Previous slide
Next slide

Nämä ihomuutokset voivat kertoa vakavasta sairaudesta!

iho
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Iho on ihmisen suurin ja helpoimmin tarkkailtava elin, ja se tarjoaa siten mielenkiintoisia vihjeitä terveydestämme. Sitä ei kuitenkaan voi lukea kuin avointa kirjaa.

Monien ihomuutosten taustalla on useita mahdollisia selityksiä. Jos esimerkiksi alat kutista kaikkialta, epäiltyjen aiheuttajien listalle kuuluvat sekä kuiva ilma että munuaisten vajaatoiminta, joista ensimmäinen on todennäköisempi. On toki viisasta kääntyä kutinan jatkuessa lääkärin puoleen, mutta heti kättelyssä ei kannata ajatella pahinta ja ahdistua turhan päiten.

Jotkut ihomuutokset voivat kuitenkin viestiä vakavammasta sairaudesta. Useimmat meistä osaavat jo pitää silmällä ihosyövän mahdollisia oireita, kuten huonosti paranevia haavaumia, luomia, joista tihkuu tai vuotaa verta, tai luomia, joiden koko, väri tai muoto muuttuu. Tässä joitakin muita merkkejä, jotka voivat kertoa ongelmista, jotka ulottuvat ihoa syvemmälle.

Dermatitis herpetiformis eli ihokeliakia

Tämä krooninen ihosairaus on nimensä mukaisesti yksi keliakian ilmenemismuodoista. Saatat kärsiä siitä, jos saat jatkuvasti erittäin kutisevia näppylöitä ja rakkuloita kyynärpäihin, kyynärvarsiin, polviin tai pakaroihin.

Kiinnostavaa kyllä, ihokeliakiaa sairastavat säästyvät usein vatsaoireilta, joita keliakia useimmiten aiheuttaa. ”Ja jos niitä on, ne ovat useimmiten lieviä”, selittää tohtori Antonio Gasbarrini vatsan ja suoliston terveyttä edistävästä United European Gastroenterology -järjestöstä.

Ihokeliaakikoilla voi silti olla suolistovaurioita sekä kohonnut riski sairastua lymfoomaan. ”Tiukasti gluteenittoman ruokavalion noudattaminen vaikuttaisi alentavan riskiä”, Gasbarrini sanoo. Ihokeliakiaa ei siis kannata jättää diagnosoimatta ja hoitamatta. Lääkäri voi ottaa ihosta koepalan etsiäkseen siitä taudin paljastavia vasta-aineita.

Pachydermatoglyphia eli kämmenten ihon paksuuntumat

Jos käsien iho paksuuntuu ja muuttuu sametinpehmeäksi, ja käden juonteet ja harjanteet nousevat erityisen selkeästi näkyviin, kyseessä on todennäköisesti pachydermatoglyphia. Se on yhden tyypin keratoderma. Vaiva on harvinainen, mutta yli 90 prosentissa tapauksista se liittyy syöpään. Yleensä kyseessä on keuhko- tai vatsasyöpä. Ei tiedetä, miksi muualla elimistössä sijaitseva kasvain vaikuttaa tällä tavoin käsien kudoksiin, mutta tärkeää on se, että ihomuutos voi edeltää muita oireita ja varoittaa taudista jo varhaisessa vaiheessa.

Iho ja keltaisuus

Ihon ja silmien keltaisuus on yleistä vastasyntyneillä, joilla se usein on merkki siitä, ettei maksa vielä toimi optimaalisesti. Mutta aikuisilla keltaisuuden tavallisimpia syitä ovat maksasairaudet, kuten hepatiitti tai kirroosi, sappitiehyen tukkiva sappikivi tai kasvain tai lääkkeen tai lisäravinteen aiheuttama maksavaurio. Lääkäriin tulisi hakeutua pikimmiten.

Acanthosis nigricans eli taivetummuus

Termi viittaa paksuntuneisiin, samettimaisiin laikkuihin, jotka ovat luonnollista ihonväriä tummempia ja jotka usein ilmestyvät ihon taivekohtiin, kuten niskaan ja kainaloihin. Laikut voivat olla hyvänlaatuisia, tai ne voivat johtua lääkityksestä, kuten korkeista niasiiniannoksista, mutta useimmin ne ovat merkki insuliiniresistenssistä. Lyhyesti sanottuna, ne voivat kertoa diabetesriskistä.

Taivetummuus on yksi tavallisimmista tavoista, joilla diabetes ja esidiabetes ilmenevät iholla. Muitakin merkkejä on, esimerkiksi ruskeat läikät säärissä, kellertävät, herneenkokoiset patit kehossa sekä paksu, vahamainen ja kireä iho sormissa, käsissä ja varpaissa. 

Lue lisää: 

Näin hoidat ihoasi talvella

Näin hoidat aikuisiän aknea

9 mahtavaa faktaa oliiviöljystä