Previous slide
Next slide

Tiesitkö tämän kaurasta?

kaura
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Lue tarpeellista tietoa kaurasta ja sen ominaisuuksista.

Höyryävä lautasellinen kaurapuuroa lämmittää aamulla sekä mieltä että mahaa, varsinkin kylmänä aamuna. Kaura tekee myös hyvää sydämelle. Siinä nimittäin on runsaasti polyfenoleita ja saponiineja, jotka ovat voimakkaita, taudeilta suojaavia antioksidantteja. Kaurassa on myös tehokkaita ihoa rauhoittavia ainesosia, joiden ansiosta se on tärkeä aines kauneutta kotikonstein hoidettaessa.

Historiaa

Muinaiset egyptiläiset käyttivät kauraa ihoa rauhoittamaan, mutta he tuskin söivät sitä. Kauraa on löytynyt egyptiläisistä hautakammioista ja pronssikauden luolista jo ajalta 3000-4000 eaa. Ei kuitenkaan tiedetä, onko sitä käytetty ihmisten tai eläinten ravintona. Ainakaan antiikin Kreikassa ja Roomassa ei ymmärretty kauran arvoa sisäisesti nautittavana lääkkeenä. Roomassa sitä käytettiin hevosten rehuna ja halveksittiin pohjoisen ”kauroja syöviä barbaareja”. Mutta ehkä, jos roomalaisetkin olisivat aloittaneet päivänsä kaurapuurolla, heillä olisi ollut paremmat mahdollisuudet kukistaa kauraa syövät Skotlannin piktit ja muut barbaarit, jotka loppujen lopuksi koituivat Rooman valtakunnan tuhoksi.

Mitä kaura sisältää?

Kaurassa on beetaglukaania, kuitua, joka vahvistaa vastustuskykyä, tasapainottaa verensokeria ja alentaa kolesterolia. Avenantramidit ovat vain kaurassa esiintyviä antioksidantteja, jotka tuhoavat vapaita radikaaleja. Ne auttavat myös ehkäisemään ateroskleroosia eli valtimonkovettumatautia. Nämä kaksi ominaisuutta edistävät molemmat sydämen terveyttä. Kaura on myös hyvä seleenin lähde. Seleeni on voimakas antioksidantti, jota tarvitaan DNA:n korjaamiseen, ja joka saattaa alentaa erityisesti paksusuolen syövän riskiä. Tutkimusten mukaan kauran avenantramidit vähentävät iholle levitettynä myös kutinaa ja tulehdusta.

Hyvä tietää

Jos puuroon lisää reilun voisilmän tai paljon sokeria, siitä tulee heti epäterveellisempää. Niiden sijaan puuroon kannattaa lisätä esimerkiksi mustikoita, kanelia, karpaloita, pähkinärouhetta, jauhettua pellavansiementä tai rusinoita, jotka lisäävät jo ennestään ravinteita täynnä olevan puuron terveellisyyttä. 18 ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi

Tieteellinen tutkimus

Vuonna 2009 Ateenan yliopiston lääketieteellisessä korkeakoulussa ja diabeteskeskuksessa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että kauran syöminen alentaa haitallisen LDL-kolesterolin määrää ja voi parantaa kakkostyypin diabetesta sairastavien insuliiniresistenssiä. Tutkimuksessa 46 henkilölle annettiin päivittäin joko leipää, johon oli lisätty kolme grammaa beetaglukaania (saman verran saisi reilusta kolmesta desilitrasta kypsää kaurapuuroa), tai tavallista vaaleaa leipää. Kolmen viikon kuluttua beetaglukaaniryhmäläisten LDL-kolesteroli oli laskenut lähes 16 prosenttia ja kokonaiskolesteroli lähes 13 prosenttia. Valkoisen leivän ryhmässä LDL-taso oli laskenut noin kolme prosenttia, ja kokonaiskolesteroli oli noussut noin kaksi prosenttia. Beetaglukaaniryhmän insuliiniresistenssi laski, mutta valkoisen leivän ryhmän insuliiniresistenssi nousi hiukan. Lue, miten vältyt diabeteksen lisäsairauksilta

