Previous slide
Next slide

Näin tulkitset kehosi antamia vihjeitä sairauksiin liittyen

Kehon vihjeet
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Hienovaraiset vihjeet aina käsialasta kuorsaukseen voivat olla sairauden ensimmäisiä varoitusmerkkejä.

Nimien unohtaminen

Unohditko naapurisi nimen grillijuhlissa? Pienten asioiden kuten nimien tai ostoslistojen unohtaminen saattaa johtua stressistä tai väsymyksestä, mutta se voi myös olla merkki kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai kilpirauhashormonien alhaisesta tasosta.

”Potilaat valittavat, että päässä tuntuu tavallista sumeammalta. Ilman kilpirauhashormoneja kaikki hidastuu”, sanoo lääketieteen tohtori ja New Yorkin Mount Sinai Rooseveltin sairaalassa työskentelevä endokrinologisti Ashita Gupta.

”Kysyn potilailtani ovatko he väsyneitä hyvin nukutun yön jälkeen. Kilpirauhasen vajaatoiminta tai jokin muu hormonaalinen häiriö voi olla syypää jatkuvaan väsymykseen.” Muita oireita ovat jatkuva paleleminen, seksuaalinen haluttomuus ja se, ettei ruoka maistu.

Oireet on helppo sivuuttaa, sillä ne ovat usein epämääräisiä ja vaikuttavat toisistaan riippumattomilta. American Association of Clinical Endocrinologists -järjestön mukaan noin 30 miljoonaa amerikkalaista kärsii kilpirauhassairauksista, puolet täysin tiedostamattaan.

Mikäli oireita ilmenee, on syytä mennä lääkäriin. ”Kilpirauhaslääkityksen saatuaan potilaat hämmästyvät siitä, kuinka paljon pirteämmiksi he tuntevat itsensä. Muisti- ja keskittymishäiriöt eivät johtuneetkaan vain vaihdevuosista tai ikääntymisestä”, Gupta sanoo.

Vaikeudet raha-asioiden hoitamisessa

Alabaman yliopiston tutkijat tarkkailivat vuoden ajan 87:ää lievistä muistiongelmista kärsivää vanhusta. Heistä 25 sairastui edelleen Alzheimerin tautiin, ja tutkimusjakson aikana heidän kykynsä käsitellä tiliotteita ja maksaa laskuja heikentyi.

”Kysymme usein potilailta kuinka suuri on viidentoista prosentin tippi, jos lounas maksaa 60 dollaria” sanoo Daniel Marson, filosofian tohtori ja Alzheimerkeskuksen johtaja Alabaman yliopistossa Birminghamissa.

”Alzheimerin varhaisessa vaiheessa olevat ponnistelevat pari minuuttia ja vastaavat sitten tipin olevan seitsemän euroa. ” Oikea vastaus on yhdeksän euroa. Marsonin mukaan muisti pettää silloin tällöin jokaisella, mutta on syytä huolestua, mikäli ongelmat ovat jatkuvia.

Alzheimerin taudin edetessä ajatteluun, suunnitteluun ja muistiin liittyvät aivokuoren alueet surkastuvat. Se vaikeuttaa päivittäisten raha-asioiden hoitamista huomattavasti.

Toinen varhainen varoitusmerkki sairaudesta ovat vaikeudet muiden päivittäisten askareiden suorittamisessa, kuten suosikkireseptin noudattamisessa tai tuttuun paikkaan ajamisessa.

Satunnaiset vihanpurkaukset

Monet masennuksesta kärsivät ihmiset eivät vain itke tai makaa voimattomina sohvalla. Yli puolella masennuspotilaista sairaus ilmenee ärtyneisyytenä ja vihamielisyytenä.

Vuonna 2013 Kalifornian yliopistossa San Diegossa tehdyn tutkimuksen mukaan kyseiset oireet yhdistetään vaikeaan ja pitkäkestoisempaan masennukseen.

”Tyypillisenä esimerkkinä voidaan pitää henkilöä, joka ei ole tiettävästi koskaan aiemmin menettänyt malttiaan liikenteessä.

