Previous slide
Next slide

Tumppaa sähkösavukkeesi nyt

sähkötupakka
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Lisa Bendall
Meillä on entistä enemmän todisteita siitä, että vaporisaattorit voivat olla seuraava iso terveysriski niin nuorille kuin vanhemmillekin eurooppalaisille.

Kun Aleksander Nowak kokeili ensimmäisen kerran nikotiinihöyryn hengittämistä noin vuosi sitten, hän ei tehnyt sitä lopettaakseen tupakoinnin. Nikotiinihöyryä tuottavia laitteita, kuten sähkötupakoita ja vaporisaattoreita, jotka muuttavat runsaasti nikotiinia sisältävän nesteen hengitettäväksi höyryksi, markkinoivat Euroopassa tupakkayhtiöt hienona vaihtoehtona tavallisille savukkeille. Tämä 18-vuotias nuorukainen läheltä Puolan Krakovaa oli kuitenkin kiinnostunut näistä vain siitä yksinkertaisesta syystä, että ne olivat juuri nyt muotia nuorison keskuudessa.

”En ole ikinä koskenut tupakkaan”, pitkä ruskeahiuksinen nuorimies kertoo. ”Mutta sitten kaverini alkoivat nikotiinihöyryn hengittämisen laitteiden avulla ja huomasin, että tykkäsin sen mausta ja isojen höyrypilvien tekemisestä.”

Pian Aleksander alkoi keräillä erilaisia vaporisaattoreita. Hän oli kiinnostunut niiden tekniikasta ja oli katsellut niistä paljon innostavia videoita YouTubesta. Yksi hänen lempituotteistaan on nimeltään FUSH. Siihen syttyy valo, kun siitä vetää henkeensä nikotiinihöyryä. ”Se on aika siistiä”, nuori mies kertoo virnistäen.

Aleksander käyttää nykyisin noin 20 euroa kuukaudessa nikotiinihöyryjen hengittämiseen eikä edes harkitse lopettamista. ”Se on minun harrastukseni”, hän toteaa. ”Sitä paitsi, se on 97 % vaarattomampaa kuin oikean tupakan polttaminen.”
 
Sähkötupakat ja vaporisaattorit ovat kaksi useimmin käytettyä välinettä nikotiinihöyryjen hengittämiseen. Niissä käytetään erityisesti tähän tarkoitukseen suunniteltuja ”e-nesteitä” tai ”e-mehuja”. Molemmissa laitteissa on paristoilla toimivat höyrystimet, ja niiden kanssa toimitaan samalla tavoin kuin tavallisestikin tupakoidessa eli laite viedään kädellä suuhun, mutta tämä tapahtuu ilman tupakkaa tai minkäänlaista polttamista. Savun sijasta hengitetään sisään aerosolia, jota kutsutaan höyryksi. Laitteissa on lämmityslaite, joka muuntaa e-nesteet erittäin pieniksi osiksi, jolloin laiteella tuprutellessaan tai sen muutoin aktivoidessaan käyttäjä hengittää sisään aerosolin höyryä eikä savua.

Pitkäaikaisista vaikutuksia on mahdoton arvioida 

Sähkötupakat ovat yleensä ulkonäöltään samantyyppisiä kuin perinteiset savukkeet, kun taas vaporisaattorit näyttävät enemmänkin täytekyniltä. Käyttäjät saavat laitteista heitä miellyttävän annoksen nikotiinia, jonka laillinen yläraja Euroopassa myytävissä e-nesteissä on 20 mg litraa kohti.
 
Nikotiinihöyryjen hengittämiseen tarkoitettujen tuotteiden markkinat ovat jatkuvassa kasvussa ympäri Eurooppaa. Erään amerikkalaisen markkinatutkimusyhtiön mukaan eurooppalaisten nikotiinihöyryjen hengittelytavan odotetaan tuottavan noin 11,5 miljardia euroa vuodessa vuoteen 2023 mennessä. Vanhemmat höyryjen hengittäjät pitävät sähkötupakoista, koska valmistajat väittävät, että niistä olisi apua tavallisten savukkeiden polttamisen lopettamisessa. Miljoonat nuoremmat eurooppalaiset kuten Aleksander houkutellaan käyttäjiksi seksikkäällä markkinoinnilla ja mainoksilla sekä näiden tuotteiden väitetyillä pienemmillä terveyshaitoilla perinteisiin savukkeisiin verrattuna.

