Previous slide
Next slide

Tämä sinun tulee tietää antibiooteista!

antibiootit
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Sinun tulisi olla selvillä seuraavista asioista ennen kuin aloitat antibioottien käytön.

■  KUINKA USEIN OTAN LÄÄK­KEET? Jos ohjeissa sanotaan ”ota yk­si tabletti kahdeksan tunnin välein’; ole tarkkana, sanoo farmasian tohto­ri ja terveydenhuollon hallinnon asiantuntija (MHA) Barbara Young, joka toimittaa lääkkeiden pakkausse­losteita amerikkalaiselle farmaseut­tien liitolle ASHP:lle. ”Se ei ole sama asia kuin ottaa kolme annosta mihin aikaan päivästä tahansa’; hän varoit­taa yleisesti väärinymmärretystä oh­jeesta. Antibiootit todella toimivat parhaiten, kun ne otetaan täsmällisin väliajoin, jolloin oikea määrä lääket­tä pysyy verenkierrossa vuorokauden läpi. Sen sijaan, että ottaisit tabletin jokaisella aterialla, saatatte lääkärisi kanssa huomata, että on parempi ot­taa lääke heti herättyäsi, välipalalla keskipäivän aikaan ja juuri ennen nukkumaan menoa.

■  ENTÄ JOS UNOHDAN OTTAA AN­NOKSEN? Tätä on hyvä kysyä, sillä jotkut antibiootit toimivat parhaiten, jos otat lääkkeen heti kun muistat, kun taas toisten antibioottien kanssa on hyvä odottaa, kunnes on seuraa­van annoksen aika. ”On tärkeää tie­tää tämä etukäteen, niin ettei tarvitse kaivella tietoa, jos unohdat lääke­annoksen myöhään illalla’; Young sanoo.

MILLOIN OLONI PITÄISI TUNTUA PAREMMALTA? Pian. Jos olet syönyt  lääkettä muutaman päivän, eikä olosi ole helpottanut ollenkaan, tai se tun­tuu vieläkin huonommalta, soita lääkärillesi, sanoo farmasian tohtori, Amerikan farmaseuttien yhdistyksen APha:n edustaja ja pennsylvanialai­sen Hartzell’s Pharmacy -yrityksen toimitusjohtaja Vincent Hartzell. ”Joko lääkkeesi ei ole paras mahdolli­nen, tai jotain muuta on pielessä’; hän sanoo. Ota kuitenkin lääkkeesi reseptin mukaisesti, kunnes lääkärisi määrää toisin.

PITÄÄKÖ MINUN JUODA KOKO LASILLINEN VETTÄ TÄMÄN KANS­SA? Ehdottomasti. ”Antibioottien ot­taminen veden kanssa on paras tapa’; sanoo luonnontieteiden maisteri, Amerikan farmaseuttien yhdistyksen APha:n edustaja ja konsultoiva kliini­nen farmaseutti Norman Tomaka Flo­ridasta. Vesi laimentaa vatsan sisältöä ja auttaa elimistöä kuljettamaan anti­biootit ruoansulatusjärjestelmän läpi ennen kuin ne aiheuttavat vatsan är­tymistä tai pahoinvointia – molemmat ovat yleisiä sivuvaikutuksia. Jotkut lääkkeet tarvitsevat lasillisen vettä myös imeytyäkseen kunnolla.

ONKO RUOKIA JOITA TULISI VÄLTTÄÄ? Jotkut lääkkeet eivät vält­tämättä toimi yhtä hyvin tiettyjen ruokien kanssa, koska ne voivat vai­kuttaa lääkkeiden imeytymiseen. Esimerkiksi maitotuotteet heikentävät tetrasykliinin tehokkuutta, koska ruoan sisältämä kalsium sitoutuu an­tibioottiin, jolloin sitä imeytyy eli­mistöön vähemmän, Young sanoo. Seuraa ohjeita myös silloin, kun lää­ke neuvotaan ottamaan tyhjään vat­saan – ruoka voi estää lääkkeen imeytymisen verenkiertoon, Hartzell sanoo.


PITÄISIKÖ MINUN SYÖDÄ MYÖS PROBIOOTTEJA? Lääkäri suosittelee sinulle luultavasti probioottijogurttia tai probiootteja sisältävää lisäravin­netta estämään sivuvaikutuksia, ku­ten vatsavaivoja, virtsatietulehdusta tai hiivatulehduksia. Noin 90 prosen­tin suoliston bakteereista tulisi olla hyviä probiootteja, jotka ovat välttä­mättömiä lisääntymis- ja ruoansula­tuselimille, mutta ”antibiootit tappa­vat monenlaisia bakteereita, myös niitä, joiden ei haluta kuolevan’; Hartzell sanoo. Probiootit voivat auttaa ylläpitämään suoliston bak­teerikannan tasapainoa lääkekuurin aikana.

■  SAAKO TABLETIT MURSKATA? Kysy lääkäriltäsi ennen kuin mur­skaat tabletin – se ei välttämättä imeydy yhtä hyvin kuin kokonainen, Young sanoo. Jos tabletin nieleminen on sinulle vaikeaa, monia antibioot­teja saa myös nes!emäisenä tai pureskeltavassa muodossa.

MIKSI OTAN NÄITÄ? Jopa kol­mannes suun kautta otettavista antibiooteista on määrätty turhaan, kerrotaan Journal of the American Medical Association -lehden tut­kimuksessa. Monien poskiontelo-, korva- ja hengitystietulehdusten voi antaa mennä ohi itsestään. Lääkärin pitäisi pystyä perustelemaan selvästi, miksi lääkettä tarvitaan, Tomaka sanoo. 

Lue lisää:

Kun lääkkeiden haitat ovat suuremmat kuin hyödyt

Ovatko rinnaislääkkeet turvallisia            

7 todistetusti toimivaa lääkettä luonnosta