Kestävästi kylläisenä

Kauran sulaminen kestää pitkään, ja siksi se pitää nälkää kauemmin. Tämä johtuu todennäköisesti kauran runsaasta proteiini- ja kuitupitoisuudesta. Eräässä tutkimuksessa verrattiin puuroa ja sokeroituja aamiaismuroja ja todettiin, että puuroaamiaisen syöneet nauttivat lounaalla kolmanneksen vähemmän kaloreita, mikä auttoi painonhallinnassa.

Numerot kuriin

Kolesterolia ja insuliiniresistenssiä voi laskea pysyvästi, jos ravinnosta saa kolme grammaa beetaglukaania päivittäin. Sen saa noin 2,5 desilitrasta kypsää kauralesettä tai reilusta kolmesta desilitrasta kypsää kaurapuuroa.

Säännöllinen kaurapuuron syöminen voi alentaa sydänsairauden riskiä naisilla muutenkin kuin kolesterolia alentamalla. Hoitajien terveystutkimuksessa todettiin, että viisi kertaa viikossa tai useammin puuroa syövillä naisilla sydänsairauden riski aleni 29 prosentilla. Tähän vaikuttavat kauran vesiliukoisen kuidun lisäksi todennäköisesti myös kauran sisältämät antioksidantit, kuten avenantramidit. Muissa tutkimuksissa on todettu, että kaura saattaa lisätä hyvän HDL-kolesterolin määrää. 

Kaura saattaa auttaa alentamaan myös verenpainetta. Minnesotassa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana henkilöitä, jotka söivät verenpainelääkettä. Puolet ryhmästä söi päivittäin puuroannoksen ja kauravälipalan, toinen puoli nautti vähäkuituisia muroja ja välipaloja. Kauraryhmäläisten verenpaine laski selvästi. Lue, miten saat verenpaineen kuriin.

Vinkki ostajalle

Kaura kannattaa valita oman maun mukaan. Kaikissa on osapuilleen sama ravintosisältö, mutta valmiiden pikapuurosekoitusten sokeri- ja suolapitoisuutta kannattaa pitää silmällä.

  • Kaurasuurimoita eli kaurahelmiä on käsitelty mahdollisimman vähän. Vain kuori on poistettu. Ne ovat hyvin terveellisiä, mutta niitä täytyy kypsyttää pitkään. Suurimoita voi käyttää ohran tai riisin sijaan.
  • Kaurahiutaleet on yleensä höyrytetty ja litistetty, niin että ne kypsyvät nopeasti.
  • Pikakaurahiutaleet ovat hyvin ohuita ja esikypsennettyjä, ja ne täytyy vain sekoittaa kuumaan nesteeseen. Pikahiutaleissa on usein lisättyjä makuaineita, sokeria ja suolaa.
  • Höyryttämättömät kaurahiutaleet on vain litistetty, ja niissä on tallella enemmän kauran omia entsyymejä ja rasvoja. Niitä kannattaa kypsentää pitempään kuin höyrytettyjä kaurahiutaleita, ja ne kannattaa säilyttää jääkaapissa.

Kaura kannattaa säilyttää aina kosteudelta suojattuna.
 

Akne Auringon polttama iho Haisevat jalat Ihon terveys Ihottuma
Korkea kolesteroli Korkea verenpaine Kutina Masennus Painonhallinta
Psoriasis Rintojen arkuus Stressi Sydämen terveys Syylät
Syövän ehkäisy Vastustuskyvyn parantaminen Verensokerin hallinta Vesirokko Vyöruusu Lue lisää: 

Arkipäiväisten tuotteiden yllättävät terveysvaikutukset

Tiesitkö tämän inkivääristä?

Lue lisää vinkkejä Kotikonsteilla terveeksi -kirjasta