Previous slide
Next slide

Miten fiksu kissasi on? Näin se selviää!

kissa_fiksuus
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Pamela Weintraub
Vaikka kissojen älykkyyttä ei ole tutkittu yhtä paljon kuin koirien älykkyyttä, jotkut merkit voivat kertoa, että kodissasi asuu oikea mirrinero.

Kissojen aivot

Osaako kissasi reagoida omaan nimeensä? Erottaa sinun äänesi tuntemattoman äänestä? Löytää helposti esimerkiksi huonekalun taakse piilotetun lelun? Jos vastasit kaikkiin näihin kysymyksiin myöntävästi, kissasi on luultavasti melkoisen älykäs, kertoo kissojen käytöksen tutkija Kristyn Vitale Oregon State Universityn ihmisen ja eläimen vuorovaikutusta tutkivasta laboratoriosta. Nykyään Felis silvestris catus on yksi maailman suosituimmista lemmikkieläimistä, ja kotitalouksissa ympäri maailmaa elää 600 miljoonaa kissaa.

”Luulen, että kissojen suosio selittyy osin niiden kyvyllä olla joustavia käytöksessään”, Vitale kertoo. ”Ne voivat viihtyä niin asunnossa kuin maatilallakin.” Yllättävää kyllä, kissojen ymmärrystä tai sisäisiä ajatusprosesseja on toistaiseksi tutkittu suhteellisen vähän, etenkin verrattuna koirien älyllisiä prosesseja käsitteleviin tutkimuksiin.

Ymmärrys vs älykkyys

Vitale yrittää korjata tilannetta. Hän on yksi harvoista tutkijoista, jotka ovat perehtyneet kissojen kognitioon eli ymmärrykseen, joka hänen mukaansa eroaa älykkyydestä. Hänen mukaansa ymmärrys käsittelee sitä ”miten yksittäinen kissa ajattelee jotain”. Älykkyys taas liittyy siihen, ”miten ne käyttävät johonkin liittyviä ajatuksiaan toimiakseen älykkäällä tavalla… tavalla, jonka me näemme älykkäänä. Näiden kahden prosessin välinen ero on hiuksenhieno.”
Toistaiseksi tutkijat ovat keskittyneet enimmäkseen kissojen fyysiseen ymmärrykseen, esimerkiksi kuuloon, näköön ja hajuaistiin. Kaikki nämä aistit ovat kissoille tärkeitä syntymästä asti. Hajuaisti on kuitenkin erityisen tärkeä, sillä kissat syntyvät sokeina, mutta niiden hajuaisti toimii täydellisesti. ”Kissojen hyvä hajuaisti liittyy niiden älykkyyteen ja siihen, miten ne havaitsevat maailman”, Vitale kertoo.

Esinepysyvyys

Toinen jo varhain tutkittu osa kissojen ymmärrystä on ”esinepysyvyys” – kyky tunnistaa, että kun esine katoaa näkyvistä, se on edelleen olemassa. Tällainen hahmotuskyky on ”ihmisvauvoille kognitiivinen virstanpylväs”, sanoo Vitale. Todisteita samasta kyvystä kissoissa on löydetty useassa tutkimuksessa. Ne osoittavat, että kissat pystyvät ratkaisemaan ”näkyvään siirtymään” liittyvät testit, joissa ne näkevät esineen katoavan ja  etsivät sitä sen viimeisestä olinpaikasta. Tutkijoiden mukaan kissat ratkaisevat tällaiset testit helposti, ja mitä vanhempia ne ovat, sitä paremmin ne pystyvät ratkomaan niille annetut pähkinät.

Sisäinen kello

Eräässä toisessa varhaisessa tutkimuksessa perehdyttiin siihen, onko kissoilla sisäistä kelloa. Vaikuttaa siltä, että niillä on sellainen, Vitale sanoo, sillä kissat ovat aktiivisia aamunkoitteessa ja illan tullen. ”Luonnollinen elinrytmi ja tieto siitä, milloin niiden täytyy metsästää ja levätä, tuntuu kissoille järkevältä.” Kun kissat elävät ihmisten kanssa, ne ovat myös kyllin fiksuja säätämään luonnollista käytöstään, hän jatkaa. ”Ihminen nousi sängystä. Se on merkki. Ulkona on valoisaa, joten on aika syödä. Monet asiat yhdistyvät toisiinsa tällä tavoin, ja kissat seuraavat niitä.” Tätä kutsutaan assosiatiiviseksi oppimiseksi.

