Previous slide
Next slide

10 yllättävää hyötyä vasenkätisyydestä

vasenkätisyys
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Jill Waldbieser
Vain noin kymmenen prosenttia ihmisistä on vasenkätisiä. Joukko on ehkä pieni, mutta he pääsevät nauttimaan yllättävistä hyödyistä!

1. Vasenkätisyys saattaa auttaa johtajarooleissa

 
”Kun opiskelin lakia Columbian yliopistossa, yhdessä Yhdysvaltain arvostetuimmista kouluista, huomasimme, että iso osa luokan oppilaista oli vasenkätisiä”, sanoo Robert S. Herbst, vasenkätinen lakimies, hyvinvoinnin asiantuntija, motivaatiopuhuja ja voimanostaja.

”Tämä kävi järkeen, sillä vasenkätiset käyttävät usein enemmän oikeaa aivopuoliskoa, mikä tarkoittaa, että he ovat luovempia, analyyttisempiä ja kielellisesti lahjakkaampia, ja heillä on parempi kielitaito, joita kaikkia hyvä asianajaja tarvitsee.” Herbst oli partioaikoinaan ns. Eagle Scout, joka on Yhdysvaltojen partiolaisten korkein arvo: ”Olen tavannut useita vasenkätisiä Eagle Scout -partiolaisia, joihin lukeutuu myös miljonääri ja entinen New Yorkin pormestari Michael Bloomberg. Ehkä vasenkätisyys ja oikea-aivoisuus toi meille myös johtajantaitoja, kuria ja kunnianhimoa menestyä nuoresta pitäen.”

2. Vasurit tienaavat enemmän

Laterality-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa taloustieteen tohtori Christopher Ruebeck, joka opettaa Lafayetten yliopistossa Pennsylvaniassa, totesi, että vasenkätiset ansaitsevat hieman enemmän kuin oikeakätiset samassa työssä. Ruebeckin mukaan tuloerot olivat huomattavimmat kun tarkasteltiin yliopistokoulutettuja, vasenkätisiä miehiä, jotka ansaitsivat keskimäärin 15 prosenttia enemmän kuin oikeakätiset työtoverinsa.

3. Vasenkätisyys erottuu joukosta

”Muistan kun lukiossa eräs ystävä kertoi, että vasenkätisyys luettaisiin pian vammaisuudeksi”, taiteilija Danielle Becker sanoo. Hän on myös Leftys Right Mind -yrityksen perustaja. ”Jos ei oteta lukuun sitä, että olin luokassa ainoa, jonka käden sivu oli aina sotkuinen kirjoittamisen jäljiltä, en ikinä kokenut, että vasenkätisyys olisi estänyt minua tekemästä töitäni tai elämästä elämääni. Itse asiassa uskon, että se erottaa minut muista. Arvostan vasenkätisyyttäni. Vasen käteni on vuosien aikana johdattanut minut intohimoni pariin ja auttanut minua elämään unelmaani ammattisuunnittelijana.” Daniellen mukaan hänen luovuutensa – ja työ taitelijana – on vasenkätisyyden ansiota. ”Kukoistan luovuuden parissa. Monille taiteen aloille ulottuvat lahjani liittyvät käytännön taiteen tekemiseen ja omistautumiseen vapaalle luovuudelle.”

4. Vasenkätiset oppivat usein molempikätisiksi

”Vuosien varrella olen ikään kuin vahingossa oppinut molempikätiseksi, koska sitä on tarvittu”, selittää PR-asiantuntija Ernestine Sclafani Los Angelesista. ”Maailma palvelee oikeakätisiä: takkien napit, farkkujen vetoketjut, ovenkahvat, koulun pulpetit on kaikki tehty oikeakätisille.

” Jotkin asiat on helpompi tehdä toisella kädellä, ”Golfin opettelu oli huomattavasti helpompaa oikeakätisenä”, kertoo Sclafani. Nykyään vasenkätiset otetaan paremmin huomioon, ja heille suunnattuja tuotteita ja harrastuksia on enemmän. Molempikätisyys on silti hyvä taito hallita.

”Vasenkätisyyden ehdottomasti suurin hyöty on se, että pystyn käyttämään molempia käsiäni paremmin kuin keskiverto oikeakätinen”, sanoo Phil Reames, joka omistaa Reames Financial -liikkeen Kalamazoossa, Michiganissa. ”Pystyn vasaroimaan kummallakin kädellä. Pesäpallossa löin sekä oikea- että vasenkätisesti Ainoa asia, jota en osaa tehdä hyvin oikealla kädellä, on kirjoittaa.”