Suurimmassa osassa Euroopan maista alle 18-vuotiaat eivät saa lain mukaan ostaa sähkötupakkaa. Niitä saa kuitenkin hankittua helposti nettikaupoista, muista maista ja jopa tavallisista lähikaupoista. Isossa-Britanniassa alle 18-vuotiaiden sähkötupakkaa kokeilleiden teini-ikäisten määrä on lähes kaksinkertaistunut 15,9 prosenttiin vuosien 2014 ja 2018 välisenä aikana. Alankomaissa tehdyssä tutkimuksessa, jossa haastateltiin 3 000:a 16–18-vuotiasta nuorta, kävi ilmi, että heistä 40 % oli kokeillut nikotiinihöyryjen hengittämistä.

Sekä vanhemmat että nuoremmat käyttäjät ajattelevat sähkötupakkatuotteiden olevan melko vaarattomia. Mutta ovatko ne todellakin niin vaarattomia? Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että koska sähkötupakkatuotteita on käytetty vasta noin 13 vuoden ajan, on mahdotonta tietää, millaisia vaikutuksia niillä tulee olemaan pidemmän ajan kuluessa.
 
”Meillä ei ole vielä mitään todisteita siitä, ovatko sähkötupakkatuotteet vaarallisia, kun niitä käyttää kauemmin. Ihminen voi tupakoida viisitoistavuotiaasta seitsemänkymmentävuotiaaksi, ennen kuin tupakoinnin vaikutukset ovat selkeästi havaittavissa”, toteaa tupakoinnin torjunnan asiantuntija ja Euroopan hengitysyhdistyksen (ERS) johtohahmo Charlotta Pisinger Fredriksbergin sairaalasta Kööpenhaminasta.

”Olemme havainneet eläinkokeissa hengitysteiden tulehtumista ja keuhkojen arpeutumista sekä keuhkojen toiminnan häiriöitä, jotka saattavat olla merkkejä kroonisen keuhkoahtaumataudin (COPD) kehittymisestä”, Pisinger sanoo.
”Tutkimuksissa on todettu myös kohonnut sydäninfarktin [eli sydänkohtauksen] riski”, Pisinger jatkaa.

Sähkötupakkatuotteet voivat sisältää muitakin terveydelle haitallisia yhdisteitä. ”Sähkötupakoiden on todettu sisältävän myrkyllisiä ja ärsyttäviä kemikaaleja. Niitä on sekä e-nesteessä itsessään että laitteista tulevissa päästöissä”, toteaa tohtori Vera da Costa e Silva, joka toimii maailman terveysjärjestön (WHO) tupakoinnin kontrolloimisesta vastaavan puitesopimuksen sihteeristön puheenjohtajana. ”Tällä hetkellä saatavilla olevan todistusaineiston mukaan on epätodennäköistä, että sähkötupakat osoittautuisivat vaarattomiksi.”

Todellakin, Yhdysvalloissa julkaistiin vuonna 2019 tutkimus, joka näyttää, miten haitallisia nämä tuotteet oikein saattavat olla. Tutkimuksessa seurattiin 23 000 ihmistä kolmen vuoden ajan. Koehenkilöillä ei ollut etukäteen minkäänlaisia keuhkosairauden oireita.

Tutkimus julkaistiin joulukuun 16. päivä American Journal of Preventive Medicine -nimisessä erikoisaikakauslehdessä. Julkaisijoina toimivat professori ja tohtori Stanton Glantz, joka työskentelee lääketieteen professorina Kalifornian yliopistossa San Franciscossa sekä johtajana samassa yliopistossa toimivassa tupakoinnin vähentämiseen keskittyvässä tutkimus- ja koulutusyksikössä, ja hänen työtoverinsa tohtori ja kansanterveystieteen maisteri Dharma N. Bhatta.

