Previous slide
Next slide

Miten vältän koronavirustartunnan työpaikalla

korona_työpaikat
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Tina Donvito
Tartuntatautien asiantuntija selittää, miten voit suojata itsesi sekä työtoverisi koronavirukselta, jos olet palaamassa töihin toimistolle.

Jos vastustuskykysi on heikentynyt tai olet suuremmassa vaarassa saada koronavirustartunnan ikäsi tai muiden sairauksien takia, keskustele asiasta lääkärisi, esimiehesi ja HR-osastosi kanssa, jotta voit laatia turvallisen suunnitelman omaa tilannettasi ajatellen. Jos kuitenkin olet terve ja aiot palata toimistolle, keinot välttää koronavirustartuntaa suljetussa tilassa työtovereiden keskellä voivat vaikuttaa hämmentäviltä tai hankalilta. Muista lukea nämä neuvot, joita ei viruksen keskellä saa unohtaa.

Valmistaudu työpäivään

Vaikka tietyt keinot pitää työntekijät turvassa kuuluvat työnantajasi velvollisuuksiin, sinun täytyy kantaa osasi vastuusta – joten totuttele kasvomaskin käyttöön, mikäli kuljet töihin julkisilla. Jos sinulla ei vielä ole kasvomaskia, voit ostaa tai vaikkapa valmistaa sellaisen itse. 

Vaikka Yhdysvaltain tautikeskus (CDC) sanoo, että koronavirus leviää epätodennäköisemmin silmien kuin nenän tai suun kautta, kesäkuussa vuonna 2020 The Lancet -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan silmien suojaus voi alentaa tartuntariskiä entisestään.

Hanskat voit kuitenkin unohtaa. CDC ei suosittele niiden käyttöä, elleivät ne ole normaali osa työympäristöäsi, sillä kasvojaan tulee kosketelleeksi myös hanskat kädessään. Ne voivat myös levittää virusta ympäriinsä, ellei niitä vaihdeta jatkuvasti. Niiden riisuminen oikeaoppisesti on vaikeaa jopa lääketieteen ammattilaisille: Jo tammikuussa 2019, ennen koronavirusepidemiaa, American Journal of Infection Control -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan lähes 40 prosenttia hanskoja käyttävistä terveydenhuollon ammattilaisista tartutti itsensä niitä riisuessaan.

Pese käsiäsi jatkuvasti

Hanskat saavat luoda väärän turvallisuuden tunteen ja estää sinua käyttämästä tärkeintä keinoa, jolla koronavirukselta voi suojautua. ”Pese käsiäsi usein saippualla ja vedellä ainakin 20 sekunnin ajan, varsinkin jos olet ollut julkisella paikalla [kuten tullut ulkoa sisään], tai niistämisen, yskimisen tai aivastuksen jälkeen”,muistuttaa tri Patricia Whitley-Williams, pediatrian professori ja pediatrisen allergologian, immunologian ja tartuntatautien osaston johtaja Rutgers Robert Wood Johnsonin lääketieteellisen yliopistossa New Jerseyn New Brunswickissa.

Varmista myös, että peset kätesi oikein.

”Jos et heti pääse pesemään käsiäsi saippualla ja vedellä, käydä desinfiointihuuhdetta, joka sisältää vähintään 60 prosenttia alkoholia”, tri Whitley-Williams neuvoo. ”Peitä huuhteella kaikki käsiesi pinnat ja hiero niitä yhteen, kunnes ne tuntuvat kuivilta.” Työpaikkasi tarjoaa luultavasti käsihuuhdetta, mutta voit myös tuoda sitä omaan käyttöösi.

”Älä myöskään koskettele silmiäsi, nenääsi ja suutasi pesemättömillä käsillä”, tri Whitley-Williams muistuttaa. CDC kertoo, että virus ei pääse elimistöön suoraan käsien kautta, vaan ihmisten koskiessa kasvojaan saastuneilla käsillään.

Pese kätesi välittömästi, jos kosket jotakin seuraavista bakteeripesäkkeistä

Vältä yhteisiä puhelimia ja muita toimistotarvikkeita

CDC neuvoo välttämään muiden työntekijöiden puhelimia, työpöytiä, työhuoneita tai muita työvälineitä. Jos se kuitenkin on tarpeellista, muista ”desinfioida yhteiset näppäimistöt, puhelimet ja muut yhteiset välineet” käyttöjen välissä, tri Whitley-Williams sanoo.

Hänen mukaansa myös omaa työpöytäänsä kannattaa desinfioida siltä varalta, että joku toinen on koskenut siihen. Jos joudut käyttämään yhteisiä työvälineitä, kuten kopiokonetta, muista pestä kätesi perusteellisesti sen jälkeen. Sitä ei aina ole helppo muistaa, mutta se auttaa suojaamaan tartunnalta.

Ota selvää toimistosi säännöistä

Viime vuosina suosioon noussut avokonttorikonsepti saattaa nyt olla menneen talven lumia. Rakennuksessasi tai työpaikallasi on ehkä jo otettu käyttöön sopiva kahden metrin turvaväli työpisteiden välillä, sillä virus leviää ihmisten välillä useimmin pisaratartuntana.

