Previous slide
Next slide

Meri kutsuu Sloveniaan

Slovenia
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Ilkka Virtanen
Pieni maa ihastuttaa monipuolisuudellaan.

Slovenia on maa, jota suomalaiset matkailijat eivät ole vielä kunnolla löytäneet. Matkailijaa hämmentää ensinnäkin maan nimi, joka helposti sekoitetaan hieman pohjoisempaan Slovakiaan. Maantieteellisesti pieni Slovenia jää suurten matkailijavirtojen ohittamaksi, koska se on suosittujen matkailumaiden Italian, Itävallan, Kroatian ja Unkarin ympäröimänä Adrianmeren pohjukassa.

Sloveniaa käsittelevissä matkailumainoksissa esitellään usein maan pohjoisosissa olevaa Bledin kylpyläkaupunkia ja maan kaunista pääkaupunkia Ljubljanaa, mutta Sloveniaan matkaavan kannattaa tutustua myös Adrianmeren rantakohteisiin, jonne minäkin matkustin perheeni kanssa viime vuoden heinäkuussa.

Ensimmäinen myönteinen huomio Sloveniaan matkustettaessa oli nopea lentoyhteys Helsinki-Vantaalta Ljubljanaan. Finnairin suora lento kesti vain alle 2,5 tuntia. Slovenia kuuluu euroalueeseen, joten valuuttaakaan ei tarvinnut vaihtaa.

Ljubljanan lentokentältä kuittasin vuokra-auton, joka kuului matkapakettiimme koko viikon ajaksi. Olin alustavasti varannut pienen Opel Corsan, mutta onnekseni vuokraamo antoikin käyttööni uudenkarhean 1,4 litran bensaturbolla varustetun nelivetocitymaasturin Opel Mokan, jolla oli ajettu vain 90 kilometriä.
 
Ljubljanan lentokenttä sijaitsee kaupungin ulkopuolella, joten päätimme jättää pääkaupunkiin tutustumisen toiseen kertaan ja suuntasimme auton keulan kohti Adrianmerta. Matka lentokentältä matkakohteeseemme, Izola-nimiseen rantakaupunkiin kesti hieman toista tuntia.

Automatkalla sai jo hyvän käsityksen Slovenian monipuolisuudesta, kun maisemat hyväkuntoisen moottoritien ympärillä vaihtelivat vihreiden niittyjen ja metsien reunustamista vuorenrinteistä tunnelmallisiin alppikyliin ja lopulta turkoosina kimmeltävään Adrianmereen.

Matkakohteemme, hotelli Belvedere, sijaitsee meren läheisyydessä siten, että hotellin terassilta on hieno näköala läheiseen Izolan vanhaan keskustaan. Kolmen tähden hotelli on tasoltaan melko vaatimaton, mutta sieltä aukeavat merinäköalat ovat jopa vielä hienommat kuin miltä matkaesitteessä näytti. 

Koska Slovenia on usean maan ympäröimä ja rajoittuu Adrianmereen vain lounaiskulmastaan, kuuluu sille rantaviivaa vain noin 50 kilometrin verran. Maan rantakohteissa lomaileva voi siten halutessaan hurauttaa autolla puolessa tunnissa Italiaan tai Kroatiaan. Venetsiaankin on maanteitse matkaa vain noin 200 kilometriä.

Vauraan Venetsian vuosisatoja kestänyt vaikutus näkyy yhä Slovenian vanhoissa rantakaupungeissa Izolassa, Koperissa ja Piranissa. Kaupunkien maamerkki on venetsialaistyylinen kirkontorni ja kapeiden kujien varrella näkyy venetsialaistyylisiä pienoispalatseja, joiden seinää koristaa Pyhän Markuksen ja Venetsian tunnus, siivekäs leijona. 

Italian läheisyys myös kuuluu, koska Slovenian rannikkokaupungeissa asuu italiankielistä väestöä ja läheisestä Italiasta tulee alueelle myös runsaasti viikonloppumatkailijoita. Izolan kaupunki oli pieni, rauhallinen ja ikivanha. Sieltä löytyi mielenkiintoisia taiteilijoiden puoteja ja merellisiä herkkuja kohtuuhintaan tarjoavia ravintoloita. 

