Previous slide
Next slide

50 pientä etikettisääntöä, joita tulisi aina noudattaa

etikettisääntöjä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Reader’s Digestin päätoimittajat
Näiden vinkkien avulla osaat käyttäytyä oikein.

Milloin aloittaa syöminen:

Odota, että kaikille on tarjoiltu. Jos istut pöydässä, jossa on korkeintaan kahdeksan vierasta, odota, että kaikille on tarjoiltu, ja että juhlien emäntä aloittaa syömisen ennen sinua. Pitkässä juhlapöydässä on hyväksyttävää aloittaa, kun useampi henkilö on istuutunut ja heille on tarjoiltu.

Mitä täytyy pitää poissa pöydältä:

Kaikki sellainen, mikä ei liity ruokaan. Kaikki esineet, jotka eivät liity ruokaan tai koristeluun tulisi pitää poissa pöydältä: avaimet, pikkulaukut, aurinkolasit, ja ennen kaikkea puhelimet.

Milloin tekstata:

Älä tekstaa pöydässä. “Jos olet tilanteessa, jossa pahoittelisit kohteliaasti mennäksesi vessaan, sinun tulisi poistua kohteliaasti myös ennen kuin tartut puhelimeesi”, kirjoittaa Farhad Manjoo sivustolla slate.com.

Mitä tehdä, jos et halua juoda viiniä:

Älä käännä lasiasi ylösalaisin. Älä tee numeroa siitä, ettet juo. Laita vain sormenpääsi lasin reunalle ja sano, ”Ei tänään, kiitos”. Näin toimien et tuomitse niitä, jotka haluavat nauttia juomasta.

Kuinka puhua kaiutin päällä:

Kerro puhujalle, että sinulla on kaiutin päällä. Älä käytä kaiutinta, ellet ole toimistolla kokouksessa, johon joku osallistuu etänä. Varoita puhujaa siitä, että muita on läsnä ja sulje ovi. Huomio: Kaiuttimen pitäminen täysillä silloin, kun tarkistat ääniviestejäsi, on ärsyttävyyden huippu.

Kuinka avata ovi jollekin toiselle:

Se, joka saapuu ovelle ensin, avaa sen. Kummankaan sukupuolella ei ole väliä.

Kuinka käyttää työpaikan mikroaaltouunia:

Älä lämmitä mikrossa haisevia ruokia. Ihan oikeasti.

Tässä perusohjeita lentokentälle:

Älä jää seisoskelemaan koneeseennousuportille. Ja kun pääset koneeseen, laita tavarasi paikoilleen ja siirry käytävältä nopeasti. Kun haet matkatavaroitasi, älä tuki tietä liukuhihnalle. Astu sen lähelle vasta, kun näet laukkusi.

Kuinka käyttäytyä hississä:

Päästä ihmiset pois hissistä. Sinun tulisi myös pitää ovia auki toisille ennen kuin itse astut sisään.

Tässä perussääntöjä sähköpostietikettiin:

Älä lähetä sähköpostia, jossa sanot vain ”Kiitos!” Jos sinulla ei ole muuta sanottavaa sähköpostivastauksessasi kuin ”Kiitos!”, älä lähetä sitä. Täytät vain Saapuneet-kansiota.

Kokeile tätä peruskännykkäsääntöä:

Pidä puhelin poissa, kun keskustelet kasvotusten. Kun keskustelet jonkun kanssa kasvotusten, älä vilkuile samalla puhelintasi nähdäksesi, kuka yrittää tavoitella sinua.

Näin kirjoitat sähköpostia kohteliaasti:

Älä käytä pelkkiä isoja kirjaimia. Mitä ei pidä tehdä kirjoittaessaan sähköpostia: huutaa käyttämällä pelkkiä isoja kirjaimia, käyttää värillisiä fontteja ja hymiöitä, liittää viestiin isoja liitetiedostoja, lähettää viestiä eteenpäin, ellei se ole perusteltua.
 

Kannattaako lähettää työtekstiviesti vai työsähköposti:

Rajoita aikaa, jolloin lähetät työtekstiviestejä. Työsähköposteja voi lähettää milloin vain, mutta työtekstiviestien lähettäminen tulisi rajoittaa aikaan tuntia ennen työpäivän alkamista ja kaksi tuntia sen päättymisen jälkeen, kerrotaan The Modern Gentleman -lehdessä.


Sähköposteja ei kannatta kirjoittaa hutaisemalla, eikä viestin lähettämisen ajankohta ole yhdentekevä.
Kuva:Thinkstock

Tämä on oikea tapaa puristaa sitruuna juomaasi:

Suojaa sitruunaa puristaessasi sitä. Suojaa sitruunaa kädelläsi puristaessasi sitä jääteehesi, ettet vahingossa ruikkaa sitä vierustoverisi silmään.

Tässä lautasliinaetikettisääntö, jota moni ei tiedä noudattaa:

Pyyhkäise suutasi ennen kuin juot. Jos haluat syödessäsi ottaa huikan juomastasi, pyyhkäise suutasi lautasliinalla välttääksesi jättämästä likajälkeä lasin reunaan.

