Previous slide
Next slide

Tutkimus kansalaisten luottamuksesta poliitikkoihin: Suomalainen luottaa presidentti Niinistöön

etb_fin_logo_2014
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Ilkka Virtanen
Tutkimus kansalaisten luottamuksesta poliitikkoihin: Suomalainen luottaa presidentti Niinistöön, Soiniin ja Sipilään, usko Kataiseen ja Urpilaiseen heikentyi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on poliitikko, johon suomalaiset luottavat eniten, vaikka Niinistö on presidentin tehtävässä joutunut vetäytymään päivänpolitiikasta. Toiseksi vahvinta luottamusta kansan keskuudessa nauttii perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja kolmanneksi eniten suomalaiset luottavat keskustan puheenjohtajaan Juha Sipilään. Asia käy ilmi Valittujen Palojen yhdessä brittiläisen Wyman Dillon –tutkimuslaitoksen kanssa tekemästä tutkimuksesta.

Kansalaisten luottamuksessa kärkipoliitikkoihin on vuodessa tapahtunut suuria muutoksia. Luottamus Niinistöön ja Sipilään on vahvistunut, mutta luottamus pääministeriin ja kokoomuksen puheenjohtajaan Jyrki Kataiseen on heikentynyt selvästi. Vuosi sitten luotetuimmaksi poliitikoksi nimetty Katainen putosi nyt luottamusvertailussa neljänneksi. Yleisön usko valtiovarainministeriin ja soliaalidemokraattien puheenjohtajaan Jutta Urpilaiseen heikentyi niin ikään selvästi ja hän putosi luottamusvertailussa viidennelle sijalle oltuaan vuosi sitten neljäntenä.

Sauli Niinistöä pitää luotettavimpana poliitikkona nyt 18 prosenttia kyselyyn vastanneista. Timo Soini säilytti kakkossijansa 15 prosentin kannatuksella. Juha Sipilään sanoi nyt luottavansa 12 prosenttia haastatelluista, kun vuosi sitten häneen luotti vain 3 prosenttia vastaajista.

Kataisen saamat luottamusäänet putosivat nyt 12 prosenttiin viime vuoden 19 prosentista. Urpilaiseen luottaa enää 3 prosenttia vastaajista, kun vuosi sitten luottavia oli vielä 7 prosenttia.

Luottamusvertailun kärkiviisikon ulkopuolella nousussa olivat kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr) ja eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd). Laskussa olivat kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas) ja entinen presidentti Tarja Halonen, jotka kumpikin jäivät kärkikymmenikön ulkopuolelle.

Valitut Palat mittasi kansalaisten luottamusta poliitikkoihin avoimella kysymyksellä viime vuoden lopulla.

Soini miesten suosikki

Timo Soini nauttii miesten keskuudessa selvästi suurempaa luottamusta kuin naisten. Sauli Niinistö ja Juha Sipilä puolestaan saavat naisilta hieman enemmän luottamusääniä kuin miehiltä. Jutta Urpilainen, Pekka Haavisto, Päivi Räsänen ja Tarja Halonen vetoavat enemmän naisiin kuin miehiin.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimus valmistui vuodentaihteessa osana Reader’s Digestin laajaa Luotetuin merkki –tutkimusta (European Trusted Brands). Suomessa 1308 vastaajaa nimesi avoimeen kysymykseen poliitikon, johon luottaa eniten. Kyselyn otos poimittiin tilaajarekisteristä. Tulokset painotettiin iän (20+) ja sukupuolen mukaan väestöä vastaavaksi. Tutkimuksen virhemarginaali on enintään +/- 2,0 prosenttiyksikköä.

Lisätietoja asiasta antavat päätoimittaja Ilkka Virtanen (09) 503 4657 tai 040 7355953 ja tutkimuspäällikkö Tiina Suomela (09)503 4655 tai 050595 5143.


Valitut Palat on osa Reader’s Digestin kansainvälistä lehtiperhettä. Reader’s Digest on maailman luetuin aikakauslehti. Se ilmestyy 17 eri kielellä.