Izolan pohjoinen naapurikaupunki Koper, jonne oli vain varttitunnin ajomatka, on eläväinen satamakaupunki, jonka kaunis vanha kaupunginosa tarjoaa runsaasti mielenkiintoista nähtävää. Koper on mielenkiintoinen myös shoppailijan kannalta, koska siellä toimii uudehko Planet-kauppakeskus. Planet muistuttaa Suomen isoja kauppakeskuksia kansainvälisine merkkituotemyymälöineen, mutta hintataso oli selvästi edullisempi kuin Suomessa. Kengät olivat suorastaan halpoja.


Koperin kaupungin arvorakennuksiin kuuluu Palazzo Carli, jonka sisäpihalla olevan kaivon kerrotaan olevan 1400-luvulta.
Kuva: Ilkka Virtanen

Izolasta etelään parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä on Piran-niminen pieni vanha rantakaupunki, jonka upeat maisemat vihreine sypressirinteineen toivat mieleen Pohjois-Italiaa esittelevät matkaesitteet. Piranin vieressä, sen eteläpuolella sijaitsee suomalaisille tutumpi rantakohde Portoroz, joka on varsinainen lomakaupunki uudenaikaisine hotelleineen ja loivine uimarantoineen. 

Izolan lähistöltä, noin puolen tunnin ajomatkan säteeltä, löytyy myös sisämaasta mielenkiintoisia tutustumiskohteita, joista valitsimme Skocjanin luolat, joka on Unesco-kohde. Skocjanissa pääsimme patikoimaan kilometrikaupalla jättimäiseen luolastoon, jonka viileä, alle 15-asteinen ilma, oli mukavaa vaihtelua hellesäässä. Luolaston vieressä oli hienoja vesiputouksia ja jyrkkiä kalliorotkoja.

Skocjanin lähistöllä sijaitsevassa Lipicassa olisi ollut mahdollista nähdä kuuluisia valkeita lipizzanhevosia kotiseudullaan, mutta päätimme pitkän patikoinnin jälkeen suunnata automme jälleen kohti hotellia ja uimarantaa. Heinäkuinen Adrianmeri oli miellyttävän lämmintä. 

Hotellimme lähistöllä oleva ranta sopi hyvin aikuisille, koska se oli kalkkikivipohjainen ja vesi oli siten kristallinkirkasta. Sloveniasta jäi hyvä jälkimaku. Maa on maisemiltaan kaunis ja monipuolinen, kun sieltä löytyy upeita merenrantakohteita, komeita vuoristoseutuja ja historiallisia valokuvauksellisia kaupunkeja. Autolla on helppo liikkua, koska tiet ovat pääosin hyväkuntoisia ja etäisyydet ovat lyhyitä. 

Hintataso Sloveniassa on edullinen, euro on maan valuutta ja luottokortit käyvät maksuvälineeksi melkeinpä kaikkialla. Rantakaupunkien ravintoloissa kannattaa maistella paikallisia herkkuja, vaikkapa grillattua mustekalaa pinaattiperunoilla, ja paikallisia viinejä ja oluita, jotka ovat hyviä ja edullisia.

Ravintolalaskumme kolmelta hengeltä oli yleensä noin 30-50 euroa, johon sisältyi ruokajuomia. Slovenialaiset ihmiset ovat suomalaisten tapaan hieman varautuneita mutta ystävällisiä, kun heihin tutustuu. Slovenian asukasluku on noin kaksi miljoonaa.


Skocjanin luola- ja rotkoalue on Unesco-kohde.
Kuva: Ilkka Virtanen

Kulkuneuvonamme matkalla ollut Opel Mokka osoittautui mukavaksi matkakumppaniksi. Auton melutaso oli Slovenian sileäpintaisilla teillä miellyttävän vaimea. Istuimet olivat mukavat ja alusta leppoisasti jousitettu. Hyvään varustelutasoon kuului myös peruutuskamera, jota opin arvostamaan. Pienehkö moottori jaksoi kuljettaa autoa riittävän hyvin. Ainoa miinus tuli tavaratilasta, joka on auton kokoon nähden niukan puoleinen. Enterprise-autovuokraamon palvelu oli ystävällistä ja asiallista.