Previous slide
Next slide

Paksusuolen syöpä kurittaa millenniaaleja

paksusuolen syöpä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Jessica Migala
Yhä useammalla nuorella aikuisella todetaan paksusuolen syöpä. Siitä tulisi tietää ainakin seuraavat asiat.

Paksusuolen syöpiä todetaan yhä vähemmän, mutta…

Näyttelijä Chadwick Bosemanin (1976 – 2020) traaginen kuolema toimii muistutuksena siitä, etteivät paksusuolen ja peräaukon syövät ole katoamassa mihinkään. Kolorektaali- eli paksusuolen syöpä on yhä suomalaisten kolmanneksi yleisin syöpätauti ja uusia tapauksia todetaan yli 3 000 vuodessa. Myös Yhdysvalloissa paksusuolen syöpä on kolmanneksi yleisin syöpätauti ja uusia tapauksia todetaan tänä vuonna todennäköisesti yli 104 610, kertoo Amerikan syöpäyhdistys. Miesten riski sairastua tautiin on noin yksi 23:sta naisten tilanteen ollessa hieman parempi: heidän riskinsä on yksi 25:stä. ”Paksusuolen tähystykset ovat vähentäneet syövän esiintyvyyttä tasaisesti viimeisen muutaman vuosikymmenen ajan”, sanoo tohtori Jerald D. Wishner, joka johtaa Northern Westchesterin sairaalan paksusuolen syövän tähystys- ja leikkausohjelmaa. Tästä huolimatta jopa puolet niistä, joille suositellaan paksusuolen syövän seulontaa, jättävät sen välistä. Seuraukset ovat ikäviä ja Yhdysvalloissa paksusuolen syöpään kuolee jopa 50 000 ihmistä vuosittain Yhdysvaltojen tautikeskuksen (CDC) mukaan. Suomessa tautiin kuolee vuosittain noin 700 ihmistä.

Nuorten aikuisten keskuudessa ne ovat yleistymässä

Bosemanin taistelu paksusuolen syöpää vastaan alleviivaa yleistä kehityssuuntaa: nuorten aikuisten keskuudessa tauti on yleistynyt odottamatta. Journal of the National Cancer Institute (JNCI) –julkaisun mukaan 20–39-vuotiaiden aikuisten keskuudessa paksusuolen syövän esiintyvyys on noussut 1980-luvun puolivälin jälkeen 1,0–2,4 prosentilla vuosittain ja 40–54-vuotiailla 0,5–1,3 prosentilla 1990-luvun puolivälin jälkeen. Suomessa naisten riski sairastua paksusuolen syöpään on kasvanut vuosittain 0,2–1,6 prosentilla vuoden 1990 jälkeen. Suomalaismiesten riski sairastua puolestaan kasvoi saman ajanjakson aikana vuosittain 1,0 prosentilla. Luvut saattavat vaikuttaa pieniltä, mutta yhä useammat tutkimustulokset viittaavat tapausmäärien kasvuun.

Kanadassa hiljattain tehty analyysi selvitti alle 50-vuotiaiden naisten keskuudessa vuosittain todettujen paksusuolen syöpien määrän kasvaneen 4,5 prosentilla vuosien 2010–2015 aikana. Alle 50-vuotiaiden kanadalaismiesten keskuudessa vuosittaista kasvua havaittiin lähes 3,5 prosenttia vuosina 2006–2015. Vastaava eurooppalainen tutkimus osoittaa, että vuosien 2004 ja 2016 välillä 20–29-vuotiaiden paksusuolen syöpien esiintyvyydessä havaittiin 7,9 prosentin vuosittaista nousua, kun taas 40–49-vuotiaiden syövät lisääntyivät 1,9 prosentilla vuosittain. Vuosien 2005 ja 2016 välillä 30–39-vuotiaiden syöpätapauksien määrä nousi 4,9 prosenttia vuodessa.

