Previous slide
Next slide

Pese kätesi välittömästi, jos kosket jotain näistä 10 bakteeripesäkkeestä

hygienia
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Emily DiNuzzo
Käsienpesu on itsestäänselvyys, jos haluat välttää pöpöt – mutta se on erityisen tärkeää, jos olet sattunut koskemaan jotain näistä mikrobimagneeteista.

Käsien pesu toimii

Käsienpesu on olennainen osa hyvää hygieniaa, sillä se pysäyttää pöpöt tehokkaasti. Kun peset käsiäsi, estät bakteereita, viruksia ja muita taudinaiheuttajia leviämästä eteenpäin, kertoo Mayo Clinic. Tautikeskukset suosittelevat, että kädet pestään saippualla ja puhtaalla vedellä, tai alkoholipohjaisella käsidesillä, sillä tutkimusten mukaan molemmat ovat oivallisia keinoja pitää pöpöt loitolla. On tietenkin mahdotonta pitää kädet jatkuvasti sataprosenttisen puhtaina, mutta pesu on ehdottoman tärkeä, jos satut koskemaan jotain näistä kymmenestä asiasta.

Raha

Nykyään useimmat ostokset voi hoitaa pankki- tai luottokortilla, mutta joissakin tilanteissa käteistä on pakko käsitellä. Muista kuitenkin pestä kätesi mahdollisimman pian sen jälkeen. Tutkijat testasivat yhden dollarin seteleitä newyorkilaisessa pankissa ja löysivät niistä satoja mikro-organismeja, kuten suun ja emättimen bakteereita, lemmikkieläinten DNA:ta sekä viruksia. Vastaavanlaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että setelit ja kolikot voivat sisältää jopa kolibakteerin tai salmonellan kaltaisia taudinaiheuttajia. Helpotusta ei tuo edes se, että valuutta kiertää käytössä vain tietyn ajan – Yhdysvaltain keskuspankin mukaan samat sadan dollarin setelit voivat kiertää käytössä jopa 15 vuotta. Et varmasti usko, miten suuri määrä pöpöjä lompakossasi nytkin lymyää.

Kaiteet, kahvat ja kädensijat

Käsien peseminen on uskomattoman tärkeää, jotta bakteerit ja virukset eivät pääse leviämään, kertoo Columbia University Medical Centerin dermatologina toimiva tri Katy Burris. Pesu on syytä muistaa erityisesti, kun on käyttänyt julkisia liikennevälineitä, joissa lukemattomat ihmiset koskevat jatkuvasti samoja pintoja, tri Burris muistuttaa. Se tarkoittaa kaikkea liukuportaiden kaiteista metrovaunujen pystytankoihin ja julkisten vessojen ovenkahvoihin.

Ravintoloiden ruokalistat

Ravintolat voivat olla täynnä pöpöjä – mutta ruokalistoissa niitä ryömii eniten. Arizonan yliopiston tutkijat totesivat, että ruokalistoissa saattoi olla jopa 185,000 bakteerisyntyistä organismia. Se on helppo ymmärtää, sillä ruokalistat kiertävät monissa käsissä. Niiden koskemista ei voi välttää, mutta muista kuitenkin pestä kätesi pian sellaista tutkittuasi.

Lähes kaikki lääkärin vastaanotolla

Joka päivä tutkittavaksi saapuvan potilasliudan ansiosta useimmat esineet lääkärien vastaanotoilla ovat pöpöjen tai bakteerien peitossa – etenkin kynät. Itse asiassa yhdessä yleisesti käytössä olevassa kynässä voi olla 46,000 pöpöä enemmän kuin keskimääräisessä wc-istuimessa. Muita etovia asioita vastaanoton odotushuoneessa ovat tuolien käsinojat ja ovenkahvat. Lääkärin tavattuasi sinun kannattaa siis piipahtaa oitis vessaan ja pestä kätesi perusteellisesti.

