Previous slide
Next slide

Rosmariinin terveyshyödyt

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Jos käyttää rosmariinia (Rosmarinus officinalis) vain lampaan mausteena, ei varmastikaan tunne sen hienoja ominaisuuksia: rosmariini rauhoittaa hermoja, antaa lisää energiaa ja jopa tehostaa muistia.

Se sisältää voimakkaan antioksidanttisia flavonoideja. Ne voivat myös vahvistaa verisuonia, vähentää tulehdusta ja saattavat ehkäistä syöpää, valtimonkovettumatautia ja muita kroonisia sairauksia.

Käyttö

Ahdistuneisuus
Hien haju
Hilse
Huomiokyvyn parantaminen
Jalkahien haju ja jalkakipu
Keskittymiskyvyn parantaminen
Kuume
Lihaskrampit
Muistin parantaminen
Mustelmat
Niveltulehdus
Päänsärky
Suonikohjut
Syövän ehkäisy
Uupumus

Historiaa

Rosmariinin maine muistin virkistäjänä on peräisin jo antiikin Kreikasta, jossa opiskelijat kietoivat rosmariininoksia hiuksiinsa lukiessaan kokeisiin. Kreikkalaiset surijat heittivät rosmariinia hautaan muistaakseen vainajaa. Tudorien aikaan Britanniassa sir Thomas More kirjoitti istuttaneensa rosmariinia puutarhaansa, koska se oli ”muistille pyhä yrtti”. Jopa Shakespeare tiesi rosmariinin muistia parantavasta ominaisuudesta, sillä hän kirjoitti Hamletin Ofelian sanomaan, että rosmariini on muistia varten.

Rosmariinia on käytetty myös hiusten ohenemisen hidastamiseen. Se on tärkeä aines sekoituksessa nimeltä ”Unkarin kuningattaren vesi”. Euroopan naiset käyttivät rosmariinin tuoksuista keitosta vuosisatojen ajan kauneusvoiteena ja parfyyminä. Vuonna 1525 kirjoitetussa yrttikirjassa suositellaan viinissä keitettyä rosmariinia kasvojen pesuun.

Mitä rosmariini sisältää?

Rosmariinissa on useita flavonoideja, esimerkiksi diosmiinia, diosmetiinia, genkuaniinia ja apigeniinia. Ne ovat valkoisia ja keltaisia kasvipigmenttejä, jotka on laboratoriokokeissa todettu terveydelle edullisiksi. Sitä ei kuitenkaan vielä tiedetä, miten paljon rosmariinia pitäisi syödä, jotta terveysvaikutukset tuntuisivat. Rosmariinin flavonoidien ominaisuudet ovat kuitenkin hämmästyttäviä. Esimerkiksi apigeniini voi estää haimasyöpäsolujen kasvua, diosmiini saattaa vahvistaa verisuonien seinämiä ja genkuaniini voi ehkäistä ryppyjä lisäämällä kollageenin tuotantoa. Lue lisää kollageenista! 

Rosmariinin yhdisteisiin kuuluu myös rosmariinihappo, jolla on tulehdusta hillitseviä ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Rosmariiniuutteiden tiedetään myös torjuvan viruksia.

Tieteellinen tutkimus

Floridalaisen sairaanhoitokorkeakoulun tutkimuksessa testattiin rosmariinin tai laventelin eteerisen öljyn hengittämisen vaikutusta ahdistuneisuus- ja stressitasoon. Tutkimuksessa oli mukana 40 sairaanhoitajaopiskelijaa, jotka saivat tehtäväkseen kokeen. Sen aikana heidän stressitasonsa, sykkeensä ja verenpaineensa mitattiin. Sitten tutkimushenkilöt tekivät toisen kokeen, jota ennen ja jonka aikana he hengittivät laventelin eteeristä öljyä inhalaattorista. Sen jälkeen tehtiin kolmas koe rosmariini-inhalaattoria käyttäen.

Koehenkilöt itse kertoivat, että rosmariini tuntui auttavan kokeen aikana enemmän kuin laventeli. Se tuntui auttavan asioiden muistamisessa ja valppaana pysymisessä. Laventeli sen sijaan rentoutti koehenkilöitä niin tehokkaasti, että se vaikeutti jo kokeen tekemistä. Tutkijat totesivat, että rosmariini parantaa huomiokykyä, keskittymistä ja valppautta.

Hyvä tietää

Raskaana olevien ja imettävien ei pidä käyttää rosmariinia lääkinnällisesti.

Vinkki ostajalle! 

Kuivattua rosmariinia löytyy kaupan maustehyllystä. Sitä voi löytyä myös tuoreena, ja sitä voi kasvattaa puutarhassa itsekin yksivuotisena.Lue lisää: 

30 ruokaa, jotka todistetusti auttavat ehkäisemään syöpää 

9 tapaa, joilla magnesium saattaa pelastaa henkesi 

18 ihanaa ruoka-aneitta, jotka voivat pelastaa henkesi