Eleiden ja merkkien havaitseminen

Vitalen laboratorio keskittyy kissojen sosiaaliseen ymmärrykseen tai siihen, miten ne havaitsevat sosiaaliset virikkeet ympäristössään ja toimivat niiden suhteen. Yksi keino sosiaalisen ymmärryksen testaamiseen on tutkia, miten kissat reagoivat ihmisten eleisiin tai merkkeihin. Tätä kutsutaan sosiaaliseksi varmistamiseksi tai kissan kyvyksi käyttää ihmisen henkisiä reaktioita ennestään tuntemattoman tilanteen arvioimiseen ja muuttaa käytöstään tarpeen mukaan.
Eräässä testissä Vitale pyytää kissanomistajaa käyttäytymään pelokkaasti tai iloisesti esinettä kohtaan. Tässä tapauksessa esine oli serpentiinillä varustettu tuuletin, jota kissa voisi pitää pelottavana. Vitale seuraa, havaitseeko kissa ihmisen henkisiä reaktioita. ”Jos omistaja pelkää”, Vitale sanoo, ”katseleeko kissa esinettä pelokkaasti hänen takaansa? Jos omistaja on iloinen, onko kissa hänen vieressään ja koskettaako tai katsooko se esinettä?” Sosiaalisesti älykkäät kissat huomaavat omistajiensa mielentilat.

Kyky muodostaa suhteita

Toinen sosiaalisen ymmärryksen muoto, jota Vitale on tutkinut, on tunnesiteiden muodostaminen. Kissat ja niiden omistajat tuodaan laboratorioon yhdessä. ”Sitten viemme omistajan pois ja jätämme kissan huoneeseen yksin. Tuomme omistajan takaisin kahden minuutin kuluttua ja kissa saa kohdata hänet uudelleen.” Jotkut kissat tervehtivät omistajaansa kohdatessaan hänet, ”ja palaavat sitten tutkimaan huonetta.” Nämä kissat ovat muodostaneet ihmisiinsä vahvan tunnesiteen, Vitale selittää. Toiset kissat palaavat ihmistensä luo ja ripustautuvat heihin. Se taas on merkki epävarmuudesta. ”He ovat edelleen vihaisia siitä, että omistaja lähti.” Hän lisää: ”Olemme myös nähneet kissoja, jotka eivät oikeastaan reagoi omistajiensa paluuseen. Ne vain istuvat kauempana, eivätkä kiinnitä heihin huomiota.” Se kertoo keskeneräisestä tunnesiteestä.

Nämä erilaiset tunnesiteet voivat vastata kissan elämän varhaisimpia viikkoja ja kuukausia. Aistikokemusten vaikutuksia aivojen kehitykseen ja havainnointikykyyn käsittelevässä tutkimuksessa todettiin, että 3-9 viikon ikäisten kissojen tuli viettää aikaa ja olla vuorovaikutuksissa ihmisten kanssa. Niin niille syntyi terveitä sosiaalistumiskäytöksiä heitä kohtaan. Toisin sanoen jo varhaisessa vaiheessa koettu vuorovaikutus tekee yleensä kissoista ystävällisempiä. 

Se seuraa sormeasi

Varhainen kouluttaminen voi auttaa kissoja ymmärtämään ihmisten käytöstä, kuten sormella osoittamista. Kognitiiviseen etologiaan perehtynyt tutkija Ádám Miklósi ja hänen kollegansa totesivat, että yleisesti ottaen kissat kykenevät löytämään ruokaa, kun ihminen osoittaa sitä. Myöhemmin tehdyn tutkimuksen mukaan kissat voivat jopa erottaa ihmisten äänet toisistaan, ja ääntämyksemme voi saada aikaan merkittäviä muutoksia niiden käytöksessä. Ihmiset pitävät kissoja itsenäisinä, etäisinä ja itsekeskeisinä, Vitale sanoo. Kun he näkevät, miten sosiaalisia jotkut kissat ovat hänen videoillaan, vastaväitteet kuitenkin loppuvat. ”Kodeissa ympäri maailmaa on yhteensä miljoonia kissoja”, Vitale toteaa. ”On hyvin tärkeää, että ymmärrämme niiden käytöstä ja tapoja käsitellä maailmaa.”