Ohitustilanteen sattuessa hän kuitenkin raivostuu silmittömästi ja toitottaa torveaan kuin mielipuoli”, sanoo Philip Muskin, lääketieteen tohtori ja psykiatrian professori Columbian yliopiston lääketieteen keskuksesta.

Michiganin yliopiston vuonna 2013 julkaiseman tutkimuksen mukaan masennus on yleisempää naisilla kuin miehillä, mutta miehillä masennukseen liittyy useammin ärtyneisyyttä ja vihan tunteita.

Jos tiuskit puolisollesi toistuvasti tai pienikin ärsytyksen aihe saa veresi kiehumaan ja vastaavat reaktiot ovat jatkuneet yli kahden viikon ajan, saatat kärsiä masennuksesta.

Mielialalääkkeiden ja kognitiivisen psykoterapian yhdistelmä on toimiva hoitomuoto monissa masennustapauksissa. Lyhytkestoisessa terapiassa opetellaan tapoja itsetuhoisten ajatusten tai tekojen välttämiseen.

Viime huhtikuussa julkaistussa brittitutkimuksessa hyödynnettiin tietoisuustaitoihin pohjautuvaa kognitiivista terapiaa, joka auttaa lisäämään tietoisuutta negatiivisista tunteista.

Kaksi vuotta kestäneessä tutkimuksessa havaittiin, että terapia estää masennuksen uusiutumista yhtä tehokkaasti kuin lääkkeetkin.

Kuorsaus voi häiritä kanssanukkujan unta, mutta se saattaa olla fyysisesti vahingollista kuorsaajan kaulavaltimoille, joita pitkin veri kulkeutuu aivoihin.
Kuva:Thinkstock

Kuorsaus

Kuorsaus on tunnettu uniapnean oire, joka puolestaan liitetään korkeaan sydäntautiriskiin. Kuorsauksella voi kuitenkin olla suurempi vaikutus verisuonitauteihin kuin asiantuntijat alun perin uskoivat.

Vuonna 2013 tehty tutkimus osoitti kuorsauksen olevan yhteydessä kaulavaltimoiden paksuuntumiseen jopa niillä potilailla, jotka eivät kärsi uniapneasta. Vaurioitunut valtimo nostaa halvauksen ja sydänkohtauksen riskiä.

Kuorsaus liitettiin valtimon seinämien vaurioitumiseen vahvemmin kuin tupakointi, korkea kolesteroli tai ylipaino. Miksi? Kuorsaus voi vahingoittaa kaulavaltimoita, joita pitkin veri kulkeutuu aivoihin.

”Uskomme valtimoiden reagoivan kuorsauksesta syntyvään värinään, sillä ne ovat niin lähellä nielua”, sanoo tutkimuksen alullepanija Kathleen Yaremchuk, lääketieteen tohtori ja Detroitin Henry Fordin sairaalan korva- ja kurkkutautien sekä pää- ja kaulakirurgian osaston puheenjohtaja.

Tulehtuneet ikenet

Floridan yliopistossa tehdyn ennakkotutkimuksen mukaan iensairauksia aiheuttavat bakteerit voivat olla syyllisiä myös sydäntautien syntyyn. Muut tutkimukset osoittavat kaulavaltimoiden olevan paksumpia aikuisilla, joiden suussa on paljon tietynlaisia bakteereja.

Valtimoiden paksuuntuminen liitetään sydän- ja halvauskohtauksiin. ”Yhteys liittyy siihen, kuinka keho reagoi tulehdukseen”, sanoo Stuart Froum, hammaslääkäri ja New Yorkin yliopiston hammaslääketieteellisen laitoksen kliinisen tutkimuksen johtaja.

Varhaisessa vaiheessa olevat iensairaudet voidaan yleensä pitää kurissa antamalla hammaslääkärin puhdistaa hampaat toistuvasti 3–6 kuukauden välein.

Vuonna 2014 American Journal of Preventive Medicine -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan iensairauksien hoitamisen ansiosta sydäntaudeista tai tyypin 2 diabeteksesta kärsivät joutuivat harvemmin sairaalahoitoon.

