Previous slide
Next slide

Kesä jatkuu Nizzassa

Nizza
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Ilkka Virtanen
Nizza on monipuolinen matkakohde. Siinä yhdistyvät kauniit maisemat, välimerellinen lämpö ja sykkivä kaupunkielämä. Lisähoukuttimena on helppo saavutettavuus, koska lentotarjonta sinne on runsasta.

Ensikosketukseni Ranskan Rivieraan sain elokuvista. Katsoin nuorena Alfred Hitchcockin ohjaaman Rivieralle sijoittuvan elokuvan Varkaitten paratiisi ja ihastuin oitis alueen maisemiin. Sen jälkeen elokuvassa esiintyvä Nizza ympäristöineen onkin tullut hyvin tutuksi, koska matkustin sinne elokuussa jo kolmatta kertaa.

Nizzaan on helppo matkustaa. Lentoaika suoralla lennolla Helsingistä on hieman yli kolme tuntia. Koska lentotarjonta on runsasta, lentohinnatkin ovat kohtuulliset. Nizzan lentokenttä on aivan kaupungin kupeessa, joten useimpiin hotelleihin on lyhyt matka taksilla tai bussilla.

Viimeisimmällä Nizza-käynnilläni majoituin perheineni aivan lentokentän vieressä olevaan hotelliin, joten emme tarvinneet edes taksia vaan kävelimme vetolaukkujemme kanssa suoraan hotelliin, jonne oli terminaalista matkaa vain joitakin satoja metrejä.

Hintataso Nizzassa oli elokuun huippusesongin vuoksi nyt korkeampi kuin aiemmilla matkoillani, jotka ajoittuivat loka-marraskuulle. Se koski niin auton vuokrausta, hotellia kuin ravintolahintojakin. Silti Nizzan hintataso on kesäaikaankin siedettävä suomalaiselle, joka on tottunut korkeisiin hintoihin kotimaassaan.

Hotellihinnat olivat kaksin- tai kolminkertaiset myöhäissyksyn tasoon verrattuna. Siksi päätimme majoittua lentokentän lähellä olevaan kohtuuhintaiseen hotelliin. Ibis Styles Nice Airport -hotelli oli siisti, mutta selvästi vaatimattomampi kuin aiemmilla matkoillani käyttämäni hotellit Negresco ja Meridien, jotka sijaitsevat lähellä keskustaa rantakatu Promenade des Anglaisin varrella.

Keskustan ulkopuolella sijainneesta hotellistamme pääsi melko vaivattomasti Nizzan keskustaan bussilla ja paikallisjunalla, joiden lippuhinnat ovat edulliset. Kertalippu paikallisbussissa maksaa 1,5 euroa, ja sillä voi ajaa vaikka Monacoon tai Cannesiin saakka.

Hotellin keskeisempi sijainti on silti etu, koska monet Nizzan nähtävyyksistä sijaitsevat kävelymatkan päässä suosituimmista hotelleista.

Nizzan viehätys piilee siinä, että vaikka kaupunki on suosittu lomakohde, se ei ole pelkkä hotellikylä vaan oikea eteläranskalainen kaupunki, josta löytyy runsaasti hyviä ravintoloita, tavarataloja ja kilometrikaupalla uimarantaa.

Tämä olikin ensimmäinen kerta, kun testasimme paikallisia uimarantoja. Rantakadun vieressä on runsaasti yleisiä rantoja, jotka vuokraavat tuoleja ja päivävarjoja.

Ostimme päivävarjon rannan läheisyydessä olevasta kaupasta pikkusummalla ja asetuimme loivalle, pyöreiden pikkukivien pohjustamalle rannalle, josta oli mukava pulahtaa Välimeren lämpimiin aaltoihin.


Nizzassa riittää vaaleakivistä uima- rantaa kilometrikaupalla.
Kuva: Thinkstock

Päivän korkeimmat lämpötilat olivat Nizzassa elokuussa hieman yli 30 astetta. Loka-marraskuussakin saavutetaan keskipäivällä Suomen kesäpäiviä vastaavia lukemia, mutta illat ovat silloin viileitä.

Nizzasta löytyy useita museoita, joista mielenkiintoisia ovat muun muassa Matisse-museo ja Chagall-museo, joissa saa hyvän kuvan mestarien maalauksista. Tällä kertaa keskityimme kuitenkin kulttuuria enemmän kaupungilla kävelyyn ja ihmisvilinän ihmettelyyn.

