Previous slide
Next slide

Mitä yhteistä on SARSilla, MERSillä ja Covid-19-viruksella

korona_sars_mers
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Amanda Gardner
Koronavirus (Covid-19) on kolmas koronavirus, joka on 2000-luvulla siirtynyt eläimistä ihmisiin. Tämän voimme oppia kahdesta aiemmasta taudista.

Virusperhe, joka voi myös aiheuttaa flunssaa

SARS, MERS ja Covid-19 ovat kaikki tarttuvia tauteja, jotka kuuluvat koronaviruksiksi kutsuttuun virusperheeseen.

”Koronavirukset ovat virusperhe, joka voi aiheuttaa erilaisia sairauksia sekä ihmisissä että eläimissä, ihmisissä yleensä hengitystiesairauksia”, kertoo lääkäri S. Wesley Long, joka on patologian ja henkilökohtaisen lääketieteen apulaisopettaja Houston Methodist -sairaalassa. ”Neljä erilaista koronavirusta aiheuttavat jopa kolme neljäsosaa flunssatapauksista”, hän lisää.

Koronavirusta tavataan tavallisesti sellaisissa eläimissä kuin lepakko, sika ja kameli. Longin mukaan MERS, SARS ja Covid-19 näyttävät olevan erityisesti yhteydessä lepakoista lähtöisin oleviin koronaviruksiin.

Virukset, joiden ei tiedetä aiemmin tarttuneen ihmisiin, ovat tavallisesti vaarallisempia, mikä tarkoittaa, että ne sairastuttavat enemmän ihmisiä. ”Kun virus siirtyy ihmiseen, olemassa oleva vastustuskyky on pieni”, selittää lääkäri Eric Cioe-Pena, maailmanlaajuisen terveyden johtava lääkäri Northwell Health -klinikalla New Hyde Parkissa, New Yorkissa. ”Ihmiset eivät ole ennen tavanneet Covid-19-virusta, eikä immuunijärjestelmämme osaa reagoida siihen.”

Samaa sukua, eri maata

Samalla tavalla kuin saman suvun eri jäsenet ovat erilaisia, myös MERS, SARS ja Covid-19-viruksilla on oma persoonansa, jotka vaikuttavat siihen, kuinka ne käyttäytyvät julkisilla paikoilla.

MERSillä oli korkein kuolleisuusprosentti, noin 35 % (yksi kolmesta sairastuneesta kuoli virukseen). Tätä seurasi SARSin noin 10 %. Long kertoo, että tähän mennessä Covid-19-viruksella on matalin kuolleisuusprosentti, noin 3 prosenttia. Covid-19 tarttuu ihmisten välillä kuitenkin tehokkaammin kuin SARS tai MERS, mikä selittää, miksi se on matkannut niin paljon nopeammin kuin kaksi edeltäjäänsä.

”Taudin helppo tarttuvuus on tehnyt Covid-19-viruksesta vaikeasti hallittavan ja johtanut suurempaan maailmanlaajuiseen leviämiseen”, sanoo Long.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan SARS, joka myös sai alkunsa kiinalaiselta torilta, tarttui 8098 ihmiseen 29 maassa ja surmasi 774. Vuonna 2019 Emerging Infectious Diseases -lehdessä julkaistu tutkimus taas kertoo, että MERS-virus tarttui 2442 ihmiseen ja surmasi 842. Sekä SARS että MERS ovat käytännössä katsoen kadonneet, vaikka MERS-viruksen uskotaan yhä kiertävän kameleissa. Vain kolmessa kuukaudessa Covid-19 on ohittanut SARSin ja MERSin sekä tarttuvuudessa että kuolleisuudessa, eikä merkkejä hidastumisesta näy. 

”Supertartuttajien” rooli

Sosan mukaan supertartuttajia eli eläimiä ja ihmisiä, jotka levittävät tauta tavallista tehokkaammin, ei ole ollut yhtä montaa kuin SARSin kohdalla. SARS-epidemian aikana oli ihmisiä, jotka yksin saattoivat tartuttaa 10-15 ihmistä. ”Heillä oli paljon virusta”, Sosa sanoo.

Tutkijat yrittävät myös selvittää, kuinka MERS, SARS ja Covid-19 välittyvät. Lancet-julkaisussa vuonna 2004 hieman SARS-epidemian jälkeen julkaistu tutkimus osoitti, että tartunta oli huipussaan 12-14 päivää taudin alkamisen jälkeen, kun potilaat olivat jo sairaalassa ja jokseenkin hallinnassa. Covid-19 saattaa myös tarttua jo ennen oireiden alkamista.

Korona – mitä olemme oppineet?

Uudet epidemiat häiritsevät aina terveydenhuollon palveluja, vaikka ne olisivat kuinka hyvät. Tuntemattomia tekijöitä on liian paljon. Jotkin asiat, jotka opimme SARS- ja MERS-epidemioiden aikana, ovat kuitenkin osoittautuneet hyödyllisiksi.

Kiinan viranomaiset esimerkiksi ilmoittivat uudesta taudista maailman terveysjärjestölle neljä viikkoa ensimmäisen tartunnan toteamisen jälkeen, kuten kertoo European Journal of Immunology -julkaisussa helmikuussa 2020 tehty tutkimus. Sen sijaan SARSista ja MERSistä viranomaiset eivät ilmoittaneet ennen kuin neljän kuukauden kuluttua ensimmäisestä tapauksesta. Tutkimus huomauttaa, että SARSin ja MERSin ansiosta uudet patogeenit voidaan tunnistaa ja lajitella nopeammin. Kiinalaiset tutkijat julkistivat viruksen perimän sekvenssin pian sen jälkeen, kun taudin ilmaantumisesta oli ilmoitettu.

Ikävä kyllä on osoittautunut ongelmalliseksi tuottaa tarpeeksi testejä, ja vielä vaikeampaa on ollut päättää, kenet pitäisi testata. Covid-19 liikkuu niin nopeasti, että julkisen terveydenhuollon viranomaisilla on vaikeuksia pitää ohjeistus ajan tasalla. Vaikka tutkijat ovat edistyneet rokotteen kehittämisessä, julkiseen käyttöön rokote ei ole vielä valmis.

Yhdysvaltain kansallisen allergia -ja tartuntatauti-instituutin johtaja Anthony Fauci kertoo New England Journal of Medicine -lehdessä, että yksinkertaisimmat strategiat ovat edelleen kaikkein tehokkaimpia. Sairastuneiden potilaiden eristäminen kotiin, koulujen sulkeminen, etätöiden tekeminen ja matkustamisen rajoittaminen voivat auttaa hidastamaan taudin etenemistä. On parasta välttää paniikkia: eristä itsesi muilta ihmisiltä jos epäilet tartuntaa ja opi, kuinka parhaiten suojaudut virukselta.

Lue lisää: 

10 tapaa joilla lääkärit suojautuvat koronavirukselta

Pese kätesi välittömästi jos olet koskenut jotain näistä bakteeripesäkkeistä Tämä sinun on hyvä tietää koronaviruksesta