Previous slide
Next slide

Kehossasi on kytkin, jolla se alkaa polttaa rasvaa aterian jälkeen – ja se toimii näin

aivot_rasvanpoltto
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Yli kaksi kolmasosaa Yhdysvalloissa asuvista aikuisista ovat ylipainoisia, ja se voi aiheuttaa monien terveydelle vakavia seurauksia, kertoo National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases.  Tutkimuksen mukaan aivoissa oleva kytkin voi olla syyllinen hallitsemattomaan lihomiseen.

Monashin yliopiston Biomedicine Discovery Instituten tutkijoiden keräämät tulokset kertovat, että aterian jälkeen aivoissa käynnistyy eräs tärkeä prosessi – ja on mahdollista, että ylipainoisilla ihmisillä se tapahtuu virheellisesti. Tutkijat selittävät, että kun olemme syöneet, aivomme ryhtyvät kuljettamaan elimistöömme insuliinia kohonneen verensokerin takia. Aivojen pitäisi lähettää keholle viesti, jonka perusteella sen alkaisi polttaa ruoasta saatua energiaa. Tämä prosessi, jota kutsutaan rasvan polttamiseksi, saa nimensä adiposyyteista, soluista, jotka varastoivat elimistössämme olevan rasvan ja muuttuvat valkoisista ruskeiksi ja taas valkoisiksi. Ruskea rasva on parempaa, sillä se vaikuttaa myönteisesti ruoansulatukseemme.

Kun paastoamme, aivomme käskevät elimistöämme ottamaan ruskeiksi muuttuneet solut ja muuttamaan ne valkoisiksi soluiksi – jotka ovat elimistön pitkäaikaisia energiavarastoja. Uuden tutkimuksen mukaan ylipainoisilla kytkeytymä ruskeiden solujen muuttamisesta valkoisiksi tapahtuu toistuvasti – eikä se lopu edes ruokailun aikana. Tämä taas aiheuttaa vähemmän energiankulutusta ja johtaa painonnousuun, tutkimuksen johtaja Tony Tiganis selitti Science Daily -sivustolla. ”Sen seurauksena solut eivät lainkaan muutu ruskeiksi, ja energiankulutus laskee jatkuvasti. Niinpä syödessä ei huomaa vastaavaa energian kulumista, ja se taas saa painon nousemaan,” tri Tiganis jatkaa.

Tri Tiganis toivoo, että lisätutkimuksen myötä mekanismi olisi mahdollista estää, jotta kehomme alkaisivat laihtua lihomisen sijaan. ”Ylipaino on merkittävä ja maailmanlaajuisesti johtava tautitaakka. Sen odotetaan lyhentävän odotettavissa olevaa elinikää ensimmäistä kertaa nykyhistorian aikana,” hän sanoo. ”Tutkimuksemme näyttää, että kyseessä on perustavanlaatuinen mekanismi, joka tavallisesti varmistaa, että elimistömme energiankulutus vastaa sen energiansaantia. Kun se ei toimi kunnolla, painoa alkaa kertyä. Voimme ehkä korjata mekanismin niin, että se vahvistaa ylipainoisten ihmistennenergiankulutusta ja laihtumista. Potentiaalisiin hoitoihin on kuitenkin vielä matkaa.”

Lue lisää: 

42 vinkkia nopeaan ja helppoon painonpudotukseen

Näin syömällä saat poltettua vatsarasvaa

Bakteerit vaikuttavat painoosti