Previous slide
Next slide

Parhaat niksit suursiivoukseen, jolla välttää pöpöjä

siivoaminen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Nick Gerhardt
Näillä nikseillä estät bakteereita leviämästä, kun joku on sairaana kodissasi.

 

Desinfioi kotisi

Ennen kuin ryhdyt puhdistamaan kotiasi ja estämään bakteerien leviämistä, varmista, että tiedät, millä niistä voi päästä eroon. Desinfioiva käsihuuhde ei tepsi joka sairauteen, mutta valkaisuainepohjainen siivousneste tekee selvää pöpöstä kuin pöpöstä.

Siivousvinkit bakteerien pysäyttämiseen

Yritä selvittää alueet ja esineet, joita ihmiset koskevat kodissasi eniten. Niitä voivat olla esimerkiksi ovenkahvat, hanat, vessan huuhtelunapit ja muut usein käytössä olevat esineet. Bakteerit ja virukset voivat selvitä pinnoilla monia päiviä ja jopa viikkoja. Älä myöskään unohda kännykkäsi ruutua – se on nimittäin paljon likaisempi kuin uskotkaan.

Estä bakteereita leviämästä

Kuten ylempänä mainitaan, desinfioiva käsihuuhde voi hyödyllistä, mutta se on vain yksi ase taistelussa bakteereita vastaan. Makuuhuoneesi on täynnä pöpöjä kuhisevia kohtia, joten sinun kannattaa aloittaa sieltä. Pese peittosi ja tyynysi kuumassa vedessä, ja pyyhi muut esineet valkaisuainepohjaisella siivousaineella. Paperipyyhkeet sopivat pintojen desinfiointiin paremmin kuin sienet, jotka levittävät bakteereita enemmän.

Anna ilman liikkua

Älä anna kotisi sisäilman muuttua tunkkaiseksi, kun joku on sairaana, sillä se pitää bakteerit kodissasi pidempään. Pidä ikkunasi auki niin pitkään, että raitis ilma ehtii kiertää huoneissasi!

Käytä desinfiointiainetta oikein

Desinfiointiaineet voivat olla tehokkaita – mutta vain jos niitä käytetään oikein. Parhaan tehon desinfiointiaineesta saat, kun suihkutat pinnan aineella ja pyyhit sen mikrokuituliinalla tai paperipyyhkeellä. Anna myös desinfiointiaineen vaikuttaa pintaan pakkauksessa mainitun ajan, sillä se vaatii aikaa tepsiäkseen. Kun odotus on ohi, pyyhi pois ylimääräinen neste.

Desinfioi oikeat paikat

Sinun täytyy tietenkin pyyhkiä pinnat ja esineet, joita käytetään usein, mutta älä unohda pestä sohvalla olevia peittoja, joita käytetään paljon, ja vaihtaa kylpy- ja käsipyyhkeet uusiin. Kylpyhuoneen esineet, kuten hammasharjapidikkeet sekä lääkekaappi, kannattaa puhdistaa myös.

Pese siivousvälineesi

Kyllä – jopa siivousvälineet kannattaa pestä, jos haluaa pysäyttää tautien leviämisen. Käyttämäsi mikrokuituliinat täytyy pestä, jotta ne jaksavat tuhota bakteerit tehokkaasti myös tulevaisuudessa.

Kiinnitä huomiota esineisiin, joita koko perheesi käyttää

Yhteiset tilat on syytä pitää puhtaina, jotta bakteerien leviäminen saadaan pysähtymään. Jopa kännykän kaltaiset, henkilökohtaiset esineet  tulisi puhdistaa. Älä myöskään unohda ovenkahvoja sekä esineitä keittiössä, jossa ihmiset tarttuvat esineisiin usein.

Opettele pesemään kätesi

Kunnollinen käsienpesu on erityisen tärkeää, kun joku perheesi jäsenistä on sairaana. Suositeltavaa on, että käsiä pestään yli 20 sekuntia. Jos laulat itseksesi ”Paljon onnea vaan”, muistat helposti, kuinka kauan olet kuurannut käsiäsi. Lisäksi kukaan ei jaa ruokaansa sairaan ihmisen kanssa. Ihmisten tulisi myös olla koskettamatta silmiään, nenäänsä ja suutaan.

Miten talon voi desinfioida flunssan jälkeen?

Vaikka potilas ei enää osoitakaan sairauden merkkejä, on silti tärkeää päästä eroon viimeisistäkin pöpöistä. Se merkitsee, että sinun täytyy pestä ympäri taloa löytyvät vaatteet, peitot ja tyynyt, sekä pyyhkeet, ja jatkaa yhteisten tilojen puhdistamista. Yritä pitää likapyykki kaukana itsestäsi, kun heität sen pesukoneeseen. 

Lue lisää: 

Pese kätesi välittömästi, jos kosket jotakin näistä bakteeripesäkkeistä 

Kuusi pölyt pysäyttävää vinkkiä siivoukseen 

Poista bakteerit keittiöstä