Previous slide
Next slide

Miten haitallista on harjata hampaat vain kerran päivässä?

hampaat
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Lisa Marie Conklin
Näin suullesi, hampaillesi ja ikenillesi käy – pahanhajuisesta hengityksestä puhumattakaan – jos et harjaa hampaitasi kahdesti päivässä, kuten hammaslääkäri suosittelee.

Voit pitää hammasharjaasi, hammaslankaasi ja suuvettäsi suuhygienian hyviksinä. Pahikset taas ovat bakteerit.

“Bakteerit rakastavat hampaiden päälle tai väliin jäänyttä ruokaa, ja lisääntyvät sen voimalla salamannopeasti,” sanoo hammaslääkäri Lee Gause Manhattanin Smile Design -klinikalta.

“Jos harjaat hampaasi vain kerran päivässä, plakki ja bakteerit alkavat lisääntyä suussasi ja aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, hammasmätää sekä iensairauksia.” Pahanhajuinen hengitys on kuitenkin vain pikku rike verrattuna siihen, mitä suussasi tapahtuu, jos et harjaa hampaitasi kahdesti päivässä.

Mitä tapahtuu, kun et harjaa hampaitasi? Kuvittele miljoonia bakteereja, jotka tunkeutuvat hampaidesi väliin sekä ikeniisi. Kun nautit sokerista ruokaa tai juomaa, ne jättävät hampaisiin tahmean kerroksen, jota kutsutaan plakiksi. Plakissa olevat bakteerit muodostavat happoja, jotka hyökkäävät hammaskiilteen kimppuun ja lopulta saavat sen murtumaan, aiheuttaen hampaaseen pienen aukon – eli reiän.

Ei siinä vielä kaikki. Bakteeri-pahikset ovat kovanahkaista sakkia. “Jos pelkästään harjaat hampaasi, 75 prosenttia niistä jää puhdistamatta, ja jäljelle jää miljoonia pöpöjä,” tri Gause huomauttaa. Kolmivaiheinen puolustus suojelee hampaitasi ja ikeniäsi.

“Suosittelen harjaamista, hammaslangan käyttämistä ja huuhtelua Listerinen kaltaisella antiseptisellä suuvedellä kahdesti päivässä.” Hammaslangan käyttäminen auttaa poistamaan ruokapartikkeleita, mutta tri Gause sanoo, että suuvesi voi auttaa huuhtomaan hankalammin saavutettavia alueita ja tunkeutumaan plakin läpi, hajottaen sen rakenteen.

Reikien lisäksi harjaaminen vain kerran päivässä voi johtaa muihin vakaviin rikoksiin, kuten ientulehdukseen, joka on hampaan juurikalvon tulehdusta lievempi. Se voi tehdä pahaa jälkeä ikenissäsi ja tehdä niistä punaiset sekä turvonneet, puhumattakaan verenvuodosta, jota voi nähdä hampaiden harjauksen yhteydessä. Hyvällä käytöksellä (ammattihoidolla ja hyvällä suuhygienialla) sen voi kuitenkin korjata.

Jos kuitenkin laiskistut suuhygieniasi suhteen, harjaat hampaasi vain kerran päivässä ja ryhdyt perumaan käyntejäsi hammaslääkärillä, hoitamaton ientulehdus muuttuu hampaan juurikalvon tulehdukseksi. Plakki voi levitä ienrajan alle ja ärsyttää ikeniä. Se taas saa aikaan elimistössäsi tulehdusreaktion, joka saa sen kääntymään itseään vastaan ja jättää hampaasi ja ikenesi luu- ja kudoskadon uhreiksi. Sen tuloksena hampaiden ja ikenien väliin syntyy taskuja, jotka tulehtuvat. Kun juurikalvon tulehdus etenee, nuo taskut syvenevät. Sitä taas seuraa lisää ienkudoksen ja luuston katoa, ja joissain tapauksissa myös hampaiden irtoamista.
 
Miten usein hampaat siis kannattaa harjata? Tartu tri Gausen neuvoon: “Voi olla houkuttelevaa harjata hampaat vain kerran päivässä etenkin, jos on jo myöhä tai olet ollut ulkona, mutta harjaamisen, hammaslangan käyttämisen ja suuveden käyttämisen tulisi olla osa jokaista aamu- ja iltarutiinia.”

Lue lisää: 

Nämä tavat tuhoavat hampaitasi

Terveempi elämä näiden kahdeksan ruoka-aineen avulla

Mitä suusi kunto terveydestäsi?