Se seuraa komentoja

Kaikki Vitalen neljä kissaa (Bo, Macy, Carl ja Kevin) osaavat istua, tulla ja seistä käskystä. ”Ne tekevät niin joka päivä”, Vitale sanoo. ”Pyydän niitä kaikkia istumaan ennen kuin ne saavat ruokansa.” Bo on erityisen älykäs. ”Se osaa myös seistä, hypätä korkealle, loikata esteen yli, antaa ylävitosen, soittaa kelloa ja muuta.”
Useimmat ihmiset suhtautuvat epäuskoisesti, kun Vitale sanoo kissojen olevan niin älykkäitä, että niitä voi kouluttaa. Heidän täytyy kuitenkin vain katsoa hänen koulutusvideoitaan YouTubessa (maueyes.com). Älykkyyden merkkejä: Jos kissasi oppii uusia temppuja nopeasti; jos se pystyy erottamaan eri tapahtumat ja/tai esineet toisistaan; jos se ratkaisee nopeasti ruokapulmat; tai jos se reagoi herkästi tunteisiisi, eleisiisi tai osoittaviin eleisiisi. Kokeile alla listattuja keinoja, jos haluat selvittää, onko sinun kissasi nelijalkainen Einstein.

Testi: Kätke herkku tai lelu ja katso, miten pian kissasi löytää sen

Laita yksi herkku kupin alle vasemmalle puolellesi, ja toinen kupin alle oikealle puolellesi. Osoita kuppia, jonka luo haluat kissasi menevän. Anna sille herkku vain, jos se menee oikean kupin luo. Toista kymmenen kertaa. Kuinka usein kissasi valitsee kupin, koska osoitat sitä, eikä siksi, että se haistaa sen alla jotain: (a) seitsemän kertaa kymmenestä; (b) alle seitsemän kertaa.

Testi: Kätke kissasi lempilelu

Näytä kissallesi sen lempilelu (kuten kissanmintulla täytetty ”hiiri”). Laita lelu huonekalun taakse niin, että sen luo on suhteellisen helppo päästä. Seuraa kissasi käytöstä. Yrittääkö se (a) välittömästi hakea lelunsa; (b) vai pysyykö se paikallaan?

Testi: Ongelmanratkaisutaidot

Laita herkku tai lelu kananmunapakkauksen sisään ja katso, pystyykö kissasi avaamaan sen. Avaako se sen: (a) hyvin nopeasti; (b) vai hyvin hitaasti?

Testi: Selvitä, ymmärtääkö kissasi käytöstäsi

Istu lattialle. Ole hetken aikaa huomaamatta kissaasi ja anna sille sitten huomiota yhden minuutin ajan. Muuttuuko sen käytös sen mukaan, miten paljon huomiota se saa sinulta? Toisin sanoen, onko se: (a) jonkinlaisessa vuorovaikutuksessa kanssasi; (b) vai eikö se kiinnitä sinuun mitään huomiota?

Testi: Erottaako kissasi kaksi muotoa toisistaan?

Leikkaa paksusta paperista suuri ympyrä ja neliö. Aseta muodot kissasi eteen. Palkitse se ensin, jos se koskettaa jompaakumpaa muotoa. Tämä totuttaa sen koskemaan muotoja. Valitse, kumman muodon haluat kouluttaa kissasi tunnistamaan. Jos valitset ympyrän, anna sille herkku vain, jos se koskettaa sitä. (a) Pääseekö kissasi jyvälle nopeasti ja alkaa koskea vain ympyrää: (b) vai eikö se onnistu juuri koskaan?

Tulokset

Jos kissasi sai enimmäkseen a-vastauksia, onneksi olkoon! Se oppii nopeasti. Jos kissasi sai enimmäkseen b-vastauksia, voit kehittää sen älykkyyttä tarjoamalla sille lisävirikkeitä. Se voi tarkoittaa monipuolista koulutusta, interaktiivisia leluja, kissojen kiipeämishuonekaluja ja ruokapulmia, sekä altistusta uusille virikkeille.

Pamela Weintraub on kokenut toimittaja, joka on erikoistunut psykologiaan, biotieteisiin sekä kulttuuriin. Hän on Omni-lehden entinen päätoimittaja, Discover-lehden nykyinen päätoimittaja, ja vastaa nyt Aeon-lehden psykologiaan ja terveyteen liittyvästä sisällöstä. Hän on kirjoittanut yksin tai yhdessä muiden tekijöiden kanssa 16 kirjaa, joiden joukossa on myös palkittu Cure Unknown: Inside the Lyme Epidemic. Kahden viime vuoden ajan hän on keskittynyt suurelta osin. eläinpsykologiaan ja eläinten mieleen.

Lue lisää:

Tulkitse kissasi käytöstä oikein 

8 varmaa merkkiä, että kissasi luottaa sinuun 

4 syytä kissan kiukkuun