Previous slide
Next slide

Tämän kehosi kertoo, kun se kaipaa ruokavalion muutosta

keho
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Marissa Laliberte
Kuuntele kehosi seuraavia merkkejä.

Merkkejä siitä, että nautit liikaa…

Kahvia: Kahvin juominen on usein helpompaa kuin kunnon yöunien nukkuminen, mutta vapina, kiihtynyt syke ja unettomuus ovat selviä merkkejä liiasta kofeiinin saannista. Lisäksi kahvin sisältämät yhdisteet, kuten kofeiini ja katekolit voivat aiheuttaa närästystä ja vatsakipuja. Lue lisää yllättävää tietoa kahvista!

Juustoa: Juusto on täynnä tyydyttynyttä rasvaa – eli ”huonoa” rasvaa, joka yhdistetään huonoon muistiin. Tutkimuksessa ne yli 65-vuotiaat naiset, jotka söivät eniten tyydyttynyttä rasvaa, olivat neljän vuoden ajanjaksolla kaikista huonomuistisimpia. Tyydyttyneen rasvan sulaminen myös kestää kauemmin, mikä saa ylimääräisen vatsahapon loiskahtelemaan takaisin ruokatorveen. Tarkkaile siis närästysoireita ja juuston kulutusta: ehkä ne liittyvät yhteen.

Sokeria: Sokeri ei ole huonoksi vain hampaille, vaan se vaikuttaa myös energiatasoon ja mielialaan. Ruoasta saatu sokeri kohottaa verensokeria, ja kun se taas laskee, olo on väsynyt. Jatkuvat heilahdukset voivat kohottaa masennuksen riskiä. Kohonnut verenpaine on toinen liikasaannin merkki. Lue esimerkiksi jogurtin, salaatinkastikkeen ja murojen ravintosisällöt: niissä on usein paljon piilosokeria. Näillä vinkeillä voit hillitä sokerinhimoa!

Suolaa: Yllättävää kyllä, liika suolan määrä voi saada olon tokkuraiseksi. Kanadalaisen tutkimuksen mukaan vähän liikkuvilla aikuisilla, joiden ruokavalio sisältää paljon suolaa, kognitiivisen heikkenemisen riski kasvaa. Vähennä suolaa valitsemalla tuoretta ruokaa pakatun sijasta – laita esimerkiksi voileivän väliin kotona käsiteltyä lihaa valmiiksi marinoidun sijasta. Ja muista, että jo puolikkaan teelusikallisen sirottelu ruokaan lisää suolaa lähes 1 200 milligrammaa, mikä on vähintään puolet suositellusta päiväannoksesta. Lue lisää suolan epäterveellisyydestä! 

Merkkejä siitä, että nautit liian vähän…

Vähärasvaista lihaa: Turvonneet nilkat ja jalat voivat olla merkki voimakkaasta proteiinin puutoksesta – proteiini estää osaltaan suolaa ja vettä tihkumasta ympäröiviin kudoksiin. Jos taas saat liian vähän B12-vitamiinia, jota on lähes yksinomaan eläinkunnan tuotteissa, saatat olla väsynyt ja kalpea – ne ovat oireita anemiasta, joka tarkoittaa, ettei veressäsi ole tarpeeksi punasoluja kuljettamaan happea koko kehoon. Ellet halua syödä lihaa, valitse rikastettuja viljoja, jotka sisältävät B12-vitamiinia. Myös papupohjaiset ruokalajit ovat proteiinipitoisia.

Oliiviöljyä: Jos tunnet olosi uupuneeksi tai jatkuvasti nälkäiseksi, saatat tarvita enemmän ”hyviä” rasvoja, kuten oliiviöljystä löytyviä kertatyydyttämättömiä rasvoja, jotka saavat olosi kylläiseksi pidempään. Lue lisää oliiviöljyn hyödyistä! 

Etkö pysty keskittymään? Kerta-tyydyttymättömät rasvat kiihdyttävät myös aivojen välittäjäaineena toimivan asetyylikoliinin tuotantoa – se auttaa oppimaan ja muistamaan uutta tietoa. Lisäksi rasvat pidättävät lämpöä ja kosteutta, minkä takia jatkuva palelu ja kuiva iho voivat olla merkkejä siitä, että elimistösi tarvitsee enemmän eristettä.

Lohta: Kalan sisältämät omega3-rasvahapot ovat oikea terveyspommi: sata grammaa purkkilohta tyydyttää päivän koko D-vitamiinin tarpeen. Muista ruoista D-vitamiinia on hankala saada. Keho kyllä tuottaa tätä luunmuodostukselle ja immuunijärjestelmälle tärkeää vitamiinia auringon säteilystä, mutta aurinkoa ei juuri näy talvikuukausina.

Mitkä ovat merkkejä D-vitamiinin puutteesta? Otsa, joka tuntuu olevan hikinen, vaikket olisi kuntoillut tai muuten kuumissasi. Lisäksi särkevät luut, lihakset ja nivelet sekä loppumattomalta tuntuvat flunssat. Luonnollisia tapoja saada riittävästi D-vitamiinia! 

Linssejä: Ummettaako? Et ehkä saa tarpeeksi kuitua, joka säätelee suolen toimintaa ja auttaa ruokaa kulkemaan suoliston läpi. Kiristävätkö farkut? Kuitu auttaisi pysymään kylläisenä pidempään, mikä on ratkaisevaa painonhallinnassa. Vähäkuituinen ruokavalio on yhteydessä myös diverkuliittiin eli umpipussien tulehduk-seen, joka aiheuttaa paksusuolessa kipua ja ärsytystä, sekä lisäksi turvotusta, ripulia, oksentelua ja kuumetta. Reilu desilitra linssejä sisältää yli kaksi kertaa niin paljon kuitua kuin omena.  Lue lisää vegaanisista proteiininlähteistä!

Lue lisää: 

12 ruokaa, jotka vähentävät tulehdusta

Tärkeää tietoa vatsan hyvinvoinnista

Mitä kehosi haluaa sinulle kertoa?