Previous slide
Next slide

Kokeile näitä puuhia, kun neljän seinän sisällä alkaa ahdistaa!

korona_eristys
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Charlotte Hilton Andersen
Näissä puuhissa selviät karanteenista terveempänä, onnellisempana, fiksumpana ja ehkä pari sataa grammaa kevyempänä!

Aarrejahti tekstiviesteillä

Pidät varmaankin jo yhteyttä läheisiisi tekstiviestien avulla, joten mikset lisäisi mukaan hiukan hupia? Joka päivä ryhmän yksi jäsen pyytää muilta jotakin erikoista esinettä – vaikkapa kuvaa vanhojentansseista tai neliapilaa – ja muiden täytyy etsiä sellainen kodistaan, napata siitä kuva ja lähettää se ryhmälle. Aarrejahdista tulee vielä hauskempi, jos ihmiset saavat lähettää ryhmään useita kuvia. Ja kuinka moni muistuttaa ruokaa, mutta ei ole sitä? Ja monessako esineessä on outoja ohjeita?

Huolla kotiasi

Muistatko portaikon, joka natisee karmivasti keskellä yötä? Seinässä olevan reiän, jonka taaperosi teki suuttuessaan leluveturilleen? Kaatumaisillaan olevan aidan, joka on saanut naapurit kyseenalaistamaan mielenterveytesi? Nyt on täydellinen hetki hoitaa pois kaikki pienet huoltoprojektit. Jos taitosi ovat hiukan ruosteessa, katso muutama DIY-tutoriaali. Tämä ei ehkä ole kaikkein hauskin vaihtoehto, mutta aikuisten täytyy edelleen olla aikuisia. Yritä vain ajatella, miten upealta tuntuu rastia kaikki pikkupuuhat pois listaltasi.

Pelaa eeppistä lautapeliä

Lautapelit ovat peruskauraa kaikille kotiinsa juuttuneille, mutta tämä karanteeni ei ole vain yksi ylimääräinen vapaapäivä. Se voi kestää päivä tai jopa viikkoja, ja tarjoaa siksi runsain mitoin aikaa pelata Risk, Monopoly, Dungeons and Dragons tai jopa Scrabble alusta loppuun asti. Levitä peli eteesi, älä yritä kiiruhtaa ja heittäydy strategiseksi. Eikä pelaamiseen edes tarvita keittiön pöytää.

Opettele uusi kieli

Eristäytyminen on täydellinen tilaisuus laajentaa kielitaitoja. Päätitpä käyttää DuoLingon kaltaista sovellusta tai keskustella kielen syntyperäisen puhujan kanssa esimerkiksi Lingualian kaltaisen palvelun välityksellä, voit harjoitella kaikkea perusasioista henkevään keskusteluun. ¡Que divertido!

Järjestä komerosi

Ulkomaailma voi vaikuttaa ankealta, mutta kotisi ei tarvitse olla sitä! Yksi tapa piristää paikkoja on siivota ja järjestää vaatekomerosi, ruokakomerosi, jääkaappisi, työpöytäsi tai muita sotkunpesiä. Lisäksi voit hankkia internetistä säilytysratkaisuja ja nauttia tehokkuudestasi, vaikka et tulisi koskaan käyttäneeksi niitä.

Hoida kauneuttasi

Itsensä hoitaminen haihtuu mielestämme heti, kun aikataulumme muuttuu kiireiseksi. Nyt se on kuitenkin aivan tyhjä, joten voit varata aikaa ihohuokosillesi! Käy kuumassa kylvyssä, levitä kasvoillesi naamio, sivele vartalollesi paksuja voiteita, valkaise hampaitasi ja valmistaudu kaikkien aikojen koti-iltaan. (Miehetkin voivat rakastaa ihonhoitoa!)
 

Katso yhdeltä istumalta jokin  eri  TV-ohjelma

TV-ohjelmien ja elokuvien suoratoisto on kuin luotu pitkiä, kotona vietettyjä päiviä varten. Mutta tiedämme, että olet nähnyt Frendien, Parks and Recin ja The Officen kaikki jaksot vähintään sata kertaa. Muuta siis tyyliäsi ja valitse indie-leffa, dokumentti jostain itsellesi uudesta aiheesta tai sarja, jota et muuten ryhtyisi katsomaan. Tai katso vanhoja suosikkejasi. Kun maailma alkaa muuttua liian oudoksi, tekee hyvää nauttia tutuista iloista.

