Previous
Next

Kuinka saada hilse kuriin?

hilse
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Valkoiset hiutaleet hartioilla voivat nolottaa.

Arviot vaihtelevat, mutta 10-50 prosenttia väestöstä kärsii hil­seestä jossain elämänvaiheessa. Hil­seongelma on helppo tunnistaa kuti­sevasta, ärtyneestä päänahasta  ja sen mukanaan tuomista näkyvistä hiutaleista. Mutta mitä hilse oikeastaan on, mikä sitä aiheuttaa ja mitä ongel­man kuriin saamiseksi voi tehdä?

”Lääketieteellinen termi hilseelle on seborrooinen ekseema eli tali­-ihottuma, ja se on eräänlainen ihotu­lehdus, johon liittyy öljyiset tai ras­vaiset hilsehiutaleet’; sanoo dermatologi ja McMasterin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kliinisen lääketieteen apulaisprofessori Peter Vignjevic Ontariosta Kanadasta. Vaikka se useimmiten on pään ja päänahan ongelma, sitä voi esiintyä myös kulmakarvoissa, ripsissä, sil­mäluomissa, nenällä ja sen ympäril­lä, korvissa ja joskus niiden takana, Vignjevic sanoo. Miehillä sitä voi esiintyä myös parrassa.

Hilse – tärkeimmät syyt

Viimeisen vuosisadan aikana mieli­piteet tali-ihottuman syistä ovat vaihdelleet, kertoo konsultoiva der­matologi ja lontoolaisen King’s Col­legen ihotulehdusten professori Roderick Hay. 1900-luvun alussa syylli­seksi epäiltiin iholla kasvavaa sientä, mutta Hayn mukaan 1950- ja 1960-luvulla ”sitä pidettiin prolifera­tiivisena vaivana, eli sairautena, jossa orvaskesi jakautuu paljon nopeammin, vähän niin kuin psoriasiksessa:’ Viimeisen 30 vuoden aikana sieni­ teoria on noussut taas pintaan, koska lääkärit huomasivat sieni-
infektio­ lääkkeiden vähentävän hilsettä.

Juuri hilseongelmaan liitetty hiiva – eli eräänlainen sieni – on nimel­tään Malassezia. ”Ihollamme on kir­jaimellisesti miljoonia bakteereita’; Hay kertoo, ja suurin osa niistä on vaarattomia. Joissakin ihmisissä Ma­lassezia-hiiva voi kuitenkin tuottaa entsyymeitä, jotka ärsyttävät ihoa joko vä­hentämällä sen luon­nollisia rasvoja tai käynnistämällä immuunijärjestelmän, mi­kä puolestaan aiheuttaa proaktiivisen reaktion.

”Hiivan aiheuttamat reaktiot ovat yhdessä luultavasti hilseongel­man ydin’; Hay sanoo. Stressaantuneet ja väsyneet ihmiset kärsivät hilseestä yleensä enemmän ja kylmä sää voi ärsyttää kuivaa ja hilseilevää ihoa entisestään, vaikka hilseen esiintyminen ei olekaan kausiluon­teista, Hay kertoo.

Hoitoa hiutaleisiin

Pääasiallinen hoitokeino on sieni-in­fektioiden hoitoon tarkoitettu, keto­konatsolia tai sinkkipyritionia sisältä­vä shampoo, joka estää hiivan liika­kasvua. Hay kertoo, että eräs erittäin vanhanaikainen, mutta mahdollisesti sieni-infektioita estävä konsti on kivihiilitervashampoo. Lisäksi on ole­massa lääkeaineita sisältäviä, sieni­-infektioita estäviä voiteita, jotka on tarkoitettu kasvoissa ja parrassa esiintyvän tali-ihottuman hoitoon, Vignjevic sanoo. Niitä on saatavilla sekä itsehoito- että reseptilääkkeinä.

Jos sieni-infektiotuotteet eivät toi­mi, yksi vaihtoehto on reseptillä saa­tava steroidi, joka vaikuttaa hiivan ai­heuttamaan tulehdukseen, Hay sanoo. Tarjolla on shampoita sekä erilaisia voi­teita, mutta steroidien pitkäaikainen käyttö voi ohentaa ihoa ja vaatii siksi varovaisuutta, Vignjevic sanoo.

Mietoa steroidituo­tetta voi kuitenkin käyt­tää jopa kuukausien ajan, mutta Vignjevicin mukaan vahvemmat tuotteet voivat aiheuttaa raskausarpia, mustelmia ja haavaumia, jos niitä käyte­tään pitkään.

Parempi vaihtoehto voisivat olla ste­roideja sisältämättömät, kalsineuriinin estäjiksi kutsutut voiteet – ne voivat lievittää oireita ohentamatta ihoa. ”Mielestäni ne ovat pitkäaikaisessa käytössä turvallisempia, koska hilse on yleensä pitkäaikainen ongelma’; Vignjevic sanoo. Se onkin ongelma hilseen hoidossa – parannuskeinoa ei ole. Pikemminkin se on vain opittava pitämään kurissa.

Lue lisää:

Unelmakutrit

Näin suojaat itsesi auringolta

Suomalaiset ovat maailman ahkerimpia laihduttajia