”Havaitsimme, että sähkötupakan käyttäjien riski sairastua keuhkosairauksiin kasvoi noin kolmanneksella”, professori Glantz sanoo.

”Päättelimme siitä, että sähkötupakka itsessään on haitallista terveydelle ja että sen vaikutukset tapahtuvat itsenäisesti riippumatta siitä, onko henkilö polttanut tavallista tupakkaa vai ei”, Glantz toteaa.
 
Eurooppalaisten pitäisi vain huomata, mitä Yhdysvalloissa on tapahtunut viime vuosina. Siellä nikotiinihöyryjen hengittäminen on saanut aikaan vakavan kansanterveyskriisin.

Nikotiinihöyryjen hengittämiseen liittyvä keuhkosairauksien aalto pyyhkäisi yli koko liittovaltion huhtikuusta 2019 alkaen. Joulukuun kolmanteen päivään mennessä samana vuonna Yhdysvalloissa oli kirjattu 2 291 tähän liittyvää sairaalakäyntiä ja 48 kuolemantapausta, joista tuorein oli tapahtunut 26.11.2019.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että sairastuneet ovat useimmiten kertoneet käyttäneensä sellaisia sähkötupakoita ja nikotiinihöyryjen hengittämiseen tarkoitettuja tuotteita, jotka sisältävät THC:tä (kemikaali, jota on kannabiksessa). Näyttää lisäksi siltä, että E-vitamiiniasetaatti olisi yhteydessä näihin sairauksiin.

Yhdysvaltain tautientorjuntakeskuksen (CDC) mukaan täytyy kuitenkin muistaa, että monia eri aineita ja tuotteiden hankintapaikkoja tutkitaan parasta aikaa ja saattaa olla, että epidemialle on muitakin syitä. CDC:n mukaan ”Tutkimuksien vielä jatkuessa ainoa tapa varmistaa, ettei ole vaarassa, on harkita lopettavansa kaikkien sähkötupakkatuotteiden tai nikotiinihöyryjen hengittämiseen tarkoitettujen tuotteiden käyttö.”

Pisinger toteaakin: ”Olisi piittaamatonta olettaa, että samankaltaiset terveysongelmat ja riippuvuudet, jotka nyt piinaavat amerikkalaisia, eivät voisi tapahtua myös täällä.”

Onko sähkötupakka apu tupakoinnin lopettamiseen?

Sähkötupakkatuotteet eivät ainoastaan voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia, vaan ne eivät ehkä myöskään ole järin tehokkaita auttamaan ihmisiä lopettamaan tupakanpolttoa.

British American Tobacco -tupakkayhtiön mukaan yli kuuden miljoonan tupakoitsijan arvellaan ”vaihtaneen uusiin ja mahdollisesti vähemmän haittaa aiheuttaviin tuotteisiin” Euroopassa.

Sveitsissä päämajaansa pitävän etujärjestön ja lääketieteen ammattilaisten verkoston ERS:n mukaan tupakoinnin väheneminen Euroopassa johtuu kuitenkin oikeasti tupakointia vastaan tehdyistä toimenpiteistä kuten tylsistä pakkauksista, markkinointikielloista ja korkeammasta verotuksesta.

”Väite, jonka mukaan sähkötupakat olisivat paras keino tupakoinnin lopettamiseen sellaisille ihmisille, jotka polttavat runsaasti tai joista tuntuu, etteivät he kykene lopettamaan, ei pidä paikkaansa”, professori Pisinger toteaa.
Vuoden 2017 EU Komission raportti paljastaa, että lähes 28 000 tutkitun henkilön joukosta ainoastaan 14 prosenttia tupakoitsijoista tai entisistä tupakoitsijoista onnistui lopettamaan tupakanpolton siirryttyään käyttämään sähkötupakoita. ERS uskookin, että nikotiinihöyryjen hengittäminen saattaa saada ihmiset lopettamaan tehokkaampien ja turvallisempien tupakoinnin lopettamistapojen etsimisen.

