Previous slide
Next slide

Nämä arkiset käyttöesineet levittävät tehokkaasti bakteereja!

bakteerit
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Emily DiNuzzo
Jakaminen ei aina tarkoita suurempaa iloa. Tässä lista asioista, jotka pöpökammoinen väki pitää itsellään.

Bakteerit ovat kaikkialla

Yleisesti ottaen, mitä useampia asioita kosketat päivittäin tai säännöllisesti, sitä suuremmalla todennäköisyydellä keräät myös bakteereita sekä viruksia, kertoo tri Kristine Arthur, sisätautilääkäri Orange Coast Medical Centerissä, Kalifornian Fountain Valleyssa.

”Jakaminen on toki mukavaa, mutta se ei ole ihanteellista, mitä bakteereiden jakamiseen tulee”, hän toteaa. Vaikka välillä bakteerien siirtämistä eteenpäin on mahdotonta välttää, etenkin jos sattuu asumaan muiden ihmisten kanssa, jokainen meistä voi silti pysyä terveenä ja rajoittaa bakteerien leviämistä oikeilla varotoimenpiteillä, huomauttaa tri Arthur. Jos haluat pitää itsesi, ystäväsi ja perheesi vapaana turhista pöpöistä, lakkaa jakamasta näitä bakteerieksperttien listaamia esineitä.

Kynät

Sairaalan vastaanottotiskillä oleva yleinen kynä on koko paikan likaisimpia esineitä. Tutkijat ovat löytäneet sellaisesta yli 46,000 kertaa enemmän bakteereita kuin keskivertovessanistuimesta. Siksi tri Arthur ei käytä tai lainaa julkisille paikoille, ja etenkin lääkärin vastaanotolle, jätettyjä kyniä. ”Kaikki koskevat niitä, ja paikassa, johon ihmiset saapuvat sairaina, niissä on todennäköisesti vielä enemmän bakteereita ja viruksia”, hän sanoo. ”Tuo mukanasi oma kynäsi, jolla voit täyttää tarpeelliset paperit.”

Aterimet ja pillit

Ei tunnu ihmeelliseltä ottaa maistiaiset jonkun ateriasta tai juomasta – mutta ei mennä asioiden edelle. Älä koskaan käytä toisen pilliä, aterinta tai kuppia, joita tri Arthur ei myöskään suostu jakamaan. Hän välttää niitä, sillä niissä on todennäköisesti sylkeä.

”Tämä on hyvä yleissääntö, sillä vaikka sinä ja joku perheesi jäsen voitte nyt hyvin, saatatte olla flunssan tai influenssan varhaisessa vaiheessa, ettekä tajua voivanne jo tartuttaa sitä muihinkin”, hän lisää.

Pikaruokalan tarjottimet

Kun numerosi kutsutaan, ja herkulliset ranskiksesi ja hampurilaisesi ovat valmiina, saatat nopeasti tarttua tarjottimeen ja ryhtyä hotkimaan. Jos käytät pikaruokaloiden tarjottimia, voit kuitenkin helposti saada enemmän kuin tilasit.

”Tarjottimet ovat kaikkien käytössä, mutta tavallisesti ne myös pyyhitään vain pyyhkeellä perusteellisemman pesun sijaan”, tri Arthur kertoo. ”Jos saat ruokasi tarjottimella, ota se ja laita tarjotin takaisin. Älä ikinä laske ruokaasi suoraan tarjottimelle.”

Meikki ja meikkisudit

Avatut meikkipakkaukset kutsuvat bakteereita kasvamaan sisälleen. Jos lisäksi jaat meikkisi ystäväsi kanssa, tarjoat viruksille suuremman mahdollisuuden päästä niihin, kertoo tri Julia Blank, perhelääketieteen erikoislääkäri Kalifornian Santa Monicassa toimivasta Providence Saint John’s Health Centeristä. Silmämeikkien jakaminen voi johtaa sidekalvontulehdukseen, ja huulituotteiden jakaminen taas voi tri Blankin mukaan altistaa rauhaskuumeelle, herpekselle ja streptokokille. Siksi meikkejä kannattaa vaihtaa tiuhaan, ja nestemäisen silmänrajauskynän, maskaran ja huulipunan kaltaisten meikkien lainaamista kannattaa kaihtaa.

Puhelimet

Yritä mahdollisimman usein olla jakamatta kännykkää tai lankapuhelinta muiden kanssa, tri Arthur kehottaa. Puhelimet käyvät lähellä käyttäjänsä kasvoja ja suuta, minkä takia myös kännykkäsi on paljon likaisempi kuin osaat kuvitellakaan. Jos sinun on pakko käyttää jonkun toisen kännykkää, käytä kaiutinta, niin voit välttää ihokontaktin.

