Previous slide
Next slide

Kiinnostavaa tietoa ystävänpäivästä!

159292496
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: ROBERT KIENER
Suomessa helmikuun 14. päivänä juhlitaan ystävyyttä, mutta muualla maailmassa ystävänpäivä on romanttisen rakkauden juhla. Brittien ja amerikkalaisten Valentinen päivää on alettu viettää ympäri maailmaa.

Lemmen huumaa

Nyt huulet valmiiksi, sillä on taas se aika vuodesta. Pariskunnat ja seurustelusta haaveilevat sinkut eri puolilla maailmaa etsivät taas täydellistä korttia, makeista tai lahjaa, jota koristaa teksti ”rakastan sinua”. Valentinen päivänä lukuisia rakkaussuhteita sinetöidään suudelmin, ja miljoonat innokkaat kosijat ostavat ruusuja tyttöystävilleen. Pelkästään amerikkalaiset kuluttavat vuosittain arviolta 10,6 miljardia euroa (14 miljardia dollaria) Valentinen päivän viettoon.

Historian hämärästä

Vaikka Valentinen päivän uskotaan saaneen nimensä kristinuskon pyhän Valentinuksen mukaan, rakkautta ja rakastavaisia juhlistava päivä ei ole uskonnollinen. Jotkin lähteet ovat liittäneet ystävänpäivän vieton keskiaikaiseen kosiskeluperinteeseen, mutta vasta 1700-luvun lopulla englantilaiset alkoivat lähettää toisilleen päivän kunniaksi kortteja. Amerikkalaiset omaksuivat tavan, antoivat sille oman silauksensa ja muuttivat helmikuun 14. päivän markkinamiesten päiväuneksi. Päivään kuuluvat ehdottomasti suklaa, kortit ja kukat, romanttista rakkauttakaan toki unohtamatta. Nykyään Valentinen päivää vietetään aina vain useammissa maissa, ja se on erityisesti nuorten suosiossa.

Ei kaikkien mieleen

Monet tosin myös inhoavat helmikuun 14. päivää. Heidän joukossaan on paljon sinkkuja, eronneita sekä synkkämielisiä, jotka kärsivät niin kutsutusta Valentinen päivän masennuksesta. Toisia taas ärsyttää liiallisuuksiin menevä markkinointi. Joissakin maissa juhlan on väitetty olevan liian länsimainen, kristillinen tai moraaliton. Saudi-Arabia on kieltänyt punaisten ruusujen ja muiden päivään liittyvien tuotteiden myynnin, koska juhla on länsimainen ja nimetty yhden kristinuskon pyhimyksen mukaan. Malesian uskonnolliset viranomaiset pidättivät keväällä 2011 yli sata Valentinen päivää juhlinutta muslimipariskuntaa. Iran taas on kieltänyt Valentinen päivään liittyvän materiaalin painamisen.

Miksi Amor?

Miten pulska, alaston ja siivekäs lapsi, joka käyttelee jousta ja nuolta, tuli nousseeksi romantiikan symboliksi? Amor on roomalaisessa mytologiassa jumalatar Venuksen poika, ja hänet on nimetty latinan rakkautta tarkoittava sanan mukaan.Tarinan mukaan pullukka kerubi saa uhrinsa rakastumaan tulisesti ampumalla tämän sydämeen kultaisen nuolen.

Karvakaverit

Amerikkalaiset ostavat lemmikeille Valentinen päivän lahjoja noin 278 miljoonalla eurolla (367 miljoonalla dollarilla).

Ikuista rakkautta

88-vuotias Harry Ward ei koskaan unohda vaimolleen Dorikselle antamaansa Valentinen päivän korttia. Brittipariskunnalla on yhä tallella kortti, jonka mies osti 70 vuotta sitten. Harry oli tuolloin 17-vuotias, ja hän antoi kortin Dorikselle 14. helmikuuta 1941 – vain hetkeä ennen kuin nousi junaan ja lähti rintamalle. Doris sanoo: ”Laitan kortin takan reunalle joka vuosi Valentinen päivänä. Se on minulle yhtä tärkeä kuin 70 vuotta sitten.”