Kuntoutustukihenkilönä työskentelevä Hannah Edgerton Horshamista Englannista jatkaa edelleen savukkeiden polttamista, vaikka hän aloitti tupakkahöyryjen hengittämisen, jotta saisi lopetettua polttamisen. ”Se on auttanut minua vähentämään tupakointia hieman”, 20-vuotias Hannah sanoo. ”Siitä ei kuitenkaan tule samanlaista hyvänolontunnetta kuin savukkeista, joten poltan edelleen askin tai enemmänkin kahden viikon kuluessa.”

Satoja tuhansia Hannahin kohtalotovereita Euroopassa jatkaa tupakkaa sisältävien savukkeiden polttamista ja käyttää lisäksi sähkötupakkaa. Se on kaksinkertainen koettelemus heidän terveydelleen. Vielä huolestuttavampaa on se, että on olemassa enenevässä määrin todisteita siitä, että ”vaaratonta” nikotiinihöyryjen hengittämistä kokeilleet nuoret alkavat haluta entistä enemmän nikotiinia ja siirtyvät siksi myöhemmin polttamaan savukkeita, joissa sitä on enemmän.

”On havaittu, että alaikäisten sähkötupakkatuotteiden käyttö vähintäänkin kaksinkertaistaa heidän todennäköisyytensä alkaa polttaa savukkeita”, tohtori Vera de Costa e Silva sanoo. Saksassa vuonna 2018 tehty tutkimus, jossa tutkittiin yli 2 000 kymmenesluokkalaista eli iältään 15–16-vuotiasta nuorta, tukee tätä väitettä.

”On kehkeytynyt tilanne, jossa [tupakkayhtiöt] voittavat aina, koska ne eivät ainoastaan myy näitä korvaavia tuotteita, vaan tupakoitsijat jatkavat edelleen perinteisten savukkeiden polttamista ja nuoret aloittavat sähkötupakoiden [kautta]”, Pisinger toteaa.
Eri makuvaihtoehtojen käyttäminen sähkötupakkatuotteissa tuntuu olevan suunnattu erityisesti nuorten makuun. Perinpohjainen nettikauppojen ja nikotiinihöyryjen hengittämiseen käytettyjä välineitä myyvien kauppojen läpikäyminen paljastaa, että e-nesteillä on houkuttelevia nimiä, kuten Makeat purkkapallot, Huvipuistohattara ja Keksitaikina. Jotkut näistä makuvaihtoehdoista sisältävät nikotiinia, esimerkiksi Makeat purkkapallot ja Keksitaikina. Ja kaikki nämä eri makuvaihtoehdot, vaikka ne eivät sisältäisikään nikotiinia, saattavat olla haitallisia. Mutta vielä ei ole tiedossa, mitkä niistä aiheuttavat terveyshaittoja tai minkälaisia nämä haitat voivat olla.

”Yhtiöt väittävät, että makuja tarvitaan houkuttelemaan aikuiset vaihtamaan sähkötupakkaan”, professori Glantz sanoo. ”Mutta minä uskon tämän olevan täyttä hölynpölyä.”
 
Sen lisäksi, että useimpien Euroopan maiden hallitukset ovat kieltäneet sähkötupakoiden myymisen alle 18-vuotiaille, ne ovat myös asettaneet rajoituksia koskien sähkötupakoiden mainontaa televisiossa, painetussa mediassa ja radiossa. Se ei kuitenkaan estä nikotiinihöyryjen hengittämistarvikkeita myyviä liikkeitä asettelemasta niitä houkuttelevasti esiin myymälänsä ikkunaan, pitämästä esillä suuria mainoskylttejä tavarataloissa tai myyntikojuja festivaaleilla. Se ei estä myöskään e-nesteiden mainontaa busseissa, aivan kuten tupakkatuotteita mainostettiin ennen vanhaan. Tupakkafirmat mainostavat tuotteitaan epäsuorasti julkaisemalla kuvia nuorista, trendikkäistä käyttäjistä Instagramissa. Ne julkaisevat myös YouTube-videoita, joissa neuvotaan, miten höyrystä saa puhallettua renkaita, sekä säännöllisesti myös Twitter-viestejä aiheeseen liittyen.