Hammasvauriot

”Hammaslääkärit lähettävät vastaanotolleni usein potilaita, joilla ei ole närästystä tai muita refluksitaudin oireita, mutta hammaskiille on pahasti kulunut”, sanoo Evan Dellon, lääketieteen tohtori ja Pohjois-Carolinan yliopiston lääketieteellisen laitoksen gastrointestinaalinen (GI) asiantuntija.

Monet järkyttyvät saadessaan diagnoosin refluksitaudista. Sokeriset juomat kuluttavat etuhampaita, mutta ruokatorvesta nouseva happo puolestaan liuottaa hammaskiillettä takahampaista.

Muita refluksitautiin viittaavia hienovaraisia vihjeitä ovat jatkuva kurkkukipu, yskiminen, hengityksen pihiseminen tai toistuva paha maku suussa. Mikäli edellä mainittuja varoitusmerkkejä ilmenee, mene viivyttelemättä gastrointestinaalisen asiantuntijan pakeille.

Hoitamattoman refluksitaudin seuraus ei ole ainoastaan hammasmätä, vaan se voi myös kasvattaa riskiä sairastua ruokatorven syöpään.

Muutokset käsialassa saattavat olla varoitus Parkinsonin taudista. Mitä varhaisemmin tauti todetaan, sitä nopeammin oireet saadaan kuriin.
Kuva:Thinkstock

Muutokset käsialassa

Parkinsonin taudista tulee luultavasti ensimmäiseksi mieleen vapina, mutta pienemmäksi muuttuva käsiala on huomattavasti varteenotettavampi ennakkovaroitus.

Vuonna 2013 julkaistun israelilaisen tutkimuksen mukaan käsiala-analyysillä pystyttiin tunnistamaan taudin varhaisessa vaiheessa olevat potilaat yli 97 prosentin tarkkuudella.

”Pyydän potilaita kirjoittamaan kymmenen kertaa lauseen ’Tänään on hyvä päivä’”, sanoo Michael S. Okun, lääketieteen tohtori ja National Parkinson Foundation -säätiön kansallinen lääketieteellinen johtaja.

”Jokaisen lauseen jälkeen käsiala muuttuu pienemmäksi ja sanat ahtaammin kirjoitetuiksi.”

Parkinsonin tauti saa alkunsa, kun aivoissa olevat hermosolut vaurioituvat tai tuhoutuvat. Ne eivät enää tuota yhtä paljon välittäjäaine dopamiinia, joka kuljettaa liikkeiden tuottamiseen liittyvät käskyt aivojen muihin osiin. Seurauksena on lihasjäykkyys käsissä ja sormissa, joka vaikuttaa käsialaan.

Kaksi muuta Parkinsonin tautiin liittyvää aikaista varoitusmerkkiä ovat hajuaistin heikkeneminen, jolloin herkulliset tuoksut jäävät huomaamatta, sekä rajut unet, joiden aikana ihminen heittelehtii, potkii ja lyö unissaan.

Mene neurologin vastaanotolle, jos vastaavia oireita ilmenee ja ne jatkuvat pidempään kuin kaksi viikkoa. Mitä aiemmin Parkinsonin tauti todetaan, sitä nopeammin oireet saadaan kuriin ja potilaan elämänlaatu pysyy mahdollisimman korkeana.

Peräpukamat

Noin kolmasosalla tulehduksellista suolistosairautta eli Crohnin tautia sairastavista tauti vaikuttaa vain peräaukon alueeseen. Se ilmenee haavaumina, hiertyminä tai peräaukon ulkopuolella roikkuvina kudospaloina, jonka vuoksi se voidaan sekoittaa peräpukamiin.

”Potilaat sanovat istumisen olevan erittäin epämukavaa, kuin istuisi marmorikuulan päällä”, sanoo David Rubin, lääketieteen tohtori ja Chicagon yliopistollisen sairaalan vatsatautiopin johtaja.

Tohtori Rubinin mukaan tämä Crohnin taudin tyyppi on usein kaikista kivuliain ja sillä on huonoin ennuste.  Hoitamaton Crohnin tauti voi johtaa suolitukokseen, kivuliaisiin haavaumiin ja jopa paksusuolen syöpään.

