Previous slide
Next slide

Nämä viisi ammattia katoavat seuraavan vuosikymmenen aikana. Onko sinun ammattisi vaarassa?

ammatti
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Elisa Roland
Teknologia ja automaatio valtaavat alaa. Omia taitoja on syytä päivittää etenkin, jos työskentelet joillain riskiryhmään kuuluvista aloista.

Oletko koskaan kuullut lampunsytyttäjistä? Kaasulamput valaisivat katuja 1900-luvun alkupuolelle asti, eivätkä ne syttyneet itsekseen. Lampunsytyttäjät kiipesivät tikkaita pitkin ylös ja sytyttivät jokaisen katulampun erikseen tulitikuilla. Sähkölamppujen käyttöönoton myötä kyseinen ammattikunta vaipui pimentoon.

Valitettavasti myös nykymaailmassa on ammatteja, joille voi käydä kuten lampunsytyttäjille, puhelinkeskusten hoitajille, maksuvirkailijoille ja muille tarpeettomiksi muuttuneille ammattiryhmille.

Automaation ja teknologian kehityksen myötä nopeammat koneet ovat korvanneet työntekijät tai saaneet monet ammatit vaikuttamaan vanhanaikaisilta.

Yleiset ammatit, jotka ovat hitaasti katoamassa

Maailman talousfoorumin arvion mukaan 5,1 miljoonaa ihmistä menettää työpaikkansa automaation takia seuraavan viiden vuoden aikana. Määrä on valtava, mutta riskit ovat hyvin ammattikohtaisia. Seuraavat ammatit ovat suurimmassa vaarassa:

  • Pikaruokaravintoloiden kokit

  • Kirjanpitäjät

  • Rakennuspäälliköt

  • Tilintarkastajat

  • Rekkakuskit

“Heikoimmassa asemassa ovat usein ammatit, joissa teknologian tai automaation käyttöä lisätään koko ajan”, sanoo Rosemary Haefner, CareerBuilderin henkilöstöpäällikkö. “Esimerkiksi yhä useammassa pikaruokaravintolassa otetaan käyttöön teknologiaa, joka automatisoi valmisteluprosessin.”

Los Angeles Timesin mukaan puolet Yhdysvaltain rekkakuskeista saattaa jäädä täysin automatisoitujen rekkojen takia työttömäksi seuraavan kymmenen vuoden aikana. Verkkosivusto ZeroHedge.com huomauttaa, että muutos on jo alkanut. Automatisoituihin rekkoihin erikoistunut Uberin omistama yhtiö Otto on jo toimittanut rekoillaan olutta ja sillä on liikennöintilupa kahdelle reitille Ohiossa.

Tarve ammattitaitoisille työntekijöille

Vaikuttaa siltä, että erikoistaitoja vaativat ammatit ovat nousussa. Forbesin mukaan erityisesti vanhustenhoitoon ja psykiatriaan erikoistuneiden lääkäreiden tarve kasvaa suurten ikäluokkien ikääntyessä.

Yhdysvalloissa aloittelevan lääkärin vuosipalkka on noin 200 000 dollaria, joten lääkäriksi ryhtyminen ei ole hassumpi vaihtoehto, jos on valmis ankaraan opiskelurupeamaan tutkinnon saavuttamiseksi.

Asia ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen, sillä lääkäriksi kouluttautuminen saattaa maksaa Yhdysvalloissa 300 000 dollaria tai enemmänkin.

Tietokoneet eivät pärjää yksin

Forbesin mukaan sosiaalinen media ja internet tarjoavat valtavasti markkinointimahdollisuuksia.

Yritysten on kuitenkin määriteltävä markkinointivaroille järkevä sijoituskohde oikean yleisön saavuttamiseksi, eikä se ole aina helppoa.

Tietokoneesta on apua, mutta jonkun on silti tulkittava saatua tietoa ja annettava suosituksia. 

Etsi uusia mahdollisuuksia

Oman työpaikan vaarantuminen on täysin alasta ja asiantuntijuudesta riippuvaista, mutta kaikkien on syytä pitää silmällä muutoksista syntyviä uusia mahdollisuuksia.

 “Tutkimukset ovat osoittaneet, että vain yksi kymmenestä pelkää menettävänsä työpaikkansa roboteille. Kaikilla aloilla tulee aina olemaan tarve ihmisten väliselle kanssakäymiselle”, sanoo Haefner.

Ole joustava

Joustavan työpaikan löytäminen voi olla helpompaa ja FlexJobs-verkkosivuston mukaan tienaamismahdollisuudet ovat hyvät.

“Etätyöt ja joustavat aikataulut yleistyvät koko ajan. Niiden ajatellaan usein virheellisesti olevan alemman tason työpaikkoja, matalapalkkaisia tai mahdollisia vain tallentamisen ja ohjelmistokehityksen kaltaisilla aloilla”, sanoo Brie Reynolds, FlexJobsin ura-asiantuntija. “Todellisuudessa tarjolla on laaja valikoima joustavia ja hyväpalkkaisia työpaikkoja, mikä saattaa yllättää monet.”

FlexJobsin työnhakutietojen mukaan Yhdysvalloissa esimerkiksi teknisiin aloihin erikoistuneen rekrytoijan vuosipalkka voi kivuta jopa 130 000 dollariin. Myös musiikinopettaja tai lääketieteellisen tuotedokumentaation tuottaja voivat ansaita 45 dollaria tunnissa.

Lisähuomio: Moniin edellä mainittuihin etätyöpaikkoihin liittyy muitakin kuin palkkapussia lihottavia etuja.

Lue lisää
Näin saat ja pidät työpaikan 
Ole oman onnesi seppä – 8 tapaa tehdä elämästä parempaa 
Nouse lamasta!