Tässä yleinen virhe ruoan ojentamiseen liittyen:

Älä ole ahne. Salaattikulhon tai suolasirottimen nappaaminen silloin, kun sitä ojennetaan jollekin sitä pyytäneelle, on kuin etuilisi jonossa: ahnetta ja epäkohteliasta.

Tässä oikea tapa ojentaa ruokaa:

Ruoka-astiat kulkevat vastapäivään. Mutta jos vasemmalla puolellasi istuva pyytää jotakin, voit ojentaa sen suoraan hänelle.

Toimi näin ylijääneen ruoan kanssa:

Älä pyydä saada yli jäänyttä ruokaa kotiin työlounaalla tai -päivällisellä. Kun olet ulkona ystävien tai perheen kanssa – hienossakin ravintolassa – on ihan sopivaa pyytää yli jäänyttä ruokaa mukaan paketissa. Mutta älä tee sitä työlounaalla tai -päivällisellä.

Milloin tarkistaa puhelimesi kokouksen aikana:

Kunnioita pomoasi. Älä tarkista henkilökohtaisia laitteitasi sellaisen kokouksen aikana, johon osallistuu pomosi tai joku muu, jonka pahastuminen voisi olla sinulle ongelma.

Kuinka vastata puhelimeen oikein:

Kerro puhelimeen nimesi. Kun vastaat puhelimeen töissä, kerro nimesi ja työpaikkasi: ”Widgets Oy. Maija Meikäläinen puhelimessa. Kuinka voin auttaa?”

Tämä on oikea tapa jättää työhön liittyvä ääniviesti:

Pidä työääniviestit lyhyenä. Kun jätät ääniviestiä, kerro nimesi, työpaikkasi ja numerosi. Kerro ytimekkäästi, miksi soitat. Toista ensimmäinen vaihe ja hyvästele.

Kuinka esitellä ihmisiä töissä:

Kerro ensin korkeammassa asemassa olevan henkilön nimi. Esimerkiksi, ”Rouva toimitusjohtaja, saanko esitellä postimies Ronin?”

Tässä oikea tapa käyttää kännykkää työpaikalla:

Pidä puhelimesi äänettömällä. Jos jätät kännykkäsi työpöydällesi, laita se äänettömälle. Varsinkin jos soittoäänesi on jotain Justin Biebermäistä.

Kuinka toimia sairaspäivänä:

Jää töistä kotiin, jos olet sairas. Työkaverisi kiittävät.

Kuinka nousta seisomaan lennon aikana:

Kunnioita kanssamatkustajia. Jos sinun täytyy nousta seisomaan lennon aikana, älä vetäise edessä istuvan selkänojaa taaksepäin ottaaksesi siitä tukea.

Muista tämä leikkikentän käytössääntö:

Jaa lelut. Leikkikentän käytössääntöjen mukaan lojumaan jätettyä lelua saa käyttää, kunnes sen omistaja haluaa sen takaisin.

Tämä on olennaista, jos haluat olla hyvä juhlien järjestäjä:

Älä anna vieraiden ajaa humalassa. Jos joku juhliesi vieraista on humalassa, kysy häneltä hienotunteisesti haluaisiko hän mennä lepäämään, haluaisiko hän sinun järjestävän hänelle kyydin, tai haluaisiko hän jopa jäädä yöksi. Älä anna hänen ajaa.

Kuinka suhtautua häävieraisiin:

Lue hääkutsu. Älä pyydä lupaa saada tuoda häihin toista vierasta, ellei kutsussa niin sanota.

Tässä häälahjasääntö, joka kaikkien morsianten ja sulhasten tulisi tietää:

Älä pyydä käteistä. Ja pyyntö ”ei lahjapaketteja” on vain sama asia eri sanoin.

Tämä on oikea tapa puhua jalkakäytävällä:

Liiku virran mukana. Pysyttele jalkakäytävän oikealla reunalla ja pysy liikkeessä. Älä pysähdy tekstaamaan tai tarkistamaan sähköpostia, varsinkaan rakennuksen sisäänkäynnin edessä.

Tämä on ykkössääntö musiikin kuuntelussa:

Älä soita musiikkia liian kovalla. Jos käytät iPodiasi halpojen ja vuotavien korvanappien kanssa, lähelläsi olevat henkilöt kuulevat soittolistasi ja se kuulostaa siltä kuin sitä soitettaisiin maailman pienimmällä sirkkelillä.


Musiikkia kuunnellessa on hyvä ottaa muut huomioon, etenkin työpaikalla.
Kuva:Thinkstock

Tässä aurinkolaseja koskeva sääntö, jota monet eivät tiedä:

Riisu aurinkolasit ja korvanapit puhuessasi jonkun kanssa. Niiden pitäminen on yksinkertaisesti epäkohteliasta.