Rubin suosittelee pyytämään gastrointestinaalisen asiantuntijan mielipiteen tilanteesta, mikäli sinulla on oletettu peräpukama, joka ei kuitenkaan reagoi hoitoon.

Asiantuntija voi määrätä verikokeita ja tarkistaa valkosoluarvot, C-reaktiviisen proteiinin pitoisuuden ja muut diagnosoimatta jääneeseen sairauteen viittaavat tekijät.

Näillä konsteilla hoidat peräpukamia

Erektiohäiriöt

Vuonna 2013 julkaistun ja neljä vuotta kestäneen australialaistutkimuksen mukaan yli 45-vuotiailla lievistä tai vakavista erektiohäiriöistä kärsivillä miehillä oli jopa 60 prosenttia suurempi todennäköisyys joutua sairaalahoitoon sydänongelmien vuoksi.

Penikseen johtavat valtimot ovat muita kehossa olevia valtimoita pienempiä, joten ne voivat tukkeutua jo ennen kuin muita sydäntauteihin viittaavia merkkejä ilmenee.

”Erektiohäiriö nolottaa. Monet miehet haluavat vain lääkereseptin ja yrittävät välttää ongelmasta puhumista”, sanoo New Yorkissa työskentelevä sydäntautilääkäri ja lääketieteen tohtori Nieca Goldberg.

”On kuitenkin hyvin tärkeää, että asiaa ei sivuuteta, ja että potilaan sydäntautiriski arvioidaan.”

Jos muitakin riskitekijöitä, kuten suvussa esiintyviä sydäntauteja löytyy, niin lääkäri saattaa suositella sepelvaltimoiden kalsiumpitoisuuskuvauksen kaltaisia edistyneitä seulontatutkimuksia.

Impotenssiin löytyy apu!

Toistuva vessassa käyminen

Tyypin 2 diabeteksen kehittyessä keho ei enää pysty hajottamaan ravintoa sokeriksi ja edelleen energiaksi samalla tavalla kuin ennen. Tohtori Ashita Guptan mukaan sokeri pakkautuu verenkiertoon ja alkaa tehdä äänetöntä, mutta merkittävää vahinkoa verisuonille ja hermoille.

Keho yrittää kuumeisesti päästä eroon verenkiertoon kasautuneesta glukoosista huuhtomalla sen ulos virtsan mukana. ”Toisin sanoen, vessassa täytyy käydä useammin ja samalla virtsan määrä lisääntyy”, Gupta selventää.

Voi olla, että yöllä on noustava muutaman kerran käymään vessassa. Runsaan virtsaamisen myötä ihminen tuntee itsensä myös janoisemmaksi.

Kysy lääkäriltäsi HbA1c-verikokeesta, joka mittaa kolmen kuukauden aikana vereen kertyneen glukoosin keskiarvon. Muut kokeet, kuten paaston jälkeen otettava verinäyte, ilmoittavat ainoastaan millainen veren sokeripitoisuus oli juuri näytteenottopäivänä.

”Mikä nopeammin tyypin 2 diabetes todetaan, sitä todennäköisemmin sen voi kumota elämäntapoja muuttamalla, painonpudotuksella ja liikunnalla”, Gupta sanoo.

Kutiava ja rakkulainen ihottuma

Hyvin vahvasti ekseemaa muistuttava kyynärpäihin, polviin, pakaroihin, selkään tai päänahkaan syntyvä ihottuma voi olla merkki jostain vakavammasta.

Kyseessä saattaa olla autoimmuunisairaus keliakia, jossa pienikin määrä gluteenia saa kehon hyökkäämään suolistoa vastaan.

Noin 25 prosenttia keliakiaa sairastavista kärsii ihottumasta, jota kutsutaan ihokeliakiaksi (dermatitis herpetiformis). Monilla ei ole lainkaan ruoansulatuksellisia oireita.

Kun keliaakikko syö gluteenia, kehossa vapautuu IgA-nimistä vasta-ainetta, joka hyökkää suolistoa vastaan. Joskus IgA kerääntyy ihon alla oleviin ohuisiin verisuoniin ja laukaisee selvästi havaittavan ihottuman.

