Previous slide
Next slide

7 merkkiä, että ystäväsi onkin vihollisesi

ystävyys
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Christine Coppa
Ystävien pitäisi tukea, ei murtaa toisiaan. Nämä varoitusmerkit auttavat sinua havaitsemaan niin-sanotut ystävät, jotka voivat todellisuudessa olla sinulle myrkkyä.

Hän muistaa aina sanoa ’mutta’

Hän kehuu autoasi, vastamaalattua kylpyhuonettasi ja suloista koiranpentuasi, mutta jatkaa aina lausettaan huomautuksella, joka vähentää niiden arvoa: ”Mutta sinun olisi kannattanut hankkia kattoikkuna”, ”Mutta vihreä on kaikkein rauhoittavin väri makuuhuoneisiin”, tai ”Entä se kaikki tuho?” ”Kritiikki on hidasta mutta varmaa myrkkyä missä tahansa läheisessä suhteessa,” sanoo Georgian Atlantassa toimiva psykologi Jared DeFife. ”Sama vaikutus on sillä, että joku yrittää aina parhaansa mukaan voittaa toisten hyväksynnän.” Jos myrkyllinen ystäväsi tarjoaa sinulle usein näitä puolikohteliaisuuksia, voit yrittää mainita asiasta. Hän ei ehkä kuitenkaan kykene korjaamaan asiaa. ”Silloin sinun täytyy asettaa rajoja ja kertoa hyvät uutisesi ystäville, jotka vahvistavat iloasi sen sijaan, että tukahduttavat sen jatkuvalla kritiikillään,” DeFife sanoo.

Hän ei koskaan soita tai kutsu sinua mihinkään

Muistatko miten tapasit nuorempana puhua ystäviesi kanssa puhelimessa tuntitolkulla? Tekstaaminen ja sosiaalinen media ovat tehneet yhteydenpidosta helppoa, mutta se on myös aiheuttanut vieraantumista. ”Tunnen, että vaikka tekstaamme lähes joka päivä, tarvitsen myös henkilökohtaista yhteyttä ihmisiin, joista välitän,” sanoo Irene S. Levine, teoksen Best Friends Forever: Surviving a Breakup With Your Best Friend kirjoittaja. ”Minulle se tarkoittaa, että haluan käyttää aikaani sinuun.” Jos ystäväsi ei löydä keinoa soittaa sinulle tai tavata sinua kasvokkain moneen kuukauteen, hän saattaa olla myrkyllinen ystävä, joka ei piittaa sinusta tarpeeksi. ”Jos hänellä riittää aikaa Botox-hoitoihin, hänen pitäisi myös ehtiä brunssille,” Levine sanoo.
 

Hän vähättelee työtäsi

Onko sinulla bestis seuraavassa huoneessa? Useimmilla on. Kiinnitä kuitenkin huomiota siihen, miten hän hyötyy urastasi – tai sabotoi sitä. Jos hän ”muokkaa” esityksiäsi, huomauttelee ääneen siitä, että olit taas myöhässä, tai tarjoutuu helpottamaan työtaakkaasi (vaikka se olisi täysin hallinnassasi), hän saattaa yrittää olla sinulle haitaksi. ”Työpaikalla myrkylliset ystävät voivat olla erityisen tuhoisia, Naiset tulevat usein liian läheisiksi työtoveriensa kanssa, eivätkä tajua, että toisinaan suoriutumispaineet, kilpailu ylennyksistä sekä muut tekijät voivat vaikuttaa heidän ystävyyksiinsä,” sanoo Nancy A. Shenker, teoksen Don’t Hook Up With the Dude in the Next Cube: 200+ Career Secrets for 20-Somethings kirjoittaja. Ystävyyssuhteilla on toki oma paikkansa toimistossa. Henkilökohtaisia suhteita muodostavat naiset työskentelevät tiettyjen tutkimusten mukaan paremmin yhdessä, mutta tulos voi myös olla katastrofaalinen. ”Jokaisen tulee asettaa omat rajansa,” Shenker sanoo. ”Bisnes on bisnestä.”

