Previous slide
Next slide

Mitä syödä ennen isoa päätöstä?

päätökset
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Stacey Marcus (Freelancerina toimiva lifestyle- ja matkailukirjoittaja yli 20 huippujulkaisulle, mm. Boston magazine, Boston Common Magazine, Bride & Groom Magazine, Destination I Do, Northshore Magazine, Ocean Home Magazine, Southern Bride Magazine…)
Oletko tekemässä tärkeän päätöksen tyhjällä mahalla? Valintaa kannattaa pitkittää, kunnes aivot ovat saaneet polttoainetta ruuasta.

Reissu ruokakauppaan tyhjällä mahalla on riskialtista touhua, kuten tietää jokainen, joka on mennyt kauppaan maha muristen ja palannut kotiin kassi täynnä sipsejä ja keksejä. Oletko koskaan miettinyt, miten aivot toimivat, kun joudut tekemään päätöksen, joka on tärkeämpi kuin se, ostatko keskivahvaa vai tulista kastiketta? Päätöksen, kuten auton ostaminen tai työpaikan vastaanottaminen? Skotlannin Dundeen yliopiston tutkijat ovat tehneet tutkimuksen, joka osoittaa, miksi kannattaa ottaa pientä purtavaa ennen päätöksen tekoa.

Suostut vähempään kun olet nälkäinen

Dundeen yliopiston psykologian tiedekunnassa työskentelevä Benjamin Vincent sekä tutkimuksessa myös mukana ollut Jordan Skyrnka testasivat 50 ihmistä kahdesti. Ensimmäisellä kerralla koehenkilöt noudattivat tavallisia ruokailutottumuksiaan, ja toisella kerralla he eivät syöneet mitään koko päivänä. Tutkijatiimi käytti kolmenlaisia palkintoja – ruokaa, rahaa ja laulujen latauksia – ja havaitsi, että nälkäisillä ihmisillä oli tapana valita pienempi palkinto saman tien kuin suurempi palkinto tulevaisuudessa. Tutkijat havaitsivat, että kun koehenkilöille annettiin vaihtoehdot saada palkinto nyt tai saada kaksinkertainen palkinto joskus tulevaisuudessa, koehenkilöt tarjoutuivat yleensä odottamaan 35 päivää ansaitakseen tuplapalkkion – mutta nälkäisinä he olivat valmiita odottamaan vain kolme päivää.
 

Nälkä vaikuttaa aivojen toimintaan

”Halusimme tietää, oliko nälällä erityinen vaikutus vain ruokaa koskevin päätöksiin vai oliko sillä laajempia vaikutuksia. Tutkimuksemme mukaan päätöksenteko keskittyy enemmän nykyhetkeen, kun ihmiset ovat nälkäisiä”, Vincent sanoi tutkimuskertomuksessa yliopiston nettisivuilla. ”Voi arvata, että nälkä vaikuttaisi ihmisten ruokaan liittyviin päätöksiin, mutta ei ole vielä selvää, miksi koehenkilöt keskittyivät enemmän nykyhetkeen kun kyseessä oli täysin ruokaan liittymättömiä palkintoja… Nälkä on niin yleistä, että on tärkeää ymmärtää, millä epäilmiselvillä tavoilla se vaikuttaa mielihaluihimme ja päätöksiimme”, hän jatkaa.
 

Valitse ruokaa, joka antaa polttoainetta aivoille

Aiemmassa aiheeseen keskittyvässä tutkimuksessa Cambridgen yliopistossa Englannissa tutkijat osoittivat, että serotoniinilla on suuri rooli päätöksentekoprosessissa. ”Koska serotoniinin valmistamiseen tarvittavaa raaka-ainetta – aminohappoa nimeltä tryptofaani – saa vain ruokavalion kautta, aterioiden välillä tämän kemikaalin taso laskee”, sanoo Telegraph-lehdessä julkaistu tutkimuksesta kertova artikkeli. ”Tämä voi tutkijatiimin mukaan johtaa aggressioon ja impulsiivisuuteen. Tätä aminohappoa on runsaasti joissakin ruuissa, esimerkiksi kanakeitossa ja suklaassa. Hyviä lähteitä ovat myös punainen liha, maitotuotteet, pähkinät, siemenet, banaanit, tonnikala, äyriäiset ja soijatuotteet.”
 

Lue lisää: 

18 ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi

9 ruokaa, jotka pahentavat ummetusta

MIhin kellonaikaan kannattaa syödä päivän ateriat