Amerikan syöpäyhdistys onkin päivittänyt suosituksiaan ja kehottaa nyt aikuisia käymään paksusuolen syöpäseulonnassa viisi vuotta aikaisemmin kuin ennen, 45 vuoden iässä 50 vuoden sijaan. Muutos Yhdysvaltojen suosituksessa on seurausta tutkimuksesta, joka osoitti paksusuolen syöpien lisääntyneen 51 prosentilla vuosien 1994–2014 välillä. Tämä tarkoittaa, että vuoden 1990 tienoilla syntyneiden riski sairastua paksusuolen syöpään on kaksinkertainen verrattuna vuonna 1950 syntyneisiin. Peräaukon syövän tapauksessa heidän riskinsä on nelinkertainen. Kasvu on huolestuttavaa ja jos suuntaus jatkuu, eivätkä nuoret aikuiset hakeudu seulontaan aiempia suosituksia varhaisemmin, saattavat tapausten kokonaismäärät kääntyä jälleen nousuun.

Nuorten syövät saattavat olla tappavampia

Rutiininomaisten paksusuolen tähystysseulontojen aloittaminen on ollut käänteentekevää. Niiden avulla lääkärit ovat kyenneet havaitsemaan polyyppejä, eli paksusuolen seinämien hyvälaatuisia kasvaimia, varhaisessa vaiheessa ja jopa ennen niiden muuttumista syöpäkasvaimiksi. Kaikki nuoret, terveet aikuiset eivät kuitenkaan käy säännöllisesti lääkärin vastaanotolla, eikä mahdollisiin huolenaiheisiin siksi puututa. Hyvän yleisterveydentilansa vuoksi he saattavat myös vähätellä oireitaan. Seuraavat usein ohitetut oireet saattavat viitata paksusuolen syöpään.

Nuoria potilaita myös hoidetaan

Gina Neri hakeutui 39-vuotiaana lääkärin vastaanotolle peräaukon verenvuodon vuoksi. Hän sai lähetteen ruoansulatuselinten erikoislääkärille kokeita varten ja hänellä todettiin paksusuolen syöpä. Samoihin aikoihin hän sai tietää odottavansa kolmatta lastaan. “Tämä oli ensimmäinen kerta 30 vuoteen, kun olin nähnyt vastaavaa: raskaana oleva nainen, joka sairasti paksusuolen syöpää”, sanoo Ginaa hoitanut tohtori Wishner. Ginan syöpä todettiin ajoissa ja hänen lääkärinsä toimivat nopeasti, joten kasvain saatiin poistettua onnistuneesti ja Gina synnytti terveen tyttövauvan.

Ellei paksusuolen tähystykseen ole syytä

Jos lähisukulaisellasi on todettu paksusuolen syöpä, on suositeltavaa hakeutua tähystysseulontaan kymmenen vuotta nuorempana kuin sukulaisesi oli tautia sairastaessaan. Jos esimerkiksi äitisi sai diagnoosin 45 vuoden iässä, tulisi sinun hakeutua seulontaan 35-vuotiaana. Tässä kerrotaan lääkärien sisäpiirin vinkkejä, jotka auttavat helpottamaan tähystyskokemusta.

Vessakäynteihin tulisi kiinnittää huomiota

“Tämä tauti voi iskeä kehen tahansa ja sen oireet tulisi tunnistaa”, sanoo tohtori Wishner. Paksusuolen syövän oireita saattavat olla esimerkiksi veri paperissa vessakäynnin jälkeen, krampit, vatsakipu tai äkilliset muutokset vatsan toiminnassa, kuten ripuli tai ummetus, sekä limaiset tai tavallista ohuemmat ulosteet. Yleensä kyse ei kuitenkaan ole syövästä, vaan useimmiten oireet johtuvat peräpukamista, liian vähän kuitua sisältävästä ruokavaliosta tai eilen syödyistä, mausteisista tacoista. Lääkärit pyrkivätkin välttämään näitä ruoka-aineita.