Hän flirttailee exäsi kanssa

Jos ystäväsi flirttailee tai alkaa äkisti kutsua exääsi sosiaalisiin tilaisuuksiin, hän voi olla myrkyllinen ystävä. ”Tee siitä loppu heti alkuunsa ja kerro ystävällesi, mikä sinua vaivaa, mitä haluat muuttaa, ja miten haluat sen muuttuvan,” neuvoo suhde- ja etikettiasiantuntija April Masini. Jos tilanteeseen liittyy avioero, on tärkeää, ettet oleta ystäväsi ymmärtävän siihen liittyviä tunteita. Hän voikin ottaa tiedon ja kommunikaation vastaan mielellään. Tilanteessa kannattaa kuitenkin aina pitää mielessään tyttöjen käytöskoodi: Älä tapaile ystäväsi exää. ”Jos ystäväsi yrittää satuttaa sinua tahallaan, vaikka olet kertonut hänen toimintansa vaivaavan sinua, unohda hänet,” Masini sanoo.

Hän ei anna sinulle tunnustusta

Töissäkäyvien äitien on helppo olettaa, että heidän kotiäitiystävänsä vain ”leikkivät kaiken päivää.” Se voi olla itse asiassa merkki kateudesta. ”Ystäväsi voi todellisuudessa olla häkeltynyt, uupunut tai onneton,” sanoo psykologi ja kasvatusasiantuntija Leah Klungness. ”Niinpä hän kuvittelee liikoja kotona vietetyistä päivistä, jotka pyörivät pikkuleipien leipomisen ja rentojen kahvikupposten ympärillä, kunhan lapset on saatu lähtemään kouluun.” Ystäväsi ei ymmärrä listallasi olevia kotitöitä sekä lasten kasvatuksen vaatimaa kovaa työtä ja kärsivällisyyttä. Yritä muistuttaa häntä siitä, että kaikki joutuvat tekemään elämässään valintoja, ja että ruoho ei aina ole vihreämpää aidan toisella puolella. Toivottavasti se herättää hänet – ja tarjoaa hänelle terveemmän näkökulman.

Hän muistelee epäonnistumisiasi

Ystäväsi tiedustelevat usein kuulumisiasi, etenkin jos käyt läpi kriisiä. On kuitenkin olemassa rakentavia tapoja esittää kysymyksiä ja toisaalta loukkaavaa utelua, joka pyrkii vain korostamaan vaikeuksiasi. Jos naimisissa oleva ystäväsi kysyy sinulta, miten pärjäät yksinhuoltajana, miten tunnollisesti exäsi hoitaa elatusmaksunsa, ja mitä teet seksin suhteen, hän ei luultavasti ajattele sinun parastasi. ”Tästä henkilöstä ei tule ystävällisempää tai mukavampaa,” Klungness sanoo. ”Hän jaksaa puhua yksinhuoltajaäidin pienestä asunnosta, koska hänen tilava kotinsa on yksi harvoista asioista, jotka hänen omassa elämässään ovat plussalla.” Tungettelevat kysymykset rahasta, elatusmaksuista ja yhteishuoltajuudesta voivat kuitenkin myös tarkoittaa, että ystäväsi harkitsee samaa reittiä – vaikka vain tiedostamattaan.

Hän yrittää aina päihittää sinut

Päätätte ryhtyä treenaamaan yhdessä, mutta harrastus muuttuukin kilpailuksi. Hän kertoo sinulle tehneensä vatsalihasliikkeitä ennen salille tuloaan ja tekee juoksulenkistä kisan. Tutkimusten mukaan treenikaveri voi innostaa ja synnyttää ystävyyshenkistä kilpailua, mutta avainsana onkin ”ystävyyshenkinen.” Muuten sinun kannattaa hikoilla yksin tai etsiä toinen kaveri, jonka treenitavoitteet vastaavat enemmän omiasi.

 
 Lue lisää: 

Älä koskaan googlaa näitä 9 asiaa

Näin tulet sinuiksi surun kanssa

Miksi itkemme