Tupakkayhtiöt haluavat, että valtioiden lainsäätäjät kohtelisivat sähkötupakkatuotteita eri tavalla kuin tavallisia savukkeita. Esimerkkinä siitä vuonna 2019 julkaistiin vetoomus, jossa pyydettiin EU:ta kohtelemaan nikotiinihöyryjen hengittämistä ja tupakkaa eri tavoilla laillisesta näkökulmasta katsoen. Jos vetoomus onnistuu, tärkeitä rajoituksia saatetaan poistaa. Vetoomus tuli EU:n kansalaisaloitepalvelun kautta.  

Mutta EU:n alueella lobbaustoimintaa valvovan Euroopan yritysten seurantakeskuksen tutkijan Olivier Hoedemanin mukaan edellä mainitun vetoomuksen alullepanijoina oli todellisuudessa useampia yrityksiä. Imperial Brands, jonka nimi oli ennen Imperial Tobacco Group, ja saksalainen hengitettävän nikotiinihöyryn teollisuuden yhteistoimintaorganisaatio Bündnis für Tabakfreien Genuss (BfTG) olivat kaksi osallistujista.

Philip Morris Internationalilla on ollut tapana julkaista sponsoroitua materiaalia Politico Europessa, joka on vaikutusvaltainen internet-sivusto. Sitä lukevat kaikki EU:n johtavat virkamiehet. Siellä esitetään sähkötupakat savuttomina vaihtoehtoina ja keinona auttaa ihmisiä lopettamaan tupakanpoltto.
 
Huolimatta kaikista olemassa olevista vaaranmerkeistä nikotiinihöyryjen hengittämistä ei kuitenkaan vielä toistaiseksi pidetä vakavana terveysriskinä suuressa osassa Eurooppaa.

”Tupakkateollisuus on avannut [sähkötupakoiden kautta] uuden rintaman, joka uhkaa tehdä tyhjäksi kaiken sen hyvän työn, mitä on tehty tupakoinnin vähentämiseksi”, professori Glantz toteaa.

Jotkut valtiot ja yhtiöt ovat jo ryhtyneet toimiin. Kreikka ja Norja ovat kieltäneet kaiken sähkötupakkatuotteisiin liittyvän markkinoinnin. Tupakointia vastustavassa puitesopimuksessa ehdotetaan sähkötupakkatuotteiden verottamista siten, että alaikäisillä ei olisi enää yhtä helposti varaa hankkia niitä. Etelä-Korea ja Belgia verottavat niitä jo yhtä paljon kuin tavallista tupakkaa. Apple-yhtiö tiedotti 15. marraskuuta vuonna 2018, että se poistaa kaikki sähkötupakkaan ja nikotiinihöyryjen hengittämiseen liittyvät mobiilisovellukset yhtiön kaupasta.

Ehkä kaikkein tehokkain asia, jonka hallitukset voivat tehdä, on rajoittaa niiden saantia erittäin tiukasti. Monet maat ympäri maailmaa ovat suoraan kieltäneet sähkötupakkatuotteet. Singapore, Argentina, Intia, Brasilia, Thaimaa ja Kambodža ovat kaikki kieltäneet sähkötupakat.  Euroopassa Belgia kielsi vastikään niiden nettikaupan ja yli rajojen tapahtuvan kaupan, vaikkakin tämäntyyppiset kiellot ovat tunnetusti vaikeita pitää yllä.

”Sähkötupakka on riippuvuutta aiheuttavaa, ja me alamme vasta ymmärtää, miten vaarallista se oikein voi olla”, Charlotta Pisinger toteaa.

”Sähkötupakkatuotteet vangitsevat käyttäjänsä riippuvuuteen”, Euroopan kansanterveysyhdistysten kattojärjestössä (EUPHA) terveyden edistämisyksikön johtajana toimiva Luis Saboga-Nunes lisää. ”[Kansanterveyden näkökulmasta] ei ole olemassa minkäänlaista syytä puolustella niitä.”
 
 Lue lisää: 

Keuhkoahtaumataudin riskitekijät ja hoitokeinot

Elä yli satavuotiaaksi 

5 tapaa lopettaa tupakointi