Nappikuulokkeet

Kuulokkeiden jakaminen voi vaikuttaa viattomalta, mutta nappikuulokkeita ei tule jakaa muiden kanssa. Korvavaikku on korvan luonnollinen suojautumiskeino, mutta kuulokkeisiin jää vaikun alun perin viattomia bakteereita. Kun vaikkua kertyy lisää, bakteerikanta pääsee kasvamaan ja aiheuttaa tulehduksia. Puhdista nappikuulokkeesi säännöllisesti ja käytä puhelimesi kaiutinta, jos haluat nauttia musiikista yhdessä ystäväsi kanssa.

Pyyhkeet & bakteerit

Pyyhkeet rakastavat bakteereita, sillä ne ovat tavallisesti kosteita ja imukykyisiä. Siksi niitä ei tule jakaa, sanoo tri Arthur. Tietyt bakteerit voivat selvitä kosteilla pinnoilla jopa monta tuntia, ja sienet rakastavat kosteita pyyhkeitä, tri Blank lisää. Tilannetta ei paranna se, että ihmiset pesevät usein kätensä väärin ja jättävät iholleen bakteereita. Nuo bakteerit siirtyvät käsipyyhkeeseen ja seuraavaan ihmiseen, joka käyttää sitä käsiensä kuivaamiseen. Tee loppu tästä kierteestä etenkin, jos kodissasi on vieraita, ja ota käyttöön hienot paperiset käsipyyhkeet, jotka ovat hygieenisempiä, tri Arthur kehottaa. Kukaan ei halua jakaa kosteaa, käytettyä pyyhettä.

Partaterät

Pieniä haavoja syntyy suihkussa yllättävän usein. Sen vuoksi tri Arthur sekä tri Blank molemmat kieltäytyvät jakamasta näitä teriä. Et välty ongelmilta, vaikka lainaisit jonkun terää vain pientä siistimistä varten. Terien jakaminen voi levittää bakteereita, mutta ne voivat myös levittää vakavampia veressä eläviä taudinaiheuttajia, kuten hepatiitti B:tä ja C:tä, tri Arthur ja tri Blank kertovat.

Hammasharjat

Ihmisen suu on upea lisääntymisalusta kaikenlaisille bakteereille sekä viruksille, sanoo tri Blank. Sen vuoksi hän ei suostu jakamaan hammasharjaansa. ”Tarttuvat mikro-organismit pesiytyvät märän hammasharjan harjaksiin, ja niistä ne voivat siirtyä muille, jotka käyttävät samaa harjaa”, tri Blank toteaa. Pahin tilanne syntyy, kun heikolla vastustuskyvyllä vastustettu henkilö käyttää saastunutta hammasharjaa ja saa siitä henkeä uhkaavan tulehduksen, kuten aivokalvontulehduksen, muistuttaa tri Blank.

Hiusharjat

Harjastasi löytyy kaikkea pölypunkeista ja öljystä kuolleeseen ihosolukkoon, joten sinun kannattaa pitää se poissa muiden ulottuvilta. Parhaana – ja kamalimpana – varoituksena toimivat täit, jotka varmasti muistuttavat siitä, ettei hiusharjaansa kannata jakaa muiden kanssa. Jos saat täitä, ne leviävät hiuksistasi helposti myös muualle, kuten lakanoihin tai sohvaan, sanoo Yhdysvaltain tautikeskus (CDC). Voit pestä harjasi antibakteerisella saippualla muutaman viikon välein.

Kynsileikkurit

Useimmat ihmiset eivät puhdista kynsileikkureitaan säännöllisesti, vaan antavat ystäviensä ja perheensä käyttää niitä. Partaterien tapaan tämä voi olla vaarallinen tapa, sillä toisen ihmisen veren kanssa kosketuksiin tulleiden esineiden jakaminen on erinomainen keino levittää hepatiitti C:tä. Ei unohdeta, että ne voivat levittää myös sieni- ja bakteeri-infektioita.

Antiperspirantti

Pöpöjen levittäminen kainalosta kainaloon on yhtä helppoa kuin jonkun deodorantin lainaaminen. Deodorantit ovat kuitenkin vähemmän vaarallisia, mitä jakamiseen tulee, sillä ne ovat yleensä alkoholipohjaisia. Mayo Clinicin mukaan alkoholi tekee ihosta vähemmän happaman ja vähemmän houkuttelevan bakteereille. Antiperspirantit ovat kokonaan toinen tarina, sillä ne sisältävät tavallisesti alumiinia, joka tukkii vain hikirauhaset – mutta ei pidä bakteereita loitolla.

Lue lisää: 

Pese kätesi, jos kosketat jotakin näistä bakteeripesäkkeistä 

Poista bakteerit keittiöstä

Parhaat niksit suurvsiivoukseen, jolla välttää pöpöjä