Jos oireet jatkuvat, tilanne saattaa olla vakavampi

Kaikki kokevat satunnaista ummetusta syötyään jotain itselleen sopimatonta. Elleivät oireet ole yllättäviä eivätkä ne jatku pitkään, ei ole syytä panikoida ja epäillä pahinta. Tohtori Wishnerin mukaan syöpä ei onneksi etene yhdessä yössä ja oireiden katoamista on turvallista odotella parista viikosta kuukauteen. Mikäli oireet kuitenkin jatkuvat, niistä tulisi kertoa lääkärille. Erityisesti niiden, joiden suvussa tautia esiintyy, tulisi toimia paksusuolen syöpää ennaltaehkäisevästi.

Oireita saatetaan jättää huomioimatta

Tavallisesti lääkärit vähintäänkin epäilevät syöpää hoitaessaan 70-vuotiasta potilasta, jolla on ripulia tai ummetusta. Samat oireet saatetaan kuitenkin ohittaa, kun niistä valittaa nuori ja terveen oloinen potilas. Nuorta potilasta saatetaan vain kehottaa palaamaan kotiin ja ottamaan laksatiiveja. Tohtori Wishner neuvoo potilaita kysymään lääkäriltä rohkeasti kysymyksiä ja kyseenalaistamaan vastauksia omaa asiaansa ajaakseen. Hän kehottaa potilaita kertomaan olevansa tietoisia piikistä syöpätilastoissa millenniaalien kohdalla. ”Tämä on monelle lääkärille uutta tietoa”, hän sanoo.

Tähystyksen tulosta ei kannata pelätä

Monet potilaat eivät tahdo käydä paksusuolen tähystyksessä, koska he pelkäävät positiivisen syöpädiagnoosin seurauksia. Tohtori Wishner kuitenkin kertoo, että nykyteknologialla suurin osa varhain todetuista paksusuolen syövistä on parannettavissa pelkän leikkauksen avulla, eivätkä useimmat potilaat tarvitse kemoterapiaa. Lisäksi syöpäleikkauksista on tullut entistä tarkempia. Tohtori Wishner suorittaa robottiavusteisia tähystysleikkauksia, joissa leikkaushaavat ovat pienikokoisia, kipu vähäistä ja toipumisajat lyhyitä. ”Mikäli sinulla on syöpä, se on löydettävä – ja mitä pikemmin, sen parempi”, hän sanoo.

Elintavat ovat kaikki kaikessa

Ylipaino, liian vähäinen liikunta ja heikkolaatuinen ruokavalio ovat merkittäviä riskitekijöitä paksusuolen syövälle. JNCI:n tutkimuksen mukaan paljon pikaruokaa ja prosessoituja ruokia sisältävä ruokavalio aiheuttaa ruoansulatuskanavan tulehdusta, joka saattaa altistaa syövälle. Riskiä pienentävät aktiiviset elintavat, eli suositusten mukaiset kaksi ja puoli tuntia kohtuukuormittavaa liikuntaa viikossa. Tärkeää on myös saada riittävästi paksusuolen tyhjentämiseen välttämätöntä kuitua vihanneksista, hedelmistä, palkokasveista ja täysjyvästä, sekä ylläpitää normaalia painoa terveellisten elintapojen avulla. Ruoansulatuksesi – ja koko kehosi – kiittää sinua siitä.  

Lähteet:
American Cancer Society: Keskeiset tilastot paksusuolen syövästä
Jerald D. Wishner, lääketieteen tohtori, FACS, Northern Westchesterin sairaalan paksusuolen syövän tähystys- ja leikkausohjelman johtaja.
Centers for Disease Control and Prevention: “Colorectal Cancer Awareness.”
JAMA Network Open, Original Investigation — Oncology: “National Trends in Colorectal Cancer Incidence Among Older and Younger Adults in Canada.”
Journal of the National Cancer Institute: “Colorectal Cancer Incidence Patterns in the United States, 1974–2013.” 
A Cancer Journal for Clinicians, American Cancer Society: “Colorectal cancer screening for average‐risk adults: 2018 guideline update from the American Cancer Society.     

Lue lisää: 


Paksusuolen syöpä – älä aikaile niin pelastut

Näin alennat syöpäriskiä

Leukemian hiljaiset merkit