Sydämellisin terveisin

Sydämenmuotoinen ”Rakastavaisten saari ” Galešnjak sijaitsee Kroatian rannikolla. Ota mukaan suklaata, ruokaa, vettä ja myös sänky, sillä saari on asumaton.

Ystävänpäivän viettoa maailmalla

JAPANI
Ensimmäisissä Valentinen päivän mainoksissa olleen virheen vuoksi naiset luulivat, että heidän piti antaa namuja miehille, eikä päinvastoin. Niinpä makeistehtailijat keksivät ”Valkoisen päivän” 14. maaliskuuta , eli ”vastauspäivän”, ja kannustivat miehiä ostamaan vuorostaan suklaata naisille. Tämä tapa jäi elämään.

THAIMAA
Kyyhkyläiset parveilevat 14. helmikuuta Bangkokin Bang Rakin kaupunginosaan, Thaimaan ”rakkauden kylään”. He haluavat mennä naimisiin juuri tässä kylässä, koska sen uskotaan takaavan pitkän avioliiton. Jonotus Bang Rakin maistraatin edessä alkaa jo pikkutunneilla.

ITALIA
Veronan kaupunkiin lähetetään joka vuosi helmikuun puolivälissä noin tuhat Julialle osoitettua kirjettä. Shakespearen näytelmä Romeo ja Julia sijoittui Veronaan.

AUSTRALIA
Australialainen perhesuunnittelujärjestö viettää 14. helmikuuta kansallista kondomipäivää ja kannustaa rakastavaisia iskulauseellaan ”Sano se kukkasin, tee se kondomein”.

YHDYSVALLAT
Erään tutkimuksen mukaan 53 prosenttia amerikkalaisista naisista jättäisi poikaystävänsä, jos ei saisi tältä huomionosoitusta Valentinen päivänä. Toinen tutkimus kertoo, että 38 prosenttia miehistä on harkinnut mieluummin päättävänsä seurustelusuhteen kuin ryhtyvänsä valitsemaan täydellistä lahjaa.

INTIA
Vuonna 2009 joukko äärihindujen järjestön Sri Ram Senen jäseniä hyökkäsi naisten kimppuun pubissa Mangaloressa. Järjestön johtaja Pramod Muthalik ilmoitti vastustavansa Valentinen päivän juhlintaa kovin ottein. Ryhmä nuoria naisia päätti iskeä takaisin. He pyysivät naisia lähettämään järjestölle vaaleanpunaisia pikkuhousuja. Yli 3 000 naista osallistui kampanjaan, ja se on näyttänyt toimivan. Päivän vietto on sujunut rauhallisesti parina viime vuonna.

SUOMI
Pyhää Valentinusta ei Suomessa juuri tunneta, joten päivän nimeksi vakiintui 1980-luvulla ystävänpäivä. Kalentereihin päivä on merkitty vuodesta 1987 lähtien. Suomalaiset lähettävät vuosittain noin viisi miljoonaa ystävänpäiväkorttia.

Lemmenlomalle

Pariisi voi olla maailman romanttisin kaupunki, mutta myös ranskalaiset kylät Saint-Valentin ja Roquemaure kamppailevat tosissaan tästä kunniasta. Saint-Valentin tarjoaa joka vuosi lähimpänä 14. helmikuuta olevana viikonloppuna mahdollisuuden mennä naimisiin ruusujen täyttämässä puutarhassa ja kiinnittää rakkausviestejä Lemmenvalojen puuhun. Roquemauren Rakastavaisten festivaaleilla voi nauttia 1800-luvun puvuista ja musiikista.

Lue lisää: 

Miten ruusuista tuli ystävänpäivän tunnus?

Älä osta näitä kukkia ystävänpäivänä

Ystävänpäivän yllättävän synkkä historia