Previous slide
Next slide

Särkeekö jalkoja – kuinka välttää kengistä johtuvat ongelmat?

jalat
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: SAMANTHA RIDEOUT
Jalat ovat koko kehomme rakenteen perusta; ne eivät vain kanna painoamme vaan ovat osa myös yleistä hyvinvointiamme.

Jo pieniltä­kin vaikuttavat jalkaongelmat voivat hoitamattomina aiheuttaa pitkäaikaisia vaivoja, jotka voivat puolestaan johtaa passiiviseen elämäntapaan (ja sen mukanaan tuomiin riskeihin) ja aiheuttaa kaatumisia ja vammoja.

Kuitenkin tutkimusten mukaan jo­pa puolet meistä heikentää tervey­temme tukipilareita huonosti istuvil­la kengillä. Liian tiukat tai kapeat kengät, joita käyttävät yleisimmin naiset, voivat aiheuttaa känsiä ja vai­ vaisenluita, isovarpaan juureen k­ehittyviä luisia kyhmyjä, jotka usein tuovat mukanaan turvotusta ja kipua.

Toinen nimenomaan naisten muotiin liittyvä piirre, korkokengät, liitetään usein liikavarpaisiin, rakkoihin ja si­sään kasvaneisiin varpaankynsiin. Jos pidät korkokengistä, harkitse ra­joittavasi niiden käyttöä vain juhlati­laisuuksiin, tai kokeile leveämpää korkoa tai kiilakorkoa piikkikorkojen sijaan.

Toisaalta kengät, joissa on terävä tai liian ahdas kärki, voivat pakottaa. Jos pidät korkokengistä, harkitse ra­joittavasi niiden käyttöä vain juhlati­laisuuksiin, tai kokeile leveämpää korkoa tai kiilakorkoa piikkikorkojen sijaan.

Varpaat koukistetaan sen sijaan, et­tä ne olisivat suorina. Se voi johtaa vasaravarpaisiin, jolloin yksi tai useampi pienemmistä varpaista koukis­tuu väärään asentoon, mikä tekee liikkumisesta kivuliasta tai vaikeaa.

Kesäaikaan alttius jalkavaivoille kasvaa entisestään, kun ihmiset käyt­tävät liikaa varvassandaaleita ja mui­ta heikkorakenteisia sandaaleita.

Ne suojaavat kyllä jalkoja kuumalta ran­tahiekalta ja uima-altaiden känsä- ja sieni-infektio-tartunnoilta, mutta ne eivät kuitenkaan sovellu käytettäväk­si koko päiväväksi.

Ne eivät tuo nilkalle lisävakautta, mikä altistaa jalkaa ve­nähdyksille. Ne eivät myöskään tue jalkaholveja, mikä nostaa riskiä saada plantaarifaskiitti, kantapäästä var­paisiin asti yltävän kalvon kivulias tulehdustila.

Diabeetikoiden tulisi olla erityisen tarkkana kenkävalintojensa suhteen. Heillä on todennäköisemmin huono verenkierto raajoissa, minkä vuoksi vaivojen parantuminen on hidasta ja vaivalloista. He ovat myös alttiimpia hermovaurioille, jotka estävät heitä tuntemasta kipua ennen kuin jalka­ vaivasta on jo tullut vakava ongelma.

Miltä jalkaystävälliset kengät sitten näyttävät ja tuntuvat? Ne ovat muka­vat, ne eivät aiheuta ylimääräistä pai­netta nivelille, ne eivät purista jalkoja sivulta eivätkä nouse kantapäästä.

”Niiden tulisi olla leveät, niiden kärjessä pitäisi olla tarpeeksi tilaa varpaille, niiden tulisi olla tehdyt hengittävästä materiaalista, kuten nahasta tai kankaasta, ja parhaim­millaan niissä tulisi olla korkeintaan 2,5 senttimetrin korot”, kertoo lon­toolaisessa jalkaterapiaoppilaitokses­sa työskentelevä Emma McConna­chie.

”Nauhakengät, jotka sidotaan jalkapöydän päältä, antavat parhaan tuen. Jos olet epävarma siitä, mil­laista tukea juuri sinun jalkasi tarvitsevat, kannattaa kysyä jalkatera­peutin neuvoa jalkineiden valinnassa – se on ensimmäinen askel kohti terveitä jalkoja.”

Lue lisää: 

Mitä jalkasi kertovat terveydestäsi

Kun outo vatsakipu vaivaa

Diabetes – näin vältät sairauden