Previous slide
Next slide

Tärkein asia, joka täytyy tietää kun olet sairastumassa

uni
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Emily Cappiello
Ensimmäinen ajatuksesi saattaa olla päästä käsiksi C-vitamiiniin, mutta on olemassa toinenkin, helpompi keino, joka saattaa toimia jopa paremmin.

Mikä on paras toimintatapa sillä hetkellä kun kivut, vilunväreet ja nuhasta tai kuumeesta aiheutunut päänsärky iskee? Huikkaa nuhalääkettä? Nappaa Panadolia? Ei ja ei, ainakin jos uutta tutkimusta on uskominen. Tutkimuksella on hyviä uutisia: jos haluat valmistaa vastustuskykysi virus- ja bakteeritartuntoja vastaan taistelemiseen, ensimmäiset liikkeet pitäisi tehdä sänkyä kohti.

The Journal of Experimental Medicine -lehdessä julkaistussa uudessa tutkimuksessa tutkijat seurasivat kymmentä koehenkilöä, joista puolia he pitivät hereillä yön ajan ja antoivat toisen puolen nukkua. Kaksi viikkoa myöhemmin vapaaehtoiset vaihtoivat rooleja. Tutkijat ottivat koehenkilöiltä verinäytteet kummallakin kerralla mitatakseen immuunijärjestelmän T-soluja.

Uni on tärkeää

Tutkijat havaitsivat, että nukkuminen saa tulehduksia vastaan taistelevat T-solut toimimaan paremmin. Tutkijat havaitsivat, että yönsä hereillä viettäneiden koehenkilöiden kehoissa olevat muut hormonit kuten adrenaliini ja noradrenaliini estivät T-solujen toimintaa. Nukkuvien koehenkilöiden kehoissa sen sijaan adrenaliinin ja prostaglandiinin tasot putosivat, ja T-solut pysyivät hereillä ja aktiivisina.

”Tulokset osoittavat, että nukkumisella on mahdollisuus parantaa T-solujen toiminnan tehokkuutta, mikä on erityisen hyödyllistä tietää kun hoidetaan erilaisia unihäiriöitä ja -sairauksia joihin liittyy univaikeuksia, kuten masennus, krooninen stressi, ikääntyminen ja vuorotyö”, sanoo lehdistötiedotteessa tohtori Luciana Besedovsky Tübingenin yliopistosta Saksasta. Kun alat tuntea olosi kurjaksi, kannattaa kertoa pomolle tai kumppanille, että aiot mennä saman tien vetelemään hirsiä. Lue, miten uni vaikuttaa arkeesi ja arki uneesi

Lue lisää: 

Poista baktreeti keittiöstä 

12 ruokaa, jotka pahentavat tulehdusta 

Näillä kotikonsteilla lievität flunssaa ja nuhaa