Previous slide
Next slide

Näin pidät astman hallinnassa

astma
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: SAMANTHA RIDEOUT
Vinkuva hengitys, yskä, rinnan ahdistus - astma salpaa hengen, eikä se tunnu mukavalta. Sairautta ei toistaiseksi voida parantaa, mutta suurin osa siitä kärsivistä elää täyttä elämää lääkityksen ja laukaisevien tekijöiden hallinnan avulla.

On monia tapoja pitää astma hallinnassa. Hengitettävät ja nieltävät lääkkeet ovat ensimmäinen vaihto­ehto, mutta säännöllinen aerobinen liikunta auttaa vahvistamaan keuh­koja ja hallitsemaan painoa, mikä puolestaan vähentää oireita. Astman ei pitäisi olla este aktiiviselle elämäl­le. Jos se tuntuu siltä, kokeile avaavaa lääkettä, joka rentouttaa hengitystiet, viisitoista minuuttia ennen liikuntaa ja verryttele huolellisesti.

”Jos liikunta aiheuttaa oireita näis­tä toimenpiteistä huolimatta, se on merkki siitä, että astmasi ei ole kun­nolla hallinnassa’; sanoo Guy Brus­selle, Euroopan keuhkolääkäriyhdistyksen tiedeneuvoston puheenjohta­ja. Se voi antaa aihetta muuttaa lää­kitystä, minkä voi tehdä lääkäri tai erikoislääkäri.

Talven tullen monet potilaat huo­maavat, että kylmä ilma aiheuttaa tai pahentaa oireita. Jos olet yksi heistä, peitä nenäsi ja suusi huivilla liikku­essasi ulkona pakkaspäivinä. Astma­ potilaiden pitäisi myös ottaa joka vuosi influenssarokote ja kertaalleen keuhkokuumerokote. Ne estävät sai­rauksia, joiden tiedetään laukaisevan astmakohtauksia.

Se, mikä toimii yhtenä vuonna, ei ehkä toimikaan seuraavana vuonna, koska ast­malla on taipumus muuttua ajan myötä. Käy ainakin kerran vuodessa lääkärissä, jolloin lääkäri voi tarkkailla muutoksia ja määrätä uloshengi­tyksen huippuvirtaus­kokeen, jossa mita­taan, miten paljon ilmaa hengitysteissäsi pääsee kulke­maan, kun hengität ulos. Yhdessä lääkärin kanssa voit varmistaa, että saat sopivaa hoitoa suhteessa astma­si vakavuuteen.

Älä jätä lääkärikäyntiä väliin, vaikka yskiminen ja vinkuminen olisivat laantuneet: silloin voit ehkä vähentää hoitavaa lääkitystäsi (inhalaatioita tai tabletteja, joiden tar­koitus on estää tulehdusta jatkuvasti), koska tulisi ottaa vain sen verran lääkkeitä kuin on tar­peellista. Astmapoti­laiden pitäisi silti pitää avaavaa lääkettä aina mukanaan. Vaikka astma olisi lieväkin, on aina viisasta olla varautunut.

Lue lisää

Näin tulkitset kehosi antamia vihjeitä

Kun eläin tulee taloon

Tutut, mutta yllättävät allergian aiheuttajat