Previous slide
Next slide

Kuinka päästä eroon sitkeistä flunssaoireista?

Väsynyt
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Samantha Rideout
Tavallinen flunssa ei yleensä ole vakavaa, mutta kiusa se on – varsinkin silloin, kun tuntuu, ettei pöpöä saa millään peitottua.

Taudin keston lyhentämiseksi ei ole tehtävissä paljoakaan, mutta sinkkiasetaatti-imeskelytablettien (80–100 milligrammaa puhdasta sinkkiä päivässä korkeintaan kahden viikon ajan) ja C-vitamiinin (korkeintaan 8 grammaa päivässä parantumiseen saakka) ovat kokeilun arvoisia, kertoo tohtori Harri Hemilä Helsingin yliopistolta.

Ne ovat hinnaltaan edullisia hoitotuotteita, joiden käyttöön liittyy vain vähän riskejä ja joiden käytön on ainakin joidenkin tutkimusten mukaan todettu lyhentävän taudin kestoa, jos niitä otetaan heti oireiden ilmaannuttua. ”Älä kuitenkaan osta tabletteja, jotka sisältävät sitruunahappoa, sillä se sitoo sinkki-ioneja, ja voi heikentää niiden hyötyä”, Hemilä sanoo.
Lue lisää sinkistä! 
Lue C-vitamiinipitoisista elintarvikkeista 

Aikuisilla, joilla on normaali immuunijärjestelmä, tavallinen flunssa kestää yleensä noin seitsemän päivää. Jos oireita on ollut jo viikkokausia, kannattaa käydä lääkärillä tarkistuttamassa, ettei kyse ole jostain muusta. Sinulla voi olla esimerkiksi keuhkoputkentulehdus tai krooninen sivuontelotulehdus tai saatat kärsiä allergiasta.

Sivuontelotulehdus

Sivuontelotulehdus voi pitkittyessään kestää jopa yli 12 viikkoa, ja sen oireita voivat olla vuotava nenä, yskä, päänsärky sekä paineen tai arkuuden tunne kasvoissa. Lääkäri voi auttaa selventämään ongelman aiheuttajaa. Jos syynä ovat bakteerit, tulehdusta voi ehkä lääkitä antibiooteilla; nenän polyypit voidaan poistaa leikkauksella.

Toinen mahdollinen selitys pidentyneeseen flunssaan on se, että sait uuden pöpön juuri, kun olit selviämässä edellisestä. Flunssaa aiheuttaa yli 200 jatkuvasti muuntautuvaa virusta, joten on käytännössä mahdotonta tulla immuuniksi niille kaikille.

Suojataksesi itseäsi pyri tietoisesti pesemään käsiäsi usein. Jos vain muistat, älä koskettele silmiäsi, suutasi tai nenääsi, sillä ne ovat kolme yleisintä kohtaa, joista virukset pääsevät kehon sisään.

Lopuksi, koita pysyä stressittömänä, sillä kokeelliset tutkimukset viittaavat siihen, että stressi altistaa ihmisiä enemmän flunssalle ja muille taudeille.

Lue lisää

8 takuuvarmaa keinoa pitää nuhakuume ja influenssa loitolla

Sylillinen pöpöjä

5 yksinkertaista vinkkiä immuunijärjestelmän vahvistamiseksi