Se voi tarkoittaa, että työpöydät täytyy pitää kauempana toisistaan tai järjestellä toisella tavalla, tai niiden välille pystytetään väliseiniä, jotka estävät yhden henkilön hengitysteiden pisaroita joutumasta jonkun toisen keuhkoihin. (Pisarat putoavat ilmasta, joten etäisyys tekee tehtävänsä.)

Tri Whitley-Williams suosittelee, että yritykset lisäävät suojaseinämiä työpisteiden välille sekä työpöydille, jotta työntekijät pysyvät turvassa. Alueen rajoituksista riippuen työnantajasi saattaa myös vähentää työpaikalla fyysisesti olevien työntekijöiden määrää. Se voi tarkoittaa ”työvuoroja ja taukoja”, tri Whitley-Williams selittää.

Vaikka palaat töihin, saatat siis olla paikalla vain muutaman päivän viikossa ja tehdä loput etäyhteyden avulla.

Vältä tiiviitä juttutuokioita työtoveriesi kanssa

Monille työpaikka on tilaisuus viettää aikaa muiden kanssa, mutta valitettavasti se täytyy unohtaa epidemian jatkuessa.

”Älä keräänny yhteen muiden kanssa, ja pysy vähintään kahden metrin päässä muista ihmisistä”, sanoo tri Whitley-Williams. Henkilökohtaiset palaverit saavat ehkä myös odottaa. ”Järjestäkää kokoukset virtuaalisesti, jos ihmiset eivät kokoushuoneessa voi pysyä kahden metrin päässä toisistaan”, hän lisää.

Ja vaikka saatat iloita tilaisuudesta tavata taas työtovereitasi tai asiakkaitasi, CDC suosittelee, että vältät kättelyä. CDC suosittelee myös, että käytät hyväksesi ulkotiloja, joissa sosiaalista etäisyyttä on helpompi pitää yllä.

Ole varovainen ruoan suhteen

Joudut ehkä myös välttämään lounastaukoa työtoveriesi seurassa – ruokailun aikana ei nimittäin voi käyttää kasvomaskia, ja sosiaalista etäisyyttä ei myöskään saa unohtaa. ”Pese kätesi ennen kuin syöt työpaikallasi”, tri Whitley-Williams sanoo. ”Desinfioi pinta tai pöytä ennen kuin lasket sille ruokasi.”

Turvallisin vaihtoehto on tuoda työpaikalle oma ruokansa ja aterimensa. Monien ihmisten käytössä oleva mikro, on myös yhteinen väline. Vältä siis sen käyttöä tai noudata yllä kuvailtuja ohjeita. CDC suosittelee myös, että työantajasi poistaa käytöstä muut usein kosketetut esineet, kuten kahvikannut ja vesiautomaatit.

Vaikka työpaikalle toimitettu tai ravintolasta noudettu ruoka on CDC:n mukaan todennäköisesti turvallista, tiedustele työpaikkasi käytäntöjä, mitä ruokatoimituksiin tulee ja mihin ne tulee jättää, jotta kontaktit pysyvät minimissä.

Ole varovainen vessassa

Et voi pidätellä koko päivää – eikä se myöskään ole viisasta. Kuten muissakin julkisissa vessoissa kannattaa työpaikankin vessassa pitää yllä sosiaalista etäisyyttä ja viipyä siellä mahdollisimman vähän aikaa (älä siis jää istumaan pöntölle pitämään pientä taukoa työstäsi).

Työpaikkasi tai rakennuksesi on myös voinut ottaa käyttöön uusia sääntöjä, jotta ihmiset pysyvät etäällä toisistaan vessoissa (osa hanoista ja pisuaareista on ehkä suljettu), ja siivousta on tiukennettu ja lisätty. Muista tietenkin myös pestä kätesi, kun olet käynyt vessassa ja koskettanut yleisessä käytössä olevia pintoja, kuten vessakoppien ovia ja lukkoja.

Korona ei ole leikin asia – jää kotiin, jos sinulla on oireita

CDC sekä OSHA (Työterveys ja -turvallisuusvirasto) rohkaisevat työnantajia kehottamaan työntekijöitään pysymään kotiin, jos heillä on hengitysteiden tulehduksen oireita – ilman seurauksia.

”Jos olet sairaana, pysy kotona”, tri Whitley-Williams sanoo. Pysy myös kaukana yskivistä työtovereista ja ”vältä läheistä kontaktia ihmisiin, jotka ovat sairaita”, hän jatkaa.

Ole yhteydessä työnantajaasi, jos sinulla on kysymyksiä uusista sairaslomakäytännöistä tai jos haluat tarjoutua tekemään työsi etänä, kun tunnet mahdollisesti sairastuneesi. Tämä uusi asenne etätöitä kohtaan saattaa muuttaa työpaikkasi kulttuuria, mutta se on tärkeä keino, jolla voit estää tartuntoja leviämästä työtovereidesi joukossa.

Lue lisää: 


10 tapaa, joilla lääkärit suojautuvat koronavirukselta 

Tämä sinun on hyvä tietää koronaviruksesta

Viisi yksinkertaista keinoa, joilla vahvistat immuunijärjestelmääsi