Previous slide
Next slide

Mitä kätesi kertovat terveydestäsi?

kädet
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Tohtori Travis Stork
Lue lääkärin vinkit!

Sormien pituus: Nivelrikon riski

Naisilla, joiden nimettömät sormet ovat etusormia pidemmät – miehille tyypillinen piirre – on kaksi kertaa niin suuri riski saada nivelrikko polviin kuin muilla. Tämä selvisi Arthritis & Rheumatology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Yksi vaikuttava tekijä voivat olla matalat estrogeenitasot. Sama piirre on liitetty hyvään fyysiseen suorituskykyyn ja verbaaliseen aggressiivisuuteen molemmilla sukupuolilla. Miehillä merkittävästi pidempi nimetön, joka on merkki testosteronitason noususta kohdussa raskauden toisen kolmanneksen aikana, on liitetty suurempaan lapsilukuun ja parempiin suhteisiin naisten kanssa – mutta myös korkeampaan eturauhassyövän riskiin.

Tärisevät kädet: Parkinsonin tauti

Käsien vapina voi johtua niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin liiasta kofeiinin saannista tai se voi olla joidenkin lääkkeiden, kuten astma- ja mielialalääkkeiden sivuvaikutus. On silti hyvä käydä lääkärissä, jos vapina jatkuu. Vain toisen käden täriseminen voi olla Parkinsonin taudin ensioire tai merkki essentiaalisesta vapinasta, joka aiheuttaa hallitsematonta tärinää ja jota voidaan hoitaa terapialla tai lääkkeillä.

Kynsien väri: Munuaisten vajaatoiminta

Kun intialaiset tutkijat kävivät läpi sata kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastavaa potilasta, kävi ilmi, että 36 prosentilla oli kaksiväriset kynnet eli kynnen tyviosa oli valkoinen ja kärkiosa ruskea. Oire voi johtua joidenkin hormonien kohonneista pitoisuuksista ja kroonisesta anemiasta, jotka liittyvät molemmat krooniseen munuaisten vajaatoimintaan. Mene heti lääkäriin, jos huomaat kynsiesi muuttuneen kaksivärisiksi tai tumman, pitkittäisen viivan kynnen alla – se voi olla merkki melanoomasta, joka on ihosyöpä.

Puristusvoima: Sydänterveys

Heikko puristusvoima kertoo korkeammasta sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskistä ja pienemmistä selviytymismahdollisuuksista. Näin kertoo Lancet-lehdessä julkaistu tutkimus, jossa oli mukana lähes 140 000 aikuista 17 eri maassa. Puristusvoima ennusti kuolemanriskiä paremmin kuin verenpaine.

Hikiset kädet: Liikahikoilu

Hikiset kämmenet voivat olla vaihdevuosien tai kilpirauhassairauksien oire, mutta ne voivat johtua myös yliaktiivisista hikirauhasista. Useimmat oireesta kärsivät hikoilevat vain yhdestä tai kahdesta paikasta, kuten kainaloista, kämmenistä tai jaloista. Lääkäri voi määrätä vahvaa antiperspiranttia hillitsemään hien tuotantoa.

Sormenjäljet: Korkea verenpaine

Kun brittiläiset tutkijat kävivät läpi 139 henkilön sormenjäljet, he huomasivat, että ihmisillä, joilla oli pyörrekuvio yhdessä tai useammassa sormessa, oli todennäköisemmin korkea verenpaine kuin niillä, joilla oli vain kaari- tai silmukkakuvioita. Mitä useammassa sormessa koehenkilöllä oli pyörteitä, sitä korkeampi hänen verenpaineensa oli. Pyörteiset sormenjäljet kertovat raskauden tietyissä vaiheissa ilmenneistä sikiönkehityksen ongelmista, jotka voivat vaikuttaa verenpaineeseen myöhemmällä iällä.   

Lue lisää:

Tämän kynnet kertovat terveydestäsi

Verenpaine – 15 asiaa, jotka siitä tulisi tietää

9 pientä merkkiä siitä, että luusi ovat vaikeuksissa