Previous slide
Next slide

Miksi silmät kuivuvat?

kuivat silmät
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Lisa Fields
Tässä tietoa ja keinoja oireiden lievittämiseksi.

Kyyneleitään ei välttämättä tule ajatelleeksi muutoin kuin itkiessä, mutta ne kosteuttavat silmiä jokaisella räpäytyksellä. Iän myötä kyynelnesteen tuotanto heikkenee ja silmät voivat kuivua, mikä aiheuttaa kipua, kutinaa, punoitusta, silmien vuotamista tai näön sumenemista.

”Kyynelnesteen laatuun voivat vaikuttaa vaihdevuodet, lääkitys tai ympäristö”, sanoo pariisilaisen Quinze-Vingtsin kansallisen oftalmologian sairaalan silmätautiopin professori Christophe Baudouin.

Kuivasilmäisyys on yleistä vanhemmilla naisilla hormonaalisten muutosten vuoksi, limakalvoja kuivattavasta Sjögrenin oireyhtymästä kärsivillä sekä henkilöillä, jotka tuijottavat tietokonetta pitkiä aikoja, sillä räpyttelemme vähemmän katsoessamme näyttöruutuja. On kuitenkin myös vähemmän tunnettuja kuivuuden aiheuttajia.

Kuivat silmät & uniapnea

Uniapneaa sairastavat lakkaavat hengittämästä useita kertoja yön aikana. Siihen voi saada apua CPAP-laitteesta, mutta jos maski ei istu kunnolla, ilmavirtaus voi puhaltaa silmille koko yön, mikä aiheuttaa niiden kuivumista. ”Yritä löytää tiiviimpi istuvuus erilaisella maskilla”, sanoo belgialaisen Gentin yliopistollisen sairaalan silmätautien erikoislääkäri Elke Kreps. ”Jos et löydä ilmatiivistä maskia, laita yöksi kosteuttavaa silmävoidetta.” Pyydä apteekista neuvoa oikeanlaisen voiteen valintaan. Näin hoidat uniapneaa!

Kuiva ilma

Ulkoilu varsinkin tuulisina päivinä voi aiheuttaa kyynelnesteen haihtumista. Sisätiloissa lämpö ja ilmastointi tekevät ilmasta kuivempaa, ja myös kattotuulettimet luovat kuivattavan tuulenvireen. ”Käytä ulkona silmä- tai aurinkolaseja, jotka toimivat suojakilpinä”, Kreps sanoo. ”Kokeile sisätiloissa pöytämallista ilmankosteuttajaa. Olemme nähneet niiden käytöstä olleen suurta hyötyä.”

Antihistamiinit

Jos käyttää allergialääkkeitä, ei välttämättä tiedä, johtuuko silmien kutina ja kirvely altistumisesta allergeeneille vai antihistamiineista, jotka vähentävät kyynelnesteen erittymistä. Se on ohimenevää, Kreps sanoo; kun antihistamiinien käytön lopettaa, niiden kuivattava vaikutus lakkaa, ja niin pitäisi käydä myös allergeenien vaikutukselle.

Kosmeettinen kirurgia

Yläluomileikkaus (blepharoplastia) voi kohentaa ikääntyvien luomien ulkonäköä, mutta joskus luomet eivät leikkauksen jäljiltä sulkeudu kunnolla, mikä voi johtaa silmien kuivumiseen. ”Se on yleistä alussa, kun arpi on jäykkä”, Kreps sanoo. ”Nopeuttaaksesi paranemista, hiero arpeen voidetta ja suojaa silmiä kosteuttavilla silmätipoilla.”
Kysy apteekista, mikä voide olisi parasta; kyseeseen voi tulla silmien kuivuuteen tarkoitettu kosteuttava voide, arpien hoitoon tarkoitettu voide, tai molemmat.  Lue tietoa yllättävistä allergian aiheuttajista!

Todistetusti toimivat

  • Itsehoitotuotteena myytävät silmätipat tarjoavat rauhoittavaa kosteutusta. Vältä tuotteita, joissa on säilöntäaineita, Baudouin sanoo, sillä ne voivat kuivattaa silmiä. Säilöntäaineettomat silmätipat löytyvät usein kerta-annospakkauksista, ja niissä on yleensä merkintä säilöntäaineettomuudesta.
  • Silmäluomien hygienia. Silmien kuivuutta voi aiheuttaa myös silmäluomissa sijaitsevien, kyynelnesteen sisältämää öljyä erittävien rauhasten tukkeutuminen. Rauhasten tukkeutumista ei todennäköisesti huomaa itse, mutta kuivista silmistä kärsivien kannattaa kokeilla seuraavaa: Laita lämmin kääre suljettujen silmien päälle kymmeneksi minuutiksi. Hiero sen jälkeen puhtailla sormilla silmäluomia hellävaraisesti ripsiä kohti. Pyyhi lopuksi luomien reunat vanulla. ”Tee näin kahdesti päivässä ensimmäisen kuukauden ajan ja sen jälkeen kerran päivässä”, Kreps sanoo.

Jos näistä neuvoista ei ole apua, hakeudu silmälääkärille. 

 
 Lue lisää: 

9 huomaamatonta merkkiä vaarallisesta silmätulehduksesta

Kutiavatko silmäsi – näistä syistä oireet johtuvat 

Seitsemän tapaa lievittää päänsärkyä