkkokaupasta on voimassa vuoden; voit käydä laboratoriossa näytteenotossa, kun sinulle sopii. Lääkärin konsultaatio ei sisälly laboratoriopaketin hintaan.