Previous slide
Next slide

Syöpä – näin alennat riskiä!

syöpä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Michelle Crouch
Joka kuudes kuolema maailmassa aiheutuu syövästä, vaikka tutkimusten mukaan vähintään 42 prosenttia syövistä olisi estettävissä. Terveellisen ruokavalion, vähäisen alkoholinkulutuksen ja tupakoimattomuuden lisäksi nämä tavat voivat alentaa riskiä.

Tavat alentaa riskiä sairastua syöpää:

1. Käytä hattua.

Leveälierinen hattu antaa suojaa kasvoille ja varjostaa kaulaa ja päänahkaa, jonne monet unohtavat laittaa aurinkovoidetta. Amerikkalaistutkimuksen mukaan päänahan ja kaulan melanoomaan sairastuneita kuolee lähes kaksinkertainen määrä verrattuna niihin, joilla melanooma on muualla ihossa. Lue lisää auringolta suojautumisesta ja melanoomasta!

2. Älä luota D-vitamiiniin.

Vaikka aiempien tutkimusten mukaan matalalla D-vitamiinitasolla näytti olevan yhteys syöpään, vuonna 2018 tehty kliininen tutkimus paljasti, ettei D-vitamiinilisän ottaminen auttanut syövän ehkäisemisessä. Lue lisää vitamiineista ja niiden tarpeellisuudesta!

3. Nauti kupillinen kahvia.

Katsaus vuodelta 2017 osoittaa, että juomalla joka päivä kupillisen kahvia voi mahdollisesti vaikuttaa useiden syöpien riskiin. Syynä voivat olla kahvin antioksidanttiset ja tulehdusta estävät ominaisuudet. Lue lisää kahvista ja sen terveysvaikutuksista

4. Vältä keinovaloa yöllä.

Joidenkin tutkimusten mukaan pitkään jatkuva altistuminen keinovalolle – varsinkin matkapuhelinten, televisioiden ja tablettien siniselle valolle – ennen nukkumaanmenoa saattaa kohottaa syövän riskiä. Näytöltä tuleva valo estää yöhormoni melatoniinin tuotantoa, jota tarvitaan nukahtamiseen. Huono uni on yhdistetty rintasyöpään. Näin pienennät rintasyövän riskiä! 

5. Tarkista, onko kodissasi radonia.

Radon on asuntojen ja työpaikkojen sisäilmassa esiintyvä näkymätön ja hajuton jalokaasu. Pitkäaikainen oleskelu korkeassa radonpitoisuudessa lisää merkittävästi riskiä sairastua keuhkosyöpään. Suurimmat radonpitoisuudet Suomessa löytyvät Etelä-Suomen harjuilta. Radon on hajutonta ja väritöntä, joten mittaus on ainoa keino selvittää pitoisuus. Osta mittari kaupasta tai palkkaa asialle ammattilainen. Keuhkosyövän varhainen tuoteaminen antaa toivoa 

6. Istu vähemmän.

Journal of the National Cancer Institute -lehdessä julkaistun laajan tutkimuksen mukaan paljon istuvilla henkilöillä oli 24 prosenttia korkeampi riski sairastua paksusuolen syöpään ja 32 prosenttia korkeampi riski sairastua kohdunrungon syöpään kuin niillä, jotka istuivat vähiten. Tilanne oli sama myös liikuntaa  vapaa-aikanaan harrastavilla. Se tarkoittaa, ettei liikunta riitä kumoamaan liiallisen istumisen tuomia riskejä.
Nämä merkit varoittavat kohdunrungon syövästä

Tästä syystä paksusuolen syöpä kannattaa havaita ajoissa 

7. Tutkituta itsesi tarvittaessa hepatiitti C:n varalta.

Hepatiitti C on veren välityksellä tarttuva maksatulehdus. Kantajat eivät useinkaan tiedä sairastavansa sitä, sillä se ei aiheuta selkeitä oireita. Krooninen infektio lisää maksakirroosin ja maksasyövän riskiä. Suomessa valtaosa tartunnan saaneista on käyttänyt huumeita pistämällä. Lue lisää hepatiitti C:stä

8. Vaihda säilytys- ja kuumennusastiat lasisiin.

Useat muovilaadut sisältävät kemikaaleja, joilla voi olla yhteys syöpään. Bisfenoli A:sta (BPA) puhutaan eniten, mutta jotkut BPA-vapaat muovit sisältävät BPS-nimistä kemikaalia, jonka myös uskotaan olevan haitallista.

9. Vähennä prosessoidun lihan syöntiä.

Jo 15 gramman, eli yhden kinkkuviipaleen syöminen näyttäisi nostavan syöpäriskiä neljällä prosentilla, tiedottaa Amerikan syöpätutkimusjärjestö AICR. Kaikkien lihavalmisteiden käyttöä kannattaisikin vähentää. Tarjolla on myös nitraatittomia leikkeleitä, mutta niiden ei ole todistettu olevan yhtään parempia terveyden kannalta. Tässä vinkkejä kasvispohjaisiin proteiininlähteisiin, joilla voit korvata lihan

10. Pohdi tietokonekerroskuvauksen tarpeellisuutta.

Jokainen säteilyannos voi vahingoittaa dna:ta ja aiheuttaa myöhemmin kasvaimia. On ennustettu, että lähes kaksi prosenttia Yhdysvalloissa esiintyvistä syövistä voi tulevaisuudessa johtua tietokonekerroskuvauksista. Ei siis kannata vaatimalla vaatia lääkäriltä lähetettä kuvaukseen, jos hän ei pidä sitä tarpeellisena.

Lue lisää: 

16 hiljaista leukemian oiretta, jotka kannattaa huomata 

6 varhaista kurkkusyövän oiretta, jotka jäävät helposti huomaamatta 

6 asiaa, jotka sinun täytyy tietää virtsarakon syövästä