Ihokeliakiaa sairastavien ei tarvitse toisten keliaakikkojen tavoin käydä tähystyksessä varman diagnoosin saamiseksi. Lääkäri voi ottaa ihosta solunäytteen ja etsiä keliakiaan viittaavia vasta-aineita.

Ihottuman pitäisi hävitä gluteenittoman ruokavalion myötä, ja samalla ruokavalio suojaa kehoa muilta pitkäaikaisilta ja vakavilta hoitamattoman keliakian seurauksilta, kuten osteoporoosilta tai ohutsuolen syövältä.

Kannattaa olla tarkkana jos sinulle kehittyy jatkuva yskä, joka ei suostu paranemaan.
Kuva:Thinkstock

Seitsemän merkkiä syövästä, jotka jäävät helposti huomioimatta

Euroopan unionin alueella diagnosoitiin viime vuonna arviolta 2,7 miljoonaa uutta syöpätapausta. Seulonta- ja taudinmääritysmenetelmien kehittymisen ansiosta yhä useammat pahanlaatuiset kasvaimet löydetään aiemmin, mutta ensioireet saattavat olla niin hienovaraisia, että ne jäävät huomaamatta.

1 Tahaton laihtuminen. Mene lääkäriin, jos olet laihtunut yli 4,5 kiloa ilman liikuntaa tai laihdutuskuuria. Laihtuminen on usein merkki haima-, maha- tai keuhkosyövästä tai ruokatorven syövästä.

2 Väsymys. Väsymys on ymmärrettävä reaktio lyhytaikaiseen stressiin, mutta on syytä huolestua, jos työpäivästä selviäminen on yhtä kamppailua tai jokapäiväisistä askareista ei selviä ilman torkkuja. Väsymys voi olla merkki joistain paksusuolen tai mahan alueen syövistä sekä leukemian kaltaisista verisyövistä.

3 Selittämätön verenvuoto. Epätavallisista oireista, kuten veriyskästä (keuhkosyöpä), poikkeavasta verisestä vuodosta (kohdunkaulan tai kohdun limakalvon syöpä), verisestä ulosteesta (paksusuolen tai peräsuolen syöpä), verisestä virtsasta (virtsarakon syöpä tai munuaissyöpä) tai verisestä rintaeritteestä (rintasyöpä) on syytä kertoa lääkärille.

4 Kipu. Syöpään liittyvä kipu tarkoittaa yleensä sitä, että sairaus on jo levinnyt ja edennyt, mutta se voi olla myös varhainen merkki luu- tai kivessyövästä.

5 Haavat tai hyönteisenpuremat, jotka eivät parane. Haavat ja puremajäljet voivat viitata alkuvaiheessa olevaan ihosyöpään. Suussa kauan ollut haava voi olla suusyöpä. Peniksessä tai vaginassa oleva haava voi olla merkki penis- tai emätinsyövästä tai ulkosynnyttimien syövästä.

6 Jatkuva yskä. Yskä ei yleensä ole syövän ennusmerkki. Ole kuitenkin tarkkana, jos sinulle kehittyy sitkeä yskä, vaikka et ole koskaan aiemmin kärsinyt allergia-, astma- tai nenäontelovaivoista. Oireet saattavat viitata keuhkosyöpään tai mikäli yskään liittyy myös äänen käheys, kyseessä voi olla kurkunpään tai kilpirauhasen syöpä.
Lue lisää yskän hoitamisesta!

7 Muutokset suolen tai rakon toiminnassa. Virtaamisen väheneminen tai lisääntyminen voi olla merkki virtsarakon tai eturauhasen syövästä. Ummetus tai ripuli puolestaan saattavat viitata paksusuolen syöpään tai munasarjasyöpään. Ota yhteyttä lääkäriin, jos turvotus tai ilmavaivat jatkuvat yli viikon.   

Lue lisää
Vatsakivut – milloin on syytä huolestua? 
Aivohalvaus – tunnista oireet ja hälytä ambulanssi 
Sydänkohtaus – tunnista oireet