Tämä kuuluu nykyajan WiFi-etikettiin:

Älä omi WiFi:ä. On ihan ok ratsastaa naapurin ilmaisella WiFi:llä, ellet omi sitä ja kunhan ymmärrät, ettei verkko ole turvallinen.

Yritä noudattaa tätä kännykkäsääntöä:

Vältä julkisia puhelinkeskusteluja. Älä puhu puhelimeen odotustilassa, hotellin uloskirjautumisjonossa, ravintolassa, junassa tai, luoja varjelkoon, vessakopissa.

Tässä etikettisääntö sähköisiin kutsuihin:

Vastaa luotettaviin sähköisiin kutsuihin viipymättä. Avaa sähköpostisi, tarkista kalenterisi, ja vastaa.

Milloin viestittää pelkkä ”kiitos”:

Lähetä erillinen sähköposti. Voit lähettää henkilökohtaisesti toimitettuihin juhla- ja syntymäpäiväkutsuihin kiittävän sähköpostin, kunhan lähetät ne erillisinä – älä käytä vastaa lähettäjälle -toimintoa. Kiittäminen postitetuista lahjoista, suosituskirjeistä tai häälahjoista on edelleen suositeltavaa tehdä kirjoittamalla oikea viesti.

Kuinka kohdella työkavereita Facebookissa:

Kohtele pomoasi eri lailla. On ihan okei (ja jopa suotavaa) seurata pomoa Twitterissä, mutta sinun ei pitäisi yrittää saada häntä kaveriksi Facebookissa. Ystävien ajatellaan olevan tasavertaisia, seuraajien ei niinkään.

Tässä perussääntö juhliin:

Älä koskaan mene juhliin tyhjin käsin. Vie mukanasi viiniä, kukkia tai jälkiruokaa.

Miltä puhelinvastaajanviestisi pitäisi kuulostaa:

Pidä se ammattimaisena. Omistatko edelleen puhelinvastaajan? Pidä huoli siitä, ettei vastausviestisi ole ärsyttävä tai lässyttävä.

Noudata tätä pikaviestinnän etikettiä:

Kysy aina, onko nyt hyvä hetki chattailla. Ota huomioon toisten ihmisten aikataulut.

Tämä koiranulkoilutussääntö on ajaton:

Pidä koirasi aisoissa ja siivoa sen jäljet. Missä ikinä oletkin.


Lemmikkien hoitamisen yhteydessä on syytä huomioida muutama tapasääntö, kuten jälkien siivoaminen.
Kuva:Thinkstock

Tässä vaipanvaihtoetikettiä uusille vanhemmille:

Ota huomioon, missä vaihdat vaipan. Vaihda vauvan vaippa kauempana muista ihmisistä, äläkä tee sitä pöydällä, jolla muut ehkä syövät. Oletko jonkun toisen kotona? Kysy, missä olisi hyvä paikka tehdä tuo haiseva homma.

Tämä on oikea tapa mennä taksiin työkavereiden kanssa:

Mene taksiin ensimmäisenä. Kun menet taksiin pomosi kanssa, mene sisään ensimmäisenä, niin ettei hänen tarvitse hilata itseään penkin poikki.

Kuinka toimia, jos puhelu katkeaa:

Soita takaisin. Jos kännykkäpuhelu katkeaa, henkilön, joka puhelun soitti, pitäisi soittaa uudelleen – vaikka keskustelu olisikin jo ollut lopussa.

Tämä on oikea tapa keskustella henkilön kanssa, jolla on aksentti:

Älä kysy, mistä hän on kotoisin. Jos juttelette tarpeeksi kauan, asia nousee esille luonnostaan.

Noudata tätä kutsuihin liittyvää perussääntöä:

Varmista, että vastaat kutsuun. Älä oleta, että vastaamatta jättäminen on sama asia kuin jos vastaisit ”ei”.

Tässä perussääntö sosiaalisen median päivityksiin:

Mieti tarkkaan, mitä kirjoitat. Älä kirjoita sosiaaliseen mediaan arkaluontoisia henkilökohtaisia asioita, varsinkin jos työkaverisi voivat lukea kirjoituksesi.

Pidä tämä kännykkäsääntö mielessäsi, kun kuuluvuus on huono:

Älä huuda puhelimeen. Vaikka sinä et kuulisikaan linjan toisessa päässä olevaa henkilöä kovin hyvin, se ei tarkoita sitä, ettei hän kuulisi sinua.

Tässä perussääntö lemmikinomistajille:

Kysy ennen kuin tuot lemmikin mukanasi. Musti-koirasi voi olla hyvinkin söpö, mutta älä oleta, että kaikki haluaisivat lemmikkisi kotiinsa, tai kauppaansa.

Tässä kovaa faktaa täsmällisyydestä:

Ole aina ajoissa. Se, että kerrot olevasi myöhässä, ei tee siitä hyväksyttävää. Osoita toisille, että arvostat heidän aikaansa!

Lue lisää
Näin saat ja pidät työpaikan
Ystävällisiä tekoja tuntemattomilta 
Näin vaikutat fiksulta