Previous slide
Next slide

Uniapnea – näin hoidat uniapneaa

uniapnea
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Michael F. Roizen, MD
Yksi yleinen ongelma. Neljän eri asiantuntijan ratkaisut.

Noin 18 miljoonaa amerikkalaista kärsii uniapneasta. Tässä neljän asiantuntijan ratkaisut sen hoitoon:

Unitutkija. PAP-koneet tarjoavat kaikkein parhaan ratkaisun niille, jotka niitä voivat käyttää. Ylipainehengityshoitoa tarjoava CPAP-laite on niistä yleisin. Apnea on unenaikainen hengityshäiriö (”sleep disordered breathing” eli SDB), joka saa hengitystiet tukkeutumaan osittain tai kokonaan. Maskista tuleva paine puolestaan pitää ne auki. Unilääkkeet eivät tepsi tähän vaivaan, vaan voivat jopa pahentaa sitä. PAP-hoito voi myös helpottaa masennusta ja unettomuutta, joilla saattaa olla yhteys unenaikaisiin hengityshäiriöihin.
— Tri Barry Krakow, Sleep and Human Health Instituten johtava lääkäri, Albuquerque, New Mexico

Unilääkkeet eivät ole aina paras keino korjata uniapneaa. Sen sijaan kannattaa kokeilla eri tekniikoita ja etsiä niistä se, joka sopii parhaiten juuri sinulle:

Akupunktion ammattilainen. Riippuen siitä, mikä vaivan on aiheuttanut, liikunnasta, painonpudotuksesta ja tupakoinnin lopettamisesta voi olla apua. Yritä nukkua kyljelläsi, eikä selälläsi. Akupunktiohoitaja voi pitää hengitystiet auki ja hoitaa vaivaasi sijoittamalla neuloja nenääsi, rintaasi, käsivarsiisi sekä muihin pisteisiin.
— Anjali Hasija, LAC Satori Holistic Center and Spa, New York, New York

Keuhkosairauksien asiantuntija. Jos olet ylipainoinen, kuten useimmat uniapneasta kärsivät ovat, painonpudotus tepsii oireisiin varmasti. PAP-hoito tepsii uniapneaan parhaiten, eikä muihin ratkaisuihin kannattaa turvautua ennen kuin se on todettu hyödyttömäksi. Silloin helpotusta voi etsiä esimerkiksi hampaisiin asennettavasta kiskosta, joka työntää leukaasi eteenpäin, kun olet nukkumassa, ja voi siten avata ylemmän hengitystiesi. Yritä myös välttää alkoholia illalla: alkoholi nimittäin rentouttaa ylempää hengitystietäsi ja saa sen kapenemaan ja tukkeutumaan herkemmin.
— Tri John Stradling, Professor of Respiratory Medicine, Oxfordin yliopisto, Churchill Hospital, Oxford, Iso-Britannia

Kirurgi. Kirurgian tulee olla viimeinen vaihtoehto. Se on mahdollisista hoidoista invasiivisin, ja vain puolet tehdyistä toimenpiteistä onnistuvat. Jos PAP-hoito ja muut keinot epäonnistuvat, voit keskustella kirurgin kanssa korjaavista toimenpiteistä, jotka voivat parantaa ilman kulkemista sekä nenän että kurkun kautta.
— Tri Jeffrey Schonberg, korva-, nenä ja kurkkulääkäri, pää- ja niskakirurgi, Chicago, Illinois

Uniapnea – lopputulema

Jos kaulasi ympärysmitta on yli 43 senttiä (naisilla 40 senttiä), olet vaarassa saada uniapnean. Sinulla voi myös olla sydänvaivoja, etkä jaksa pudottaa painoa liikkumalla, jos olet uupunut. Useimmat laihtuvat kaulastaan nopeasti, joten jo 5 prosentin painonpudotus voi helpottaa uniapnean oireita. Alkoholinkäytön lopettaminen voi myös.

Lue lisää: 

12 diabeteksen lisäsairautta ja miten niiltä vältytään 

Näin saat nukuttua paremmin

11 ruokailutottumusta, jotka auttavat painonpudotuksessa