Kaikki eläimet

Kaikki eivät pese käsiään kosketettuaan lemmikkejä tai eläimiä, mutta se kannattaa kyllä, kertoo lääkäri ja terveysasiantuntija Nesochi Okeke-Igbokwe. ”Eläimet saattavat kantaa lukuisia tauteja,” hän sanoo. ”Ja eläimiä pidetään yleensä perheystävällisinä, joten käsien pesua ei aina pidetä riittävän tärkeänä.” Muista siis, että  on hyvin tärkeää, että peset kätesi koskettuasi eläimiä tai oltuasi tekemisissä lemmikkien kanssa, kuuluivatpa ne sinulle tai jollekin muulle.

Kosketusnäytöt ja hygienia

Nyt kun teknologia korvaa usein paperin, kädet on syytä pestä, jos sattuu käyttämään mitä tahansa kosketusnäyttöä. Pahimpia pöpöpesiä ovat kioskien koneet lentokentillä tai julkisen liikenteen keskuksissa, tri Burris sanoo. ”Pöpöjä on kaikkialla, ja joissakin paikoissa niitä on enemmän kuin monet ehkä tajuavatkaan,” hän jatkaa. Kännykät lasketaan myös mukaan, sillä annamme usein muidenkin käyttää laitteitamme. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että pesu saippualla ja vedellä vähentää näiden taudinaiheuttajien siirtymistä tuntuvasti,” kertoo tri Burris.

Leikkuulaudat ja pesusienet

Keittiö kuhisee pöpöjä. Sinne tuodaan raakoja tai kypsentämättömiä ruoka-aineita, mutta siellä myös puhdistetaan ruokaa, ruokailuvälineitä sekä tekstiilejä, kuten keittiöpyyhkeitä ja pesusieniä. Erään tutkimuksen mukaan pesusienessä voikin elää jopa 326 eri bakteerilajia. Muista siis aina heittää pois vanhat pesusienesi ja pestä kätesi aina ennen kuin ryhdyt laittamaan ruokaa tai olet käsitellyt raakaa lihaa, kuten tri Burris neuvoo.

Muille kuuluvat kynät

Vaikka useimmat naputtelevat muistiinpanonsa ja listansa nykyään puhelimeensa tai tietokoneellaan, tulee eteen myös tilanteita, joissa kynän lainaamista on mahdotonta välttää. Se ei sinänsä haittaa, mutta pese kätesi käytettyäsi muiden kyniä. Wall Street Journal -lehden mukaan keskimääräisessä toimistokynässä voi olla jopa 200 eri bakteeria sataa neliösenttiä kohden – kymmenkertaisesti keskimääräiseen wc-istuimeen verrattuna. Jos tämä tieto ei ole kyllin etova, muista, että monet ihmiset pureskelevat kyniensä korkkeja. Yäk!

Saippua-annostelijat ja -pumput

Hetkinen… Tarkoittaako tämä, että jopa saippua täytyy pestä? No, tavallaan. Saippua-annostelijoiden pumput ovat oikea bakteeritaivas. Arizonan yliopiston tutkijat totesivat, että uudelleen täytettävissä saippua-annostelijoissa bakteereita on erityisen paljon. Painaessasi pumppua saatat siirtää siihen kaikki bakteerit, jotka halusit pestä pois käsistäsi. Päätutkija Charles Gerba toteaakin, että koskiessasi uudelleen täytettävää saippua-annostelijaa saatat itse asiassa kerätä käsiisi enemmän bakteereita, kuin jos työntäisit ne vessanpönttöön.

Lentokentät katosta lattiaan

Yhdysvaltain liittovaltion lentohallinnon mukaan noin 2,5 miljoonaa ihmistä matkusti lentokoneilla joka päivä. Suurempi määrä ihmisiä tarkoittaa suurempaa määrää pöpöjä ja enemmän pintoja, joilla niitä voi kohdata. Yritä siis olla koskematta ovenkahvoja, juoma-altaita, kioskien kosketusnäyttöjä ja etenkin muovisia tarjottimia lentokentän turvatarkastuksessa. Ihmiset nimittäin laittavat niihin likaiset kenkänsä ja laukkunsa, joiden kautta myös pöpöt pääsevät leviämään, todetaan BMC Infectious Diseases -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa.

Lue lisää: 

Poista bakteerit keittiöstä

Siivoamisen kymmenen käskyä

Tärkeää tietoa vatsan hyvinvoinnista