Previous slide
Next slide

Näin estät virtsaputkentulehduksen helposti!

virtsaputkentulehdus
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Lauren Rearick
Jos virtsaputkentulehdus vaivaa usein, jatka lukemista: niksi toistuvaa tulehdusta vastaan voi löytyä niinkin läheltä kuin keittiön lavuaarista.

Virtsaputkentulehdus on ärsyttävä vieras – siksi onkin hyvä pitää luonnollisia hoitokeinoja käsillä. Cleveland-klinikan mukaan virtsaputkentulehdus on yleisin bakteeriperäinen tulehdus ihmisillä: useimmat naiset – ja monet miehet – saavat tulehduksen ainakin kerran elämässään. Klinikka kertookin, että tulehduksen hoitoon liittyviä lääkäriaikoja varataan vuodessa yli 8,6 miljoonaa. Viimeaikainen tutkimus osoittaa, että tulehduksen estämiseen on entistäkin helpompi keino, ja se perustuu siihen, mitä juo. Yhdysvaltojen tartuntatautiyhdistyksen tutkimuksessa naiset, jotka lisäsivät vedenjuontiaan kolmeen lasilliseen päivässä, saivat tulehduksen epätodennäköisemmin.
 
”Vaikka lääkärit ovat pitkään olettaneet, että tämä pitää paikkansa, ja usein suosittelevat runsasta vedenjuontia tulehdusriskistä kärsiville naisille, hypoteesista ei ole aiemmin tehty tuloksellista tutkimusta”, kertoo Thomas M. Hooton, tutkimuksen johtaja ja kliininen johtaja Miamin yliopistollisen sairaalan tartuntatautiyksikössä. Lue, kuinka paljon ihmisen olisi hyvä juoda vettä.

Vedenjuonti & virtsaputkentulehdus 

Tutkimuksessa 140 tervettä naista, jotka eivät olleet vielä kokeneet vaihdevuosia, jaettiin kahteen ryhmään. Kaikilla koehenkilöillä oli ollut ainakin yksi virtsaputkentulehdus viimeisen vuoden aikana, ja he joivat tavallisesti vähemmän vettä kuin on suositeltavaa. Tutkijat pyysivät toista ryhmää juomaan päivittäin 1,5 litraa tavallista enemmän vettä, kun taas toinen ryhmä jatkoi vähänesteistä arkeaan. Koehenkilöt kutsuttiin jälleen paikalle vuotta myöhemmin, jolloin todettiin, että vedenjuontia lisänneellä ryhmällä tulehdusten lukumäärä oli lähes puolittunut: heillä oli keskimäärin 1,6 tulehdusta vuodessa, kun taas toisella ryhmällä määrä oli 3,5.
 
”On hyvä tietää, että suositus perustuu totuuteen, ja että vedenjuonti on helppo, turvallinen tapa estää epämukava ja ärsyttävä tulehdus”, sanoo Hooton. Naiset saavat virtsaputkentulehduksen miehiä helpommin lyhyemmän virtsaputken vuoksi, mikä helpottaa bakteerien pääsyä virtsarakkoon. Tutkijoiden mukaan vedenjuonnista johtuva lisääntynyt virtsaaminen huuhtelee bakteerit virtsarakosta ja virtsaputkesta useammin.

”Mikäli kärsit toistuvasta virtsaputkentulehduksesta ja haluat vähentää tulehdusriskiä, tutkimuksen tulokset osoittavat, että vedenjuonnin lisääminen todennäköisesti auttaa”, summaa Hooton.

Lue lisää: 

9 virtsatieinfektion oiretta, jotka kaikkien tulisi tietää

Näin pääset eroon munuaiskivistä

Selätä krooninen munuaisten vajaatoiminta