Previous slide
Next slide

Oletko erityisherkkä? Nämä asiat sinun tulisi tietää

Erityisherkkä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Mary Sauer
Ota selvää kuinka eroat muista ja miten voit välttää ylistimulaatiota, uupumusta ja stressiä jokapäiväisessä elämässäsi.

Mitä tarkoittaa olla erityisherkkä ihminen?

Erityisherkillä ihmisillä on ominaisuus, jota nimitetään aistitiedon prosessoinnin herkkyydeksi (sensory-processing sensitivity eli SPS). Tämän ominaisuuden löysi ja määritteli lääketieteen tohtori Elaine Aron, joka ensimmäisenä alkoi tutkia henkilöitä, jotka vaikuttivat olevan herkempiä ympäristölleen kuin muut. Aistitiedon prosessoinnin herkkyys saa henkilön huomaamaan pienet muutokset ympärillään helpommin kuin ne, joilla tätä ominaisuutta ei ole. Erityisherkät ihmiset saattavat helposti ahdistua esimerkiksi kovista äänistä tai kirkkaista valoista (kuten ohi ajavasta ambulanssista). He voivat myös välttää väkivaltaviihdettä ja pyrkiä pysymään omissa oloissaan kiireisinä päivinä uupumuksen välttämiseksi. Yleisestikin erityisherkät ihmiset saattavat ahdistua helposti, jos he altistuvat suurelle määrälle ärsykkeitä, Aron kertoo. 

Herkkyys ei ole huono asia

Erityisherkät ihmiset ymmärtävät usein hyvin ympäristöään. Aronin kirjoittaman Erityisherkkä ihminen -kirjan mukaan he huomaavat pienet vivahteet mauissa, taiteessa, musiikissa tai hajuissa. Lisäksi Psychology Today -lehti kertoo, että erityisen herkät ihmiset ovat usein myös poikkeuksellisen empaattisia, sillä he ymmärtävät ympärillään olevien ihmisten tunteita paremmin. 

Aistitiedon prosessoinnin herkkyys on yleistä

Aistitiedon prosessoinnin herkkyyttä ei tunneta vielä kovinkaan hyvin, pääosin siksi että se on yhä melko uusi löytö ja lisäksi hyvin yleisesti väärinymmärretty. Mutta se ei tarkoita ettei se olisi yleistä: arviolta 15–20 % ihmisistä on erityisen herkkiä, kertoo Psychology Today. Aronin mukaan jopa eläimillä voi olla aistitiedon prosessoinnin herkkyys. Tämä ominaisuus on havaittu sadassa eri eläinlajissa.

Mutta erityisherkkyydessä on myös huonot puolensa

Vaikka erityisherkkyys ei olekaan huono asia itsessään, siihen liittyy myös varjopuolia. Erityisen herkät ihmiset saattavat ensinnäkin häkeltyä tai stressaantua helposti. Tämä tarkoittaa, että jos heidän ympäristönsä on esimerkiksi kovaääninen, heillä voi olla vaikeuksia keskittyä. Jotkut erityisherkät ihmiset eivät myöskään pidä vahvoista hajuista tai rajuista lämpötiloista. Ylistimulaatio voi aiheuttaa uupumusta tai tarvetta vetäytyä tai piiloutua. 

Itsensä ymmärtäminen on tärkeää

Itsetietoisuus on avain erityisherkkyyden kanssa elämiseen. Henkilöt, jotka eivät ymmärrä omaa herkkyyttään ajattelevat usein, että heissä on jotain vikaa. Sinun on ymmärrettävä aistitiedon prosessoinnin herkkyyttäsi jotta voit muokata ympäristösi sellaiseksi, missä voit kukoistaa, kertoo Psych Central

Kunnioita tarvettasi rauhaan ja hiljaisuuteen

Jos olet erityisen herkkä, sinun tulee ymmärtää, että et saa jättää omia tarpeitasi huomiotta. Jos et pääse välillä olemaan yksin hiljaisuudessa ja rauhassa, sinun on hyvin vaikea olla paras versio itsestäsi. Kun saat tarpeeksi tilaa rauhoittumiselle, olet virkistäytynyt ja valmis viettämään aikaa ihmisten kanssa joista välität, kertoo Erityisherkkä ihminen -kirja.

Avaudu luovalle puolellesi

Yksi erityisherkkyyden ominaisuuksista on luovuus, raportoi Psychology Today. Ota aikaa itsellesi ja tutustu paremmin luovaan puoleesi.  Tämä voi tarkoittaa musiikin kuuntelua, kirjan kirjoittamista, taiteesta nauttimista tai vaikka uusia kulinaarisia kokemuksia. Käytä hyödyksi kykyäsi huomata pienet vivahteet arjessasi.

Ympäröi itsesi positiivisilla ihmisillä

Herkät ihmiset ovat hyviä aistimaan muiden tunteet, joten on tärkeää huomioida millaisten ihmisten kanssa vietät aikaasi. Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka kunnioittavat rajojasi ja tarjoavat ystävyyttä, jota tarvitset kukoistaaksesi ihmissuhteissasi. 7 merkkiä, että ystäsi onkin vihollisesi.

 Lue lisää: 

14 anteeksiantamatonta lausetta parisuhteessa

Kun outo vatsakipu vaivaa

Näin nukut ja voit hyvin