Lue ilmainen e-kirja (tai monta)

E-kirjat tarjoavat kaikille jotain. Niiden valikoima on valtava, ne voi lukea välittömästi älylaitteella ja ne ovat täysin virusvapaita. Ne ovatkin täydellistä ajanvietettä niille, jotka yrittävät välttää sairastumista. Monet kirjastot tarjoavat suosittuja e-kirjoja ilmaiseksi.

Kanavoi sisäistä Gordon Ramsaytasi

Oletko koskaan ihmetellyt, miten kukaan ehtii valmistaa burgundinpataa, yhtä Julia Childsin tunnetuimmista resepteistä…joka sattuu sisältämään kaksi sivua aineslistaa ja neljä sivua ohjeita? Nyt sinulla voi olla enemmän aikaa, joten anna sisäisen huippukokkisi astua parrasvaloihin ja kokkaa jotain upeaa. Lisäjännityksestä saat nauttia, jos annat ystävän tai perheenjäsenen ”tuomaroida” annoksesi.

Kokoa palapeli

Palapelit ovat kuin perunalastuja – yksi ei koskaan riitä. Tavallisena arki-iltana palapelin kokoaminen voi olla haastavaa, mutta nyt voi istua nauttimaan niin suuresta palapelistä kuin sydämesi halajaa. (Vaikka siinä olisi vain 50 palaa. Emme tuomitse.) Vinkki: Peitä palapeli muovisella pöytäliinalla, kun et kokoa sitä, jotta voit edelleen käyttää pöytääsi aterioilla.

Järjestele huonekalusi

Jos haluat nähdä kotisi uudessa valossa, vietä siellä kaikki aikasi. Tekevätkö TV:n takaa roikkuvat johdot sinut pähkähulluksi? Oletko kyllästymään törmäämään sohvaasi? Ovatko lapset vallanneet makuuhuoneesi (ja kotisi muut huoneet)? Onko kodissasi tunkkainen tunnelma? Nyt on tilaisuutesi järjestellä huonekaluja, sisustaa uudelleen, ripustaa maalauksia, tuoda huoneisiisi aivan uutta elämää ja hankkiutua eroon turhasta romusta.

Leivo leipää

Mikään ei voita vastaleivotun leivän tuoksua, mutta kuka ehtii istua odottamassa taikinan nousemista, vaivata taikinaa ja vielä leipoa leipää? Sinä – nyt! Jos leipurintaito on jo hyppysissäsi, voit nyt opettaa sen myös lapsellesi.

Kirjoita päiväkirjaa

Elämme erikoista aikaa, eikä kukaan pysty kertomaan sinun kokemuksistasi paremmin kuin sinä itse! Päiväkirjan pitäminen on erinomainen keino järjestää ajatuksesi, helpottaa stressiä ja tallentaa muistoja. Bullet-journal on lajin tuorein trendi: Voit tehdä sen niin hienosti kuin haluat piirtämällä koukeroita ja käyttämällä värikyniä, tai kirjata ajatuksesi tavalliseen muistikirjaan.

Origami

Sekä lapset että aikuiset nauttivat voidessaan taitella paperista eläimiä, tähtiä, rasioita ja muita hauskoja muotoja. Kerro luomustesi avulla tarina (tai tee stop-motion-elokuva, katso yllä), tai sido niihin narua ja ripusta ne kotiisi värikkäiksi koristeiksi. Ammattilaisen vinkki: Parhaat tulokset saat, jos käytät oikeaa origamipaperia tai lahjapaperia, jonka puolet ovat eriväriset.

Korttitemput

Oikein esitettynä taika on, no, taianomaista. Väärin esitettynä se on naurettavaa. Et siis voi hävitä! Opettele nyt yksinkertaisia temppuja kaikenikäisten ystäviesi iloksi. Ja perusasiat voit oppia ilman hienoja välineitä, sillä sinunkin nurkissasi pyörii varmasti pallo, huivi tai korttipakka!

Treenaa pienessä tilassa

Kuntosalitreeni on ylellisyys. Sen voi unohtaa, kunnes yrität saada hien pintaan ahtaassa olohuoneessasi. Vaikka olet eristyksessä kotonasi, älä anna sen olla syy hylätä kuntoilutavoitteitasi. Onneksi internet vastaa tällaisiin haasteisiin lukemattomin kuntoiluvideoiden ja kehovastustreenien avulla.

Kudo tyylikäs pipo

Jos haluat oppia virkkaamaan peiton tai kutomaan pipon, sinun täytyy vain tilata tarvikkeet netistä ja katsoa muutama YouTube-tutoriaali. Ja olla kärsivällinen. Mutta kunhan pääset jyvälle, käsissäsi alkaa hetkessä syntyä oikeita mestariteoksia! Jos et saa mistään virkkuukoukkua tai kudinpuikkoja, voit kokeilla sormineulontaa – se tarjoaa myös lapsille viihdettä tuntikausiksi.