Englantilaisen promenadin itäpäässä oleva Colline du Château eli linnakukkula on suositeltava käyntikohde, koska sieltä aukeaa hieno näköala kaupunkiin. Kukkulalla on myös komea vesiputous ja vanha hautausmaa, jonka hienot hautakammiot ja patsaat ovat nähtävyys. Hautausmaalla on muun muassa monien venäläisten aristokraattien hautoja, koska Nizza oli jo 1800-luvulla Venäjän eliitille suosittu lomakohde ja myöhemmin vallankumouksen jälkeen pakopaikka.

Nizzaan matkustavan kannattaa poiketa myös Monacossa. Monacoon on helppo matkustaa bussilla, jonka ikkunasta näkee samalla Rivieran kaunista rannikkoa. Bussi numero 100 lähtee Nizzan nykytaiteen museon läheisyydestä, ja 45 minuuttia kestävä matka maksaa vain 1,5 euroa.

Jos aikaa riittää, voit poiketa matkan varrella Cap Ferratissa hienossa kartanohuvilassa Villa Ephrussissa ja sen puutarhassa, josta on upeat näkymät Välimerelle.

Monacossa kannattaa tutustua lähinnä Monte Carloon, josta kääpiövaltio parhaiten tunnetaan. Matkailija voi vaikkapa kulkea jalkaisin vuosittaisen Formula1-kisan reitin.

Mielenkiintoisia nähtävyyksiä ovat myös kasino, sen läheisyydessä olevat loistohotellit, parkkipaikkojen Rolls-Roycet, Bentleyt ja Ferrarit, meritieteellinen museo, hallitsijan palatsi ja rannan läheisyydessä olevat puistot. Monacon hintataso on korkea, mutta sielläkin neljä henkeä pystyi lounastamaan alle 100 euron yhteishintaan.

Monacossa kävellessä tunnen todella olevansa oikeassa hyvinvointivaltiossa. Maassa ei peritä tuloveroa ja silti julkiset palvelut niin kaksijalkaisille kuin nelijalkaisillekin asukkaille näyttävät olevan hyvällä tasolla. Esimerkiksi sydänhäiriöiden hoitoon tarkoitettuja defibrillaattoriasemia ja ilmaisia koiranjätöspusseja tarjoavia automaatteja näkee katujen varsilla tuon tuosta.

Nizzasta katsoen suunnilleen samanlaisen bussimatkan päässä kuin Monaco, mutta vastakkaisessa suunnassa, on vuosittaisista elokuvajuhlistaan tunnettu Cannes. Cannesissa kannattaa poiketa katetulla torilla, Marche Forvillella.

Voit myös samastua filmitähtiin ja käyskennellä rannassa kuuluisan Carltonhotellin ja festivaalipalatsin alueella, jonne filmitähdet ovat jättäneet Hollywoodin tapaan jälkensä painamalla kämmenkuvansa katukiveykseen.


Cannesin katukahviloissa viihtyvät niin paikalliset asukkaat kuin matkailijatkin.
Kuva: Thinkstock

Jos haluat rauhoittua ja ottaa etäisyyttää Rivieran vilinään, voit vuokrata auton ja ajaa Nizzan ulkopuolelle, josta löytyy aivan toisenlainen maailma. Noin tunnin ajomatkan päässä Nizzasta saat esimakua Alpeista.

Voit ottaa kohteeksi vaikkapa hajuvesiteollisuudestaan ja kauneudestaan tunnetun Grassen. Sen jälkeen kiemurteleva tie alkaakin nousta voimakkaasti ja ennen kuin huomaatkaan, olet harvaanasutulla vuoristoseudulla.

Nizzan ja sen ympäristön hyvä puoli matkakohteena on juuri monipuolisuus. Voit yhden päivän aikana nauttia kaupunkivilinästä, rantaelämästä ja toisaalta rauhallisesta vuoristomaisemasta. Nizzan huonoihin puoliin kuuluu ruuhkaisuus, erityisesti elokuussa.

Turistiruuhkassa vaanivat myös taskuvarkaat, joista moni suomalainenkin matkailija on saanut ikävän kokemuksen.