5. Se on hyvä keskustelunaloitus

”Olen vasenkätinen ja outoa kyllä, ihmiset usein pistävät sen merkille”, sanoo Launch Medialla työskentelevä tiedottaja Ingrid Hansen. ”Kun se huomataan, siitä on helppo aloittaa keskustelu.” Hänen mukaansa monet vasenkätiset ovat myös intoroverttejä, mikä johti hänet omalle uralleen. ”Introverttinä olen luonut menestyksekkään yrityksen, joka valmentaa muita introverttejä – mukaan lukien vaseenkätisiä – puhumaan tiedotusvälineille.”

6. Vasenkätisyys ei ole helppoa, mutta haasteet voivat vahvistaa 

”Arvostan luovuuttani, mutta oikeakätisessä maailmassa eläminen on ajoittain hankalaa”, kertoo vasenkätinen kirjailija Kim Murphy, joka asuu Batesvillessä Virginiassa. ”Kun esimerkiksi menen kirjastoon tekemään tutkimustyötä, vasenkätisille tarkoitettuja tietokoneita on harvoin tarjolla. Puutarhatyökalut kuten siimaleikkuri voivat olla minun käytössäni jopa vaarallisia. Pidän silti siitä, että olen erilainen.” Esteiden ylittäminen ja jatkuva itsensä haastaminen tekevät ihmisestä vahvemman. Myös Murphy antaa kunnian luovuudestaan vasenkätisyydelle. ”Koska olen kirjailija, olen vuosien varrella tavannut monia kirjailijoita ja muita taiteilijoita, ja suuri osa heistä on vasenkätisiä.”

7. Vasurit ajattelevat ”laatikon ulkopuolelta”

Yhdysvaltain psykologisen liiton mukaan kymmenen prosenttia amerikkalaisista on vasenkätisiä. Journal of Mental and Nervous Disease -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan muusikot, taidemaalarit ja kirjailijat ovat todennäköisemmin vasenkätisiä. Uusi-seelantilainen aivoalueasiantuntija ja psykologian tohtori Michael Corballis kertoo, että vaikka aivopuoliskojen välillä liikkuva tieto saattaakin vioittua, matkan varrelta löytyy usein uusia ideoita. Oikeakätiset saattavat jättää ”liian radikaalin” idean huomiotta, kun taas vasenkätiset tarttuvat todennäköisemmin ratkaisuun, jonka oikeakätisen aivot jättävät huomiotta. ”On yhteiskunnan kannalta hyvä, jos meillä on ihmisiä, jotka ajattelevat laatikon ulkopuolelta”, Corballis sanoo.

8. Saat seuraa näistä vasenkätisistä presidenteistä

Yhdysvaltojen 44 presidentistä kahdeksan on ollut vasenkätisiä. He ovat James A. Garfield, Herbert Hoover, Harry S Truman, Gerald Ford, Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton ja Barack Obama.

9. Sukupuustasi löytyy luultavasti lisää vasureita

U.S. National Library of Medicinen mukaan vasenkätisyys määräytyy monen tekijän, kuten genetiikan, ympäristön ja sattuman, perusteella. Alun perin luultiin, että vasenkätisyys riippuu yhdestä geenistä, mutta viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että mahdollisesti jopa 40 eri geeniä edesauttaa vasenkätisyyden kehittymistä. Yksittäin näiden geenien vaikutus on tuskin huomattava, mutta yhdessä niillä on merkittävä rooli kätisyyden määrittelyssä. Koska vasenkätisyyden todennäköisyys on kuitenkin melko pieni, useimmat vasenkätisten lasten vanhemmat ovat oikeakätisiä (vaikka vasenkätisillä vanhemmilla onkin suurempi mahdollisuus saada vasenkätinen lapsi). Kun sukupuuta tutkii kauemmas, saattaa olla yllätys, kuinka paljon vasenkätisiä kaukosukulaisia sieltä löytyy.

10. Oikeakätiset perheenjäsenet ovat hyvin samankaltaisia kanssasi

”Ihmisillä on tapana vetää viiva oikea- ja vasenkätisten väliin, mutta tutkimukset osoittavat, ettei jako ole niin yksinkertainen”, sanoo vasenkätinen psykologian tohtori Jason Eckerman. Hän viittaa tutkimukseen, jossa niillä oikeakätisillä, joilla oli vasenkätisiä lähisukulaisia, oli vasenkätisten kanssa samankaltaiset aivokuvat, kun he suorittivat kieleen liittyvää tehtävää. Mitä tämä siis tarkoittaa? ”Jos olet perheesi ainoa vasenkätinen, voit lohduttautua ajatuksella, että perheesi luultavasti ymmärtää sinua paremmin kun luuletkaan.”

Lue lisää: 

Mitä syntymäpäiväsi kertoo luonteestasi?

Vihdoinkin kattava lista siitä, mitä F1-F12 -näppäimet tekevät

36 yleistä totuutta, jotka ovatkin tarua