Tarkista taudille alttiiden naapuriesi vointi

Karanteenit voivat olla hyvin yksinäinen kokemus jo valmiiksi yksin oleville ihmisille, kuten vanhuksille tai kroonisista sairauksista kärsiville. Tekstaa tai soita heille, tai koputa heidän oveensa, ja varmista, että heillä on kaikkea, ja tarjoa heille samalla tarpeellista sosiaalista vuorovaikutusta turvallisella tavalla.

Tee ”flipbook”

Sormin plärättävät flipbookit ovat yksinkertaisesti hauskoja. Sinun ei tarvitse olla suuri taiteilija, vaan tarvitset vain pinon tarralappuja, joihin voit piirtää tikkuhahmoja. Piirrä pieni kuva samaan kulmaan joka paperille ja luo tapahtuma siirtämällä sitä vähitellen. Koko ”elokuvan” näet pläräämällä koko lappupinon.

Harjoittele päälläseisontaa

Päälläseisonta ja kärrynpyörät näyttävät helpoilta, etenkin kun lapset tekevät niitä vahingossa, mutta niitä on itse asiassa melko hankala tehdä. Ole seuraavien kotibileidesi tähti ja harjoittele nyt kaikessa rauhassa tasapainottelutaitojasi. Päälläseisonta, käsilläseisonta, voltit ja kärrynpyörät ovat edelleen yhtä hauskoja kuin vuosia sitten. Jos lapsesi on jäänyt myös kotiin, pyydä häntä opettamaan sinua.

Kirjoita kirjaimia kalligrafian avulla

Kalligrafia ei tarkoita vain hyvää käsialaa – se on taidemuoto. Internetissä tarjolla on runsaasti kalligrafiamalleja, joiden avulla voit harjoitella kirjaimia ammattilaisen tapaan. Käytä uusia taitojasi ja kirjoita kiitosviestejä ja rakkauskirjeitä ihmisille, joita et voi tavata kasvokkain.

Linnunbongausbingo

Kullakin alueella on oma ainutlaatuinen eläinväestönsä, ja lukemalla kotipaikkasi kasveista ja eläimistä voit oppia siitä paljon. Etsi paikallisten puistojen oppaista kuvia linnuista, kukista ja eläimistä ja katso, montako niistä voit rastia katsomalla ikkunastasi kiikarien kanssa tai kävelemällä omalla pihallasi.

Heittäydy podcastin vietäväksi

Podcastit – ääniohjelmat, joita voi kuunnella puhelimen kautta – ovat yksi parhaista keinoista tulla fiksummaksi vapaa-ajallaan. Niiden aiheet vaihtelevat komediasta historiaan ja fiktiiviseen draamaan, joten jokaiselle löytyy jotain. Yllätyt takuulla siitä, miten nopeasti aika lentää, kun kuuntelet kutkuttavaa tarinaa. Lapsille löytyy tietenkin omat vaihtoehtonsa!

Huolla autosi

Auton öljyjen vaihtaminen ja ikkunanpesunesteen lisääminen on helppo lykätä tuonnemmaksi, mutta ’tuonnemmaksi’ on nyt!

Opettele shakkimestariksi

Shakki ei ole vain lautapeli, vaan ainoa oikea lautapeli. Itse asiassa moni voisi sanoa, että sen yhdistelmä strategiaa, onnea ja historiaa tekevät siitä kaikkien aikojen parhaan lautapelin. Shakin säännöt on helppo oppia, mutta itse pelaaminen vaatii runsaasti harjoittelua. Haasta lapsesi tai naapurisi peliin, tai pelaa netissä. Vaihtelua voit saada kolmiulotteisesta shakista tai neljän pelaajan pelistä.

Aloita puutarha

Puutarhanhoito ruokkii mieltä, ruumista sekä sielua. Se kutsuu sinut auringonpaisteeseen, auttaa löytämään yhteyden luontoon ja kerryttämään terveellisiä bakteereita mullasta kynsiesi alle. Kotikulmillasi voi vielä olla liian varhaista ryhtyä istutuspuuhiin, mutta kasveja voi kasvattaa myös sisätiloissa. 

Lue lisää: 

Pese kätesi välittömästi, jos olet koskenut jotain näistä bakteeripesistä 

10 tapaa, joilla lääkärit suojautuvat koronalta

Mitä yhteistä on SARSilla. MERsillä ja Covid-19-viruksella?