Previous slide
Next slide

Näin ehkäiset ja hoidat pukamia

peräpukamat
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Samatha Rideout
Peräpukamat eli laajentuneet laskimot peräaukon lähellä ja peräsuolessa ovat niin yleinen vaiva, että niistä kärsii jopa 75 prosenttia 45-vuotiaista ja sitä vanhemmista.

Yleisimmin huomattu oire on ulosteen mukana tuleva veri, mutta pukamat voivat aiheuttaa myös kutinaa, kipua, turvotusta tai kovan ja kipeän patin peräsuolen sisälle tai ulkopuolle. Ongelman syynä on ummetukseen, ripuliin, raskauteen tai ulostukseen liittyvän liiallisen ponnistelun aiheuttama paine peräsuolen laskimoissa.

Alentaaksesi pukamien riskiä käy tarpeillasi heti, kun tunnet siihen tarvetta. Liian pitkään odottaminen saa ulosteen kovettumaan, mikä voi tehdä ulostamisesta vaikeampaa. Kun saat suolen toimimaan, anna sen tyhjentyä rauhassa. 

Nauti paljon kuitua ja nesteitä, koska ne helpottavat toimitusta. Kuitua saa parhaiten hedelmistä, vihanneksista, kokojyväviljasta sekä tarvittaessa lisäravinteista. Jos valitset jälkimmäiset, varmista, että juot riittävästi vettä.

Jos saat silti peräpukamia, on hyvä tietää, etteivät ne yleensä ole vaarallisia. Kannattaa kuitenkin pyytää lääkäriä sulkemaan pois paksusuolen syövän mahdollisuus. Huolestuttavia oireita ovat runsas tai pitkäaikainen verenvuoto, ulosteen värin tai koostumuksen muutokset, patit, jotka eivät lähde itsestään pois sekä huimaus ja heikotus. Yleislääkäri voi tehdä tutkimuksen käsin tai tähystämällä tarkistaakseen, onko kyse sisäisistä pukamista vai voisiko kyse olla syövästä.

Yleensä peräpukamat paranevat viikossa tai kahdessa

Voit saada oireisiin lievitystä apteekin reseptivapaista voiteista tai peräpuikoista, joiden pitäisi vähentää kipua ja kutinaa. Apua voi olla myös särkylääkkeistä, lämpimistä kylvyistä tai kosteiden puhdistuspyyhkeiden käyttämisestä wc-paperin sijaan. 

Välttääksesi laskimoiden ärsyttämistä, syö erityisen kuitupitoista ruokaa ja/tai ota ulostetta pehmentäviä valmisteita. Italialaisessa Bari Aldo Moron yliopistossa opettava paksusuolikirurgi Donato Altomare suosittelee lisäksi paineen alentamiseksi ulostamista kyykkyasennossa, jossa apuna voi olla pieni jakkara wc-pytyn edessä.

Jos kipu on voimakasta tai kestää pitkään, hae apua lääkäriltä. Hän voi hoitaa peräpukamia polttamalla ne laserilla tai katkaisemalla pukamien verenkierron sitomalla niiden juureen pienen kuminauhan. 

Itsepintaiset ja suuret pukamat voivat tarvita leikkaushoitoa, mutta se on tarpeen vain harvoin. ”Jos pitää huolta suolistostaan, peräpukamat huolehtivat usein itsestään”, Altomare sanoo.

Lue lisää: 

Vatsakivut – milloin syytä huolestua

Sydänkohtaus – tunnista oireet

Näin tulkitset kehosi antamia vihjeitä sairauksiin liittyen