Previous slide
Next slide

Ystävänpäivän yllättävän synkkä historia

synkka_ystavanpaiva
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Lauren Cahn
Ystävänpäivä – mikä mahtava tilaisuus velloa rakkaudessa ja romanssissa. Ironisesti ruusujen, suklaiden ja sydämenmuotoisten korttien täyttämällä päivällä on kuitenkin synkkä historia.

 
Punainen väri liitetään ystävänpäivään, koska se linkittyy tieteellisesti intohimoon ja seksuaalisuuteen. Mutta kun selviää, miten pahaenteinen ystävänpäivän historia on, ehkä väri muistuttaa sittenkin enemmän veriroiskeista…

Miten ystävänpäivä sai alkunsa

Ystävänpäivä merkitsee itse asiassa päivää, jolloin Rooman keisari Claudius II teloitutti Pyhän Valentinuksen 300-luvulla. Ja mikä oli Valentinuksen rikos? Suosituimman teorian mukaan hän oli toimittanut siunauksia sotilaiden häissä, vaikka naimisiinmeno oli heiltä lailla kielletty. Ilmeisesti keisarin mielestä rakkaus ja romanssi tekivät sotilaista heikkoja. Lue seuraavaksi nämä ystävänpäivän perinteet ympäri maailmaa.

Miksi 14. helmikuusta tuli ystävänpäivä

Jo kauan ennen Pyhän Valentinuksen teloitusta 14. helmikuuta yhdistettiin hedelmällisyyteen ja vereen. Helmikuun 13. ja 15. päivän välillä roomalaiset juhlivat Lupercalian juhlaa uhraamalla vuohen ja koiran ja sen jälkeen ruoskimalla alastomia naisia niiden nahoilla. Kaikki tämä tehtiin, jotta naisista tulisi hedelmällisempiä. 400-luvulla paavi Gelasius I teki Lupercaliasta laittoman ja julisti helmikuun 14. päivän virallisesti Pyhän Valentinuksen juhlaksi, ystävänpäiväksi.

Ystävänpäivä kaksiteräisenä miekkana läpi historian

NPR:n mukaan vuosien vieriessä ystävänpäivä on saattanut yhdistyä normannien Galatinin päivään. (Galatin viittasi ”naisten rakastajaan”.) Siihen mennessä kun Geoffrey Chaucer kirjoitti runonsa Parliament of Fowls, joka viittasi ystävänpäivään päivänä, jolloin linnut löysivät parinsa (1300-luvun lopulla), ystävänpäivä oli jo siirtynyt suuren yleisön tietoisuuteen ja sitä pidettiin rakkauden päivänä. 1500-luvun lopulla Willian Shakespeare viittasi ystävänpäivään enteilläkseen Ofelian itsemurhaa Hamletissa.

Ei kuitenkaan anneta synkän historian latistaa tunnelmaa – sen sijaan että ystävänpäivää ajattelisi liikaa sen menneisyyden kannalta, kannattaa keskittyä miettimään rakkaallesi sopivaa, ihanaa ystävänpäivälahjaa, tai keksiä tekemistä itsellesi jos olet sinkku.

Lue lisää:

Älä osta näitä kukkia ystävänpäivänä

Miten ruusuista tuli ystävänpäivän tunnus?

12 tapaa viestiä rakkaudestasi