Previous slide
Next slide

Voiko koronavirus vahingoittaa aivojasi?

korona_aivot
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Jessica Migala
Tutkimuksen mukaan jopa puolet vakavaan koronavirustautiin sairastuneista potilaista kokee kognitiivisia oireita, kuten huimausta ja päänsärkyä.

Pandemian alussa koronaviruksella oli lyhyt lista oireita: kuume, yskä ja hengenahdistus. Tänä päivänä lista on pidempi. Nyt vaikuttaa siltä, että koronaviruksella on roppakaupalla neurologisia vaikutuksia, jotka voivat esiintyä koronan ensimmäisinä oireina – jo ennen paljastavaa oiretta eli vakavaa yskää.

Kesäkuussa julkaistussa Annals of Neurology -lehden maailman kirjallisuuden katselmuksessa tarkasteltiin Covid-19-taudin aiheuttamia neurologisia oireita. Kyseiset oireet ovat laaja-alaisia, ja niihin kuuluvat esimerkiksi päänsärky, huimaus, tajunnantilan häiriöt, haju- ja makuaistin katoaminen, lihasheikkous, aivoinfarktit sekä epileptiset kohtaukset, toteaa artikkelin toinen kirjoittaja lääketieteen tohtori Igor Koralnik, joka työskentelee neuroinfektiivisten tautien ja globaalin neurologian osaston johtajana Northwestern Feinberg School of Medicine -korkeakoulun neurologian tiedekunnassa Chicagossa.

“Pääasiassa Kiinasta ja Euroopasta kerätyn materiaalin perusteella neurologisia oireita ilmenee noin puolella sairaalahoitoa vaativista koronaviruspotilaista”, toteaa Koralnik. Lue lisää koronaviruksen oireista!

Korona & aivot – mitä aivoissasi tapahtuu koronavirustartunnan seurauksena?

Miten koronavirus siis jättää jälkensä aivoihin? Siihen on paljon mahdollisuuksia. Ei pidä unohtaa sitä, etteivät keuhkojesi lisäksi kehosi muutkaan elimet saa tarpeeksi happea, jos sinulla on yskä ja hengitysvaikeuksia. Tämä happivaje sekä viruksen aiheuttama tulehduspiikki voivat vaikuttaa hermojärjestelmään ja aivoihin, mikä johtaa esimerkiksi sekavuuteen ja muihin ongelmiin, selittää Koralnik.­

SARS-CoV-2-virus voi myös tunkeutua aivoihin ja sitä suojaaviin kalvoihin, mikä aiheuttaa aivokalvontulehduksen. Tämän seurauksena aivoissa voi puhjeta autoimmuuni reaktio, jolloin keho periaatteessa hyökkää itseään vastaan.

Lopuksi on myös mahdollista, että koronavirus aiheuttaa verenhyytymishäiriön ja johtaa suoraan aivoinfarktiin, toteaa Koralnik. Journal of Neurology, Neurosurgery, & Psychiatry -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkkailtiin Kiinan Wuhanissa asuvia potilaita. Sen mukaan aivoinfarkti on yleisempi oire vakavasti koronaan sairastuneilla potilailla kuin heillä, joilla tauti ilmenee lievänä. Lue lisää tietoa aivoinfarktista!

Miten kauan oireet kestävät?

Koronavirus on epäilemättä tappava. Yhdysvaltojen tautikeskuksen (CDC) mukaan yli 105 000 ihmistä oli kuollut Yhdysvalloissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kesäkuun 19. päivään mennessä. Suurin osa sairastuneista parantuu kuitenkin tartunnasta. Mitä tulee neurologisiin oireisiin, ei ole varmuutta, että oireet katoavat taudin parantuessa.

“Koska pandemia alkoi vasta kuusi kuukautta sitten, meillä ei ole tällä hetkellä vielä tietoa asiasta”, toteaa Koralnik. Lievemmät oireet, kuten päänsärky ja huimaus, voivat hävitä. Aivoinfarktin tai epileptisten kohtausten vaikutukset voivat kuitenkin olla pitkäkestoisia tai pysyviä. Koralnikin mukaan tärkeintä on tietää, että kognitiiviset oireet, kuten huimaus tai hajuaistin menetys, voivat olla koronavirustaudin ensimmäisiä oireita. Tästä syystä sinun ei pitäisi sivuuttaa outoja tai epämääräisiä muutoksia terveydessäsi tai olettaa, ettei sinulla voi olla koronavirustartuntaa, vaikka olisit sekava tai houraileva, mutta sinulla ei olisi yskää.

Keskustele lääkärisi kanssa, harkitse meneväsi testattavaksi tai eristäytyväsi sekä tee oma osasi estääksesi mahdollisen tartunnan leviäminen ystäviisi, perheeseesi ja yhteisösi jäseniin.

Artikkeli on julkaistu alunperin RD.com-sivustolla 19.6.2020.

Lue lisää:

52 asiaa, jotka sinun tulisi tietää viruksista

Aivohalvaus – tunnista oireet!

10 tapaa, joilla